Вторник, 16 Април 2024, 20:57

Румен Гунински: Образованието, културата, спортът и туризмът са мои приоритети

24 Август 2016, 16:20
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3042 51


Развитието на бизнеса и ролята на държавата. Какво прави  малка общината и само на 56 км. от столицата за младите хора и оставането им тук? Това ще разберете от интервюто на Анелия Торошанова с кмета на община Правец Румен Гунински.

„Образованието, културата, спортът и туризмът са мои приоритети. Трябва да се подобри начинът на живот за хората, да се промени модела на управление, да има диалог и прозрачност при вземането на решенията, да  променим облика на града и нашите малки населени места” - това каза кметът на община Правец в предаването Радиокафе.

Икономическият растеж на общината е нещо, с което също може да се похвалят общинарите. Какъв е съвременният облик на общината, по какви европейски проекти и инициативи работят в Правец?

Интервю с кмета на община Правец Румен Гунински пред Радиокафе:

Как изглежда Правец днес споредВас?
Правец е чист, красив, добре уреден град, с много добра инфраструктура. Нашите приоритети за развитие са в сферата на туризма, образованието, спорта и културата.

Какво Ви мотивира да се кандидатира за втори мандат?
Четири мандата бях общински съветник и за мен кметския стол не е самоцел и на всяка цена. За мен това по-скоро е морално удовлетворение и възможността да съм полезен за град Правец и това е видимо. Казано по друг начин трябваше да се довърши работата затова бе и моята мотивираност, тъй като започнахме усвояване на европейските средства, много програми и имаме още какво да направим за нашите граждани. Ангажиментът ни пред тях е да подобрим начина на живот, модела на управление, да има диалог и прозрачност при вземането на решения. Стараем се да променим облика на града и малките населени места.

Кое може да определите като най-значимо постижение през първия си мандат?
Това, с което най-много се гордеем е, че през тези четири години не пропуснахме нито една сфера, не пренебрегнахме нито един от приоритетите на общината. Успяхме да изградим диалог с хората, създадохме работещ консултативен съвет към кмета на общината. Успяхме да се справим много добре с финансови я дефицит, който наследихме и приключихме първия мандат с преходен остатък / близо 1,5 млн.лв./.
Казахте, че сте наследили финансов дефицит и сте се справили с проблема?
Когато поемаме мандата с 2 млн. дефицит и след 4 година да завършим с 1,5 млн. приход смятам, че екипът работи добре.

По какви европейски проекти работи община Правец в момента?
Нашият разговор съвпада с началото на новия програмен период. Ние сме подготвени. Имаме около 15 окомплектовани проекти в основни сектори за водопровод на по-големите населени места в община Правец. За спортна инфраструктура, за ремонт на улици и тротоари в регулация също. За реконструкция на училища и детски заведения. Очакваме 2-ри септември, когато ще бъде отворена програмата за развитие на селските райони, за да можем да входираме нашите проекти и се надяваме те да бъдат одобрени. Изградихме добър екип от специалисти в общината и работим добре  с проектите , по които имаме възможност да кандидатстваме. За предишния мандат с гордост мога да кажа, че реализирахме над  46 проекта, над 30млн. евро сме усвоили. По-голяма част от проектите са финансирани от Държавен фонд земеделие или Програма за развитие на селските райони. Не пропуснахме сектор, в който можем да кандидатстваме и да благоустрояваме нашата община.

Кой от реализираните проекти можете да определите като най-значим?
Всичките са значими. Ако трябва да ги изброявам сигурно ще пропусна някой. Това, с което аз лично се гордея е, че още встъпването на мандата първата седмица ремонтирахме поликлиниката, а това е мястото, където всеки един от нас посещава. Изградихме около 10 км водопровод. В момента подменяме водопровода в целия жилищен квартал. Санираме 5 блока по националната програма, а през месец септември ще започнем още един. Паралелно  с водопровода подменяме и тротоарите и асфалтираме. Другите проекти, които реализирахме са: ремонт на сградата, в която ние работим, за да бъде удобно място за служителите в общината и за гражданите, които посещават въпросната сграда. Ремонтирахме 2 от детските градини. Ремонтирахме физкултурните салони в училищата. Асфалтирали сме 11 улици в регулация. Имаме ремонтиран цялостен път по програма за развитие на селските райони. Направихме 4 екопътеки. Аз се гордея и с изградените велоалеи, които тръгват от центъра на града и стигат до туристическия комплекс РИО Правец.

Какво предлагат учебните заведения в общината?
В град Правец има 2 професионални гимназии – ГПЧЕ „Алеко  Константинов“ и ПГ по КТС, която е филиал на Технически университет –София. Над 3000 компютърни специалисти са завършили ПГ по КТС. Имаме какво да надграждаме още в образованието. В момента водим разговори с Технически университет София – децата, които завършват ПГ по КТС да имат възможност да продължат образованието си на територията на Правец или в основния филиал на факултета по компютърни технологии и системи, който е към Технически университет – гр. София.

Често името на Правец свързваме с името на шампиона на България по баскетбол – „Лукойл“. Какви са възможностите за развитието на спорта?
С гордост мога да кажа, че спортната база е една от най-добрите в България. Имаме 4 футболни терена, 2 лекоатлетически писти, 4 тенискорта, спортната зала. Общината предостави 8 хил. кв. м. площ на Българската федерация по футбол, която си изгради терен, така че Националният отбор по футбол използва базара в Правец за тренировъчни лагери. Българската федерация по лека атлетика пък направи реконструкция на пистата, а ние направихме 2-ра писта съвместно с Пирот, за да може базата да се използва за европейски първенства по лека атлетика.

Каква е ролята на общината и държавата за развитието на бизнеса?
За щастие през изминалия период успяхме да намерим предприемач в лицето на една немска фирма, която в момента реконструира една от сградите и предвижда производство на строителни смесици. Търсим партньори, тъй като материалната база или бившите промишлени сгради са вече частна собственост. Ние търсим партньори, за да развием още производство на територията на общината. Така ще се опитаме да привлечем работна ръка.

Как взимате управленските си решения?
Ами обикновено ги взимаме лесно и обективно. Трудни решения няма, когато знаеш какви са приоритетите и това, че хората са те избрали да бъдеш в полза на всички жители на общината, а не да ги делиш.

Какво е работното време на един кмет като Вас?
Нямам работно време. Кметът работи 24 часа. Непрекъснато се срещаме с хората в общината.  Моето мнение е ,че да си кмет трябва да си 24 часа ангажиран и преди всичко отговорен.

Източник: balkanec.bg

Коментари (51)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:26

    Чакай, Гуньо, не се изхвърляй! Вече са приоритети и на един друг неучил кмет!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:28

    Община Правец с население 100 000 души? :shock: :shock: :shock:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:32

    Ми да - 91 000 в село правец и 9 000 в другите села :twisted:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:33

    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:50

    V Pravec ako ima postoqnno 1000 dushi se prekrastvam Aishe Mehmedova odma. :D

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:50

    Ужас - население 100 000 души?!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:56

    To v blokovete hora ne ostanaha.Naroda ili se spomina ili izbegaa...

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 24 Август, 17:04

    Ostanaha kukuvicata izpushila Paulina i 10 babi s bastunite.Da ne dava Gospod!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Обективно 24 Август, 17:21

    Да, прав е за всичко. Хареса ми интервюто, има много добри намерения. Признателност си, че всичко казано е вярно.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 24 Август, 17:25

    Исках да кажа - признайте си.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete