Понеделник, 10 Август 2020, 08:16

Румен Радев оглави протеста пред президентството

9 Юли, 22:05
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2039 26


Хиляди се събраха пред сградата на президентството в София, за да подкрепят институцията и да протестират срещу навлизането на прокуратурата в нея по-рано през деня. Те скандираха “Мутри вън!”, “Оставка и затвор, Гешев е позор”. Сред протестиращите можеха да се видят представители както на левицата, така и на дясноцентристката извънпарламентарна опозиция. Президентът говори пред събралите се хора, до него беше вицепрезидентката.

Акцията на прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев, идва само ден след като президентът Радев зае страна в многогодишния конфликт между представители на гражданското общество и двама политици от ДПС – бизнесмена и депутат Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган. В изявление в сряда държавният глава призова да бъде свалена държавната охрана на двамата, а прокуратурата да разследва луксозен морски имот на Доган.

Пред хората, събрани пред президентството в четвъртък, Радев каза: "Скъпи българи. Благодаря на всички вас, които са тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното. Обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън! "

По-рано днес прокуратурата и полицията влязоха в сградата на президентството, за да претърсват кабинети на членове на администрацията на държавния глава. По същото време в София беше задържан бизнесменът Пламен Бобоков, а в Пловдив – президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. В момента и двамата са в полицейския арест. Те се разследват по дело за търговия с влияние.

Успоредно с това беше задържан президентският съветник по отбрана Илия Милушев и бивш разузнавач, чието име не беше съобщено. Двамата се разследват по дело за разгласяване на класифицирана информация.

Все още няма информация дали претърсването в президентството е засегнало само двамата споменати членове на администрацията, или и кабинетите на други служители. От ДАНС съобщиха, че са отнели достъпа до класифицирана информация на двамата.

Демонстрацията пред президентството се проведе по инициатива, лансирана във Фейсбук от адвоката по наказателни дела Николай Хаджигенов, скулптора Велислав Минеков и журналиста Арман Бабикян. “Въоръжени претърсват президентството! Това е преврат!”, написа Минеков на стената си в социалната мрежа. Адвокат Хаджигенов призова хора с различни политически убеждения да загърбят различията и да отидат на площада: “Дойде време разделно в което няма значение кой си или какви са убежденията ти. (…) В диктаторските режими няма различни - има роби и господар!”

Минеков, Хаджигенов и Бабикян, които дълго време се идентифицираха с дясната или дясноцентристката общност, от няколко години призовават за обединение на “противниците на мафията”, която те олицетворяват с ГЕРБ, ДПС и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

През деня към протест "срещу мафията" призоваваха също и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, както и гражданската организация "Правосъдие за всеки".

В протеста пред президентството по едно и също време участваха бившата кандидатка за кмет на София, подкрепена от левицата Мая Манолова, лидерката на БСП Корнелия Нинова, депутати от левицата, както и евродепутатът от извънпарламентарната “Демократична България” Радан Кънев и съпредседателят на движението Христо Иванов. На площада имаше също активисти на екологични движения.

Малко след речта на президента хората се разделиха на две – социалистите отидоха пред Министерския съвет с викове “Оставка”, а гражданското сдружение “Правосъдие за всеки” оглави шествието към Съдебната палата.

Събитията в президентството бяха предизвикани от акция на Христо Иванов, състояла се по-рано тази седмица. Заедно с двама членове на “Демократична България” той отиде по море до един плаж в парк "Росенец", разположен близо до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По думите на Иванов, който е юрист и бивш министър на правосъдието, той е искал нагледно да демонстрира, че гражданите нямат достъп до публична държавна собственост, защото тя е завардена от охраната на Доган.

Във видео, предавано на живо по Фейсбук, се видя как Иванов е пресрещнат от няколко мъже, които не се легитимират и го избутват обратно в морето, заплашвайки да му спукат лодката. По-късно президентът Радев потвърди, че те са служители на подчинената на президента Национална служба за охрана (НСО). До този момент държавните институции не са отговаряли на многократно задаваните им въпроси за охраната на Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски, а решенията на комисията, която взима тези решения, не са публични и мнозинство в нея има не президентската институция, а изпълнителната власт.

Имуществото и бизнесът на Доган и Пеевски никога не са били разследвани от прокуратурата, въпреки многобройните сигнали на граждани и организации.Източник: svobodnaevropa.bg

Коментари (26)

 • Отговори (23) (36)
  1. добавен от: Анонимен 9 Юли, 23:07

  Комунистът Румен Радев оглави протеста пред президенството!!!
  Този знае ли за какво е жив?
  За какво протестира? Вместо да разкаже играта на НСО, страхливецът чака яката опора на БСП. Защото нищо не зависело от него.
  Ами за какво си на този пост бе, хвърчило?

  • (39) (16)
   1. добавен от: Анонимен 9 Юли, 23:32

   Путьо, Румен Радев никога не е бил комунист. Портрета му стои в залата на славата на американска военна академия като най-добре представил се чуждестранен пилот. Говори перфектен английски, умен и интелигентен е. А ти се погледни- прост си като гъбено семе, такива като теб ги обичат много в партия ГЕРБ.

  • (9) (11)
   2. добавен от: Анонимен 10 Юли, 15:26

   1.1. Защо обиждаш гъбеното семе?

  • (13) (8)
   3. добавен от: Анонимен 10 Юли, 18:44

   Е, как да не е бил комунист? Докато е учил в Долна Митрополия за летец, е бил член на БКП.
   А сега беше предложен за президент от БСП. На първият тур спечели 900 000 гласа, а на балотажа, благодарение на ДПС стана президент.

 • Отговори (12) (7)
  2. добавен от: Анонимен 9 Юли, 23:16

  Глъмар!

  • (9) (6)
   1. добавен от: Анонимен 9 Юли, 23:34

   Кай? Ти ли?

 • Отговори (13) (14)
  3. добавен от: Анонимен 9 Юли, 23:33

  Нещо нервничите май, а? Злочести гербофили.

  • (8) (12)
   1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 08:16

   ГРОБ - гробофили - некрофили

 • Отговори (13) (14)
  4. добавен от: Анонимен 10 Юли, 06:57

  Имаме един неопетнен политик-Президента и вие бързате да го осерете. Имате ли представа какво би направил Българския Вишински с каскета, ако в шкафчето на Президента, се бяха появили пачки с евро и златни кюлчета? То тогава и Министър Председателя би удостоил Парламента и би се разплакал от артистично възмущение.

 • Отговори (6) (14)
  5. добавен от: Анонимен 10 Юли, 07:31

  1 иди се ограмоти малко политически

 • Отговори (26) (13)
  6. добавен от: Анонимен 10 Юли, 07:35

  герб и дпс са МАФИЯ и трябва да ги ИЗХВЪРЛИМ ОТ ДЪРЖАВАТА.

  • (15) (17)
   1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 10:43

   Изхвърли ги. ДПС-то избра Румен Радев за президент на балотажа.

  • (12) (15)
   2. добавен от: Анонимен 10 Юли, 18:38

   600 000 гласа е дало ДПС Руменчо да стане президент.

 • Отговори (16) (10)
  7. добавен от: Анонимен 10 Юли, 07:53

  БСП сънува властта от много години. А много ми е интересно защо Радев беше против Гешев значи нещо има което го гложде?

  • (7) (13)
   1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 15:28

   Против Гешев е защото той е буклук

 • Отговори (13) (6)
  8. добавен от: Анонимен 10 Юли, 07:57

  Бил против Гешев, пък му подписа указа за гл. прокурор. После оня пък взел, че тръгнал срещу него. Иначе Радев е бил срещу Гешев. Спри това пиене бе. Не виждаш ли, че не ти понася?

  • (4) (9)
   1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 15:29

   Абе тъпанар, направи справка и виж колко пъти отказа да пофпише

  • (9) (2)
   2. добавен от: Анонимен 10 Юли, 18:40

   И колко пъти отказа да поФпише?

 • Отговори (16) (2)
  9. добавен от: Анонимен 10 Юли, 10:55

  В БСП все още има почтени хора,но питам-къде е посеркото Циро на протеста?Къде е протежето му уж върлия социалист Лизашки на протеста?Къде е другото му протеже бандита и побойник Добрев на протеста?Нали заради техните лични,кариеристични и бизнес интереси,мамицата разката на БСП в Ботевград.Мерзавци!

 • Отговори (13) (1)
  10. добавен от: Анонимен 10 Юли, 16:55

  "Къде е другото му протеже бандита и побойник Добрев "
  Забрави да добавиш и Клюнов авер!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (143)
70% Complete
Не съм съгласен (55)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (54)
70% Complete