Петък, 19 Април 2024, 15:11

Рок групата "Фондацията" гостува в Ботевград за Великденския събор

25 Април 2019, 15:42
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2092 8


Цяло съзвездие от велики музиканти пристига в Ботевград по повод „Великденски събор – Ботевград 2019“. За първи път на местна сцена ще гостуват едни от най-уважаваните имена в българската поп и рок музика. Гвоздеят в първия ден от програмата на Събора /28-ми април/, ще бъдат познатите на всички българи – Кирил Маричков („Щурците“), Иван Лечев (ФСБ), Дони (Дони и Момчил), Венко Поромански (група „Те“) и Славчо Николов (Б.Т.Р) .

В началото на 2013-та година, по логиката на „супер групите“, в които всеки от участниците е много популярен музикант, с трайни постижения в музикалния бранш, те създават „ФОНДАЦИЯТА“.
Музикантите изпълняват най-големите хитове на групите си в нови, акустични аранжименти и във вокални дуети, трия и квартети.

Всичко най-добро от техния репертоар може да чуете на живо в Градски парк – Ботевград на 28-ми април /неделя/ от 20:00 часа.

Кирил Кирилов Маричков е български певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.
Първите стъпки на Маричков на музикалното пoприще са с придобилата легендарен статус българска рок формация Бъндараците. Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г., а името й е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени естрадни композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хард рок и прогресивен рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група.
С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на щурците, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“. По-късно издава два солови албума („Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“), в записите на които участват както гост-музиканти, така и останалите членове на Щурците. Понякога се събира с колегите си от групата за отделни концерти или за кратки турнета, като например „40 години Щурците“ през лятото на 2007-ма, по повод на 40-годишнината от създаването на състава. През 2011 г. той е ментор в „Гласът на България“. Носител на награда за цялостен принос към музиката (с „Щурците“).


Иван Боянов Лечев е български китарист, цигулар и композитор. Роден е на 19 юли 1956 г. в София. Започва да учи цигулка в класа на баща си цигуларя Боян Лечев. През 1975 г. завършва Музикалното училище в София. През 1981 г. завършва музикалната академия също в София. Успоредно с това свири на китара от увлечение, повлиян от рок групата на по-големия си брат Тодор, в която се запознава с Румен Бояджиев. И всичко това до 1978 г., когато Александър Бахаров го кани да участва в един от многобройните студийни ангажименти на ФСБ.
Прецизността на студийната работа изгражда у виртуозния цигулар перфектен китарист някак „в движение“. Ежедневното свирене , безпощадната към грешки и неточности магнетофонна лента и професионалното обкръжение издигат нивото, натрупват опит и през 1979 г. Иван Лечев става един от петимата „ФСБ“. Окончателно ФСБ се утвърждава публично като квинтет с албума „Кълбото“. Естествено следват стотици аранжименти за репертоара и албумите на изтъкнати български поп певци.
Талантът като наследство и динамиката на професионализма го отвеждат и към авторско творчество. Иван Лечев е композитор на филмова и театрална музика. Има две награди „Аскеер“, създава музиката за детски телевизионни сериали, първите музикални сигнали на BTV, автор е на музика за радио и телевизионни рекламни спотове и клипове.
За кратък период е свирил в българската рок група „Стари муцуни“, рок – джаз формацията “Zone C”, а към момента участва в проектите „Acoustic Trio 3000” заедно с Цветан Недялков и Веселин Койчев, “Dirty Purchase”, както и „Обичайните заподозрени“ със Стефан Вълдобрев. Носител на награда „Златен век“ за цялостен принос към музиката (с „ФСБ“).

Добрин Димитров Векилов, по-известен с артистичния си псевдоним Дони, е български поп певец, композитор, автор на текстове на песни и актьор.
Роден е на 7 май 1967 г. в София. Завършва Медицинска академия – специалност „Фармация“. От 1988 г. до 1992 г. учи пеене, при маестро Стефан Анастасов. Занимава се професионално с музика от 1989 г. Започва кариерата си като вокалист в групите „Атлас“ (до 1993 г.) и „Медикус“. Заедно с Момчил Колев сформира дуета „Дони и Момчил“. В началото на 21 век прави дуетни изпълнения и със съпругата си Антоанета Добрева – Нети.
През 2007, 2008 и 2009 г. Дони участва в трите сезона на „Мюзик Айдъл“. През 2014 и 2015 е музикален продуцент на третото и четвъртото издание на „X Фактор“ – България. Дони е щатен композитор в Театър „Българска армия“. Най-младият носител на награда за цялостен принос към музиката (заедно с Момчил).

Славчо Николов е български музикант, композитор, член на групата Б.Т.Р.
Роден е в град София на 15 май 1967 г. Завършва Академията по музика в Грьонинген, Холандия. През 1993 г. става част от групата Б.Т.Р. През 2004 г. негови изпълнения са включени в албума „Големите китари на България“, където са публикувани най-добрите изпълнения на българските китаристи.


Венко Поромански, след успешно издържани изпити е приет редовно обучение в Държавната музикална академия, отдел „Поп и джаз“. Като студент започва активно да свири в различни джаз, поп и клубни формации. През 1995 г., след успешно издържан конкурс започва да работи като барабанист на Биг бенда на Българското национално радио. Там има възможност да участва в множество записи, концерт, фестивали, телевизионни предавания и др., както и да работи с много от известните артисти на България. Професионалният му път се развива успешно и през 2000 г. е основана група „Те“, част от която е Венко Поромански. Групата се утвърждава като една от най-успешните български поп-групи с издадени два албума.
За периода 2000 – 2006 г. като музикант, съпродуцент, съавтор и съаранжор в група „Те“ Венко Поромански има повече от двадесет номинации и награди в националните телевизионни и радио класации на България. Участвал е в големи музикални събития като концертите на „Инкогнито“, „Симпъл Майндс“, Дани Миноуг, Атомик Кийтън, и фестивалите „София Мюзик Джем“, „Аполония, „София Джаз Пик“, „Кока-Кола Саунд Уейв“ – Миконос, Гърция, „Ямана Мюзик Инструментс“ – Хамбург, Германия и други. Барабанист на концертите на Джон Лорд в Източна Европа.



Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (10) (1)
    1. добавен от: Анонимен 25 Април, 16:29

    Дони (Дони и Момчил) :lol:

  • Отговори (22) (18)
    2. добавен от: Анонимен 25 Април, 17:13

    Дърти пендели ще вземат 10 бона за да може кметчето да се снима с тях

  • Отговори (12) (5)
    3. добавен от: Анонимен 25 Април, 17:14

    Дони каза на Момчил, що не си си го измил...

  • Отговори (16) (15)
    4. добавен от: Анонимен 25 Април, 20:03

    Има един едноклетъчен отпадък, който пише и в двата сайта. Амебо неусведомена,участниците във Великденската програма бяха избрани с АНКЕТА, а не от общинското ръководство, колкото до Фондацията, това са световно известни и признати музиканти и гледай да не се мумифицираш ти от злоба!

  • Отговори (6) (7)
    5. добавен от: Анонимен 25 Април, 23:31

    #4 Не им отговаряй, няма спасение от рака и простака.

  • Отговори (11) (12)
    6. добавен от: Анонимен 25 Април, 23:38

    10 хилядарки за хонорар на тия мърши, еби му майката

    • (11) (7)
      1. добавен от: Анонимен 26 Април, 08:33

      Радой Ралин правилно те е определил, №6.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Април, 06:24

    Митака ще вземе парите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete