Четвъртък, 28 Март 2024, 14:47

РСПБЗН- Ботевград апелира за повишено внимание при високите температури

28 Юли 2015, 08:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1133 0


Във връзка с настъпилите  високи температури и зачестилите запалвания на сухи треви и стърнища, ръководството на РСПБЗН - Ботевград отправя призив към пребиваващите и извършващи дейности в горски местности и земеделски земи  за повишено внимание и спазване на правилата и мерките за пожарна безопасност.
 
Важно е да не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях. В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници. 
Забранява се по време на пожароопасния сезон в горските територии паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии. 
Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда. 
Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри. 
Да не се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. 
Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне.
Ако попаднете в горски пожар е необходимо да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на огъня.
Незабавно трябва да потърсите безопасен път за напускане на района в посока, обратна на вятъра или покрай реки и потоци.След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин трябва да подадете съобщение на тел. 112. 
Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete