Вторник, 23 Април 2024, 23:06

РСПБЗН-Правец призовават жителите на общината за стриктно спазване на противопожарните правила

16 Юли 2019, 12:12
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1140 0


Във връзка с предстоящата жътвена кампания по прибирането на реколтата през 2019г. и високите температури, които създават голяма предпоставка за възникването на пожари в житните масиви.

Органите на РС”ПБЗН”- Правец призовават всички жители и гости на Община–Правец за стриктно спазване на противопожарните правила за опазване на земеделските обекти, зърнените храни и фуражи от пожари.

Участниците в кампанията по прибирането на реколтата и гражданите, които извършват определени дейности в близост до житните масиви, е необходимо да спазват следните противопожарни правила:

В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни
ивици) не се разрешава:
-паленето на стърнища и други растителни отпадъци.
-използването на открити огнеизточници.
Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и
паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние най – малко 50 м. от тях след настъпването на „восъчна зрелост” до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.
Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.
Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване, намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи.
За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника и на изправна транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби.
При движение на земеделската и транспортната техника, не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност.
Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в близост до узрели зърнени масиви.
При откриване на признаци на пожар в полето, търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.








Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete