Сряда, 24 Април 2024, 07:08

Родова среща - събор на Панчиловия род ще се състои на 19 август

11 Август 2017, 15:17
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2037 1


 На 19.08.2017 година ще се проведе среща – събор на Панчиловия род. Срещата ще се състои в село Бойковец /местност „Калинковец”/ от 12.00 часа. Първата родова среща е проведена през 1982 година. Втората през 1987 година. И двете са осъществени от Стамен Стоянов Панчилов.

След 30 години предстои трета среща на Панчиловия род. Тя ще е благодарение на един от синовете на Стамен Панчилов. Марин Стаменов Панчилов продължава традициите и следва заветите на баща си. А Стамен Панчилов каза на втората среща: „ Скъпи родственици, коренът на нашия голям род, води началото си от софийското село Огоя, намиращо се някъде в Софийското поле. Названието Панчилови е произлязло тук – в някогашната махала Равна, сега село Бойковец.

В далечното село Огоя живял селянин Панчо със син Иван. Панчо бил як и упорит българин. Не изтърпял подтисничеството на поробителите, създал си неприятности и разправии с турската власт. Стигнало се до положение да бяга, но не знаел къде. Сигурно много е мислил Панчо, но решил да бяга в Балкана. Един ден Панчо взел жена си и сина си и тръгнали на север да си търсят късмета. Минали през Камарско поле и поели пътя за Балкана. След дълъг път видели Орханийското поле, а от другата страна Етрополската планина край река Малък Искър. Може би Панчо е предвидил, че в Орхание имало много турци и затова решил да тръгнат към Етрополе. Тръгнали по течението на реката и стигнали селището Равна, където днес сме ние.” Каза още в своя очерк "Родното ми село в миналото и днес" - издаден. Със селището Равна /сега село Бойковец/ са свързани стотици наследници на Панчиловия род! Нека отново се съберем и децата ни да се разпознаят и винаги да познават рода си!



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete