Четвъртък, 28 Март 2024, 11:19

РУО излезе със становище относно сигналите с твърдения за нарушения в ОУ”Отец Пайсий”с. Врачеш

20 Август 2018, 13:17
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2729 11


Началникът на Регионалното управление по образование Росица Иванова е изпратила отговор по повод постъпили сигнали с твърдения за нарушения в ОУ”Отец Пайсий”с. Варчеш и след проведената на 26-ти юли среща между Инициативен комитет, кметовете - на общината Иван Гавалюгов и на с.Врачеш Марин Бончовски и с директора на ОУ"Отец Паисий" Даниела Дойчева. Тогава жителите на Врачеш настояха за вземането на спешни мерки за предотвратяване на опасността от нулева година за 5 клас. Веднага след това е извършена проверка, която излиза със следните констатации:

По отношение на текучеството на педагогическите специалисти и трудови правоотношения на учители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, комисия е установила, че след приключване на втория учебен срок на учебната 2015/2016 година са напуснали Мария Денскинска – учител по математика и Пламенка Георгиева – учител по БЕЛ, а след приключване на учебната 2016/2017 година - Цонка Гешовска - учител по български език и литература и Иванка Георгиева - учител по математика и информационни технологии.

За обезпечаване на учебния процес в училището по учебните предмети български език и литература и по математика с правоспособни, квалифицирани педагогически специалисти, в ОУ „Отец Паисий" - с. Врачеш работят учители придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Във връзка с изложеното в сигналите за напускането на ученици от училището в прогимназиален етап и най-вече тези, които ще се обучават в пети и шести клас за учебната 2018/20!9 година, комисията извърши проверка на Книгата за подлежащите на задължително обучение до 16 години. Книгата се води съгласно изискванията на Раздел V от Наредба №8/11.08,2016 г. за информацията и документите за системата па предучилищното и училищното образование.

Комисията установи, че към момента на проверката са издадени удостоверения за преместване на 7 ученици от IV клас и 3 ученици от V клас.

Учениците записани в пети клас на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров" са приети съгласно разпоредбите на Раздел IV от Наредба № 10/01.09.2017 г. за организацията па дейностите в училищното образование. Останалите ученици са преместени по желание на родителите.

От изготвената от директора на училището справка за движението на учениците от ОУ „Отец Паисий"- с. Врачеш през последните три години, свързано с преместването им в училища на територията на град Ботевград до кмета на община Ботевград е видно, че броят на учениците от този випуск е малък още от учебната 2015/2016 г, когато във втори клас те са били 17 на брой. През учебните 2016/2017 г. и 2017/2018 г, съответно в трети и четвърти клас учениците са 15. Учениците са преместени по желание на родителите в едно единствено училище, а именно в ОУ „Св.св.Кирил и Методий".

След преместването на 7 ученици, за учебната 2018/2019 година в пети клас учениците са 8 към момента на проверката.

Обяснението от страна на ръководеното и педагогическите специалисти в училището за намаляването на броя на учениците, независимо от много добрата материална база, правоспособни и висококвалифицирани учители, осигуреното целодневно обучение в ОУ „Отец Паисий" -с. Врачеш, се дължи на демографски причини и желанието на част от родителите децата им да учат в училища на територията на град Ботевград, което съгласно чл.12, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование е тяхно право.

В постъпилото в РУО София-регион становище от колектива на ОУ „Отец Паисий" - с. Врачеш, е изразено мнение, че няма проблеми за успешното съществуване на училището, поради факта, че през учебната 2018/2019 година ще се обучават ученици в 6 паралелки в начален етап и в 3 паралелки в прогимназиален. Проведен е разговор с родителите на ученици от 5 и 6 клас във връзка с вредата от ранното излизане на децата и ежедневното пътуване до град Ботевград.

Госпожа Дойчева, като директор на ОУ „Отец Паисий"- с. Врачеш е изпълнила законовите разпоредби и в началото на учебната 2017/2018 г. е назначила г-жа Иванка Георгиева Иванова за заместник-директор в съответствие с чл. 21, ал. 1 от Наредба № 12 от 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

По отношение на здравословното състояние на г-жа Дойчева е издадено Експертно решение на ТЕЛК с № 1008/073 от 22.11.2016 Г., от което е видно, че същата е работоспособна. РУО София-регион няма правомощия да се произнася относно работоспособността на освидетелстваното лице, а е длъжно само да го изпълнява.













Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (7) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Август, 14:25

    Информацията ,че всички деца са преместени в едно училище "Св.св.Кирил и Методий" не е вярна.4 деца са приети в ПМГ, 2 са записани в ОУ"Н.Й.Вапцаров " и 4 в "Св.св.Кирил и Методий".Така,че преместените ученици не са 7, а 10.

  • Отговори (16) (4)
    2. добавен от: Анонимен 20 Август, 16:02

    Както поискахме оставката на г-жа Дойчева( рано или късно ще я получим), така ще поискаме и оставката на г-жа Росица Иванова!!! Колкото и членове и алинеи да са цитирани, тя е в нарушение. Не може да има подадена оставка и ти да не искаш да я подпишеш. Но все пак сме в България, тук шуробаджанащината много мощна сила!!!

  • Отговори (6) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Август, 21:15

    Жалко, за хубавото врачешко училище! Градено дълги години от будни и амбициозни учители!

  • Отговори (4) (1)
    4. добавен от: Анонимен 20 Август, 21:17

    "И колко жалко за хората с евтини души, скъпи външности, живеещи в заблуда, и мислейки се за велики..."

    Н.Каларов

  • Отговори (6) (3)
    5. добавен от: Анонимен 21 Август, 08:01

    Не си представям една интелигентна жена за каквато се представя директорката и неможеща да говори да преподава на децата. Вероятно отново става въпрос за корупция и силни роднински връзки. Каква е причината да не се приеме оставката, ми нека я вземат на работа в инспектор ата и там да се наслаждават на знанията и уменията и!

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Август, 09:57

    Защо децата трябва от толкова малки да пътуват всеки ден до Ботевград? Вие родители къде сте учили? Ако децата не са ученолюбиви и в София да ги запишете пак няма смисъл.

  • Отговори (3) (2)
    7. добавен от: Анонимен 21 Август, 10:29

    Никой няма право да коментира ученолюбивоста на децата, тук става въпрос за възможността учител да успее да преподава знания, а не само интриги и да е видно колко са интелигентни участниците в спора.

  • Отговори (2) (0)
    8. добавен от: Анонимен 21 Август, 15:23

    РУО не разбира ли, че всичко се върти около Дойчева?! Нали тя трябва да се махне!! Затова ще остане училището само с пенсионери!!

  • Отговори (6) (2)
    9. добавен от: Анонимен 21 Август, 15:56

    Оставете Дойчева на мира бе жестоки хора сте

  • Отговори (4) (2)
    10. добавен от: Анонимен 22 Август, 15:15

    Колко сте жалки, нямам деца които да учат вече, но защо си мислите, че проблема е Дойчева. Защо не погледнете реално на нещата..... Първият най- голям проблем е, че няма деца. Вторият е, че защо еди кой си ще учи в Б-д, а пък моето ще остане на село проблем идващ от родителите...А пък Дойчева може би ще си напусне сама и тогава ще видим кого ще обвинявате за липсата на деца..... Може би следващият директор.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (34)
70% Complete