Петък, 19 Април 2024, 07:28

Розовият кемпер на Фондация "Нана Гладуиш" посети Ботевград

25 Септември 2017, 11:43
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3739 2


Екип на Фондация „ Нана Гладуиш- Една от 8” за жени с рак на гърдата посети днес Ботевград. Кемперът пристигна в 10.00ч. и ще остане 2 часа, след което пътува за Плевен.

Екипът на фондацията работи по проект „Сърдечни приятелки”, който стартира през месец юли 2017 г. Той има за цел да изнесе дейността на клуба от София в страната. „София не е България. Разбрахме, че навсякъде имат нужда от нас. Това ни е последното пътуване-Ботевград, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Свищов. Кемперът досега посети 25 града, като графикът е два града в един ден.

Доброволките са жени с диагностицирани с рак на гърдата. Посещавайки различни кътчета на страната те извършват консултации чрез психоложката Антонина Топалова.
Информационна и практическа консултация пък извършва Вера Николова, офис мениджър на фондация „Една от 8”. В екипа има арт-терапеврт и гримьор. Раздават се брошури и безплатно тюрбани. Въпросите , които интересуват диагностицираните жени е въпросът с храненето. Също екипът дава съвети, как те да продължат живота си по-нататък и как по-лесно да пеминат тежките етапи на химиотерапията. Кемперът в Ботевград бе посетен от жени, които в момента са на химиотерапия, както и такива, които са преминали лечение.

„В България няма официална статистика на болните от рак на гърдата жени. Тя се базира на едни данни, които показват около 3 600 -3 800 нови жени, които се диагностицират на година. Хванато на време заболяването се счита, че се лекува на 100%.  На време означава жената да не си напипа сама бучката, а означава да е ходила на профилактичен преглед, да са й открили тумора още в милиметри, да няма засегнати лимфни възли”, заяви Вера Николова. Тя все пак даде оптимизъм на болни жени, като подчерта, че е диагностицирана още през 2002г. „Аз съм трети стадии, с 4 рецидива и съм още жива”, каза още Николова.

Клубът на Фондация „Нана Гладуиш” се намира на бул.”Витоша” 63 в София. Индивидуални психологически консултации се извършват всеки понеделник, сряда и петък, с предварително записване. Групите за взаимопомощ се ръководят от психолога Хермина Емирян, която преди много години е надвила тежката диагноза – левкемия.За хора, живеещи извън София или извън страната, по време на заниманията се дава възможност за участие чрез Скайп.
Жените, които изпитват затруднения в закупуването на аксесоари, могат да ги получат безплатно от фондацията на Нана Гладуиш. Тя има он-лайн магазин - onlinesshop.ednaot8.bg.

Основен партньор на Розовия кемпер "Една от 8" са верига магазини "Мания", закупили кемпера. Посещението му в Ботевград е с любезното съдействие на представителството на AVON в Ботевград. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (9) (1)
    1. добавен от: Анонимен 25 Септември, 11:59

    Здраве и късмет за всички засегнати от това заболяване жени!!!

  • Отговори (8) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Септември, 12:00

    Здраве и дълъг живот!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete