Четвъртък, 18 Април 2024, 21:22

РУП- Правец поде инициатива за осведомяване на ученици относно новите изменения в Закона за движение по пътищата

22 Юни 2017, 13:14
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3523 3


На 22 юни 2017г се проведе среща между служители на МВР и ученици на ГПЧЕ „Алеко Константинов” град Правец. Срещата се осъществи в заседателната зала на гимназията, като пръсъстващите ученици бяха от 10 и 11 клас- бъдещи потенциални шофьори на МПС. Присъстващите служители на Районно управление „Полиция” Правец ст.инсп. Петър Иванов- нач. Група Охранителна полиция, Цветелин Хаджийски- отговорник Пътна полиция и Людмил Павлов- инспектор ДПС, разискваха новите изменения в Закона за движение по пътищата, влезли в сила от 21.01.2017г. Ст. инсп. Петър Иванов представи пред учениците новите промени в ЗДвП, като даде и настъвления за предпазване от ПТП. Той сподели следните промени:

Забранява се на водачите на моторни превозни средства да организират или участват в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване. На собствениците, които допускат, организират или предоставят управлението на МПС на лице, което участва в нерегламентирани състезания, свидетелството за управление се отнема за срок от три месеца. За водачите, които участват в такива състезания е предвидена глоба от 3000 лева и лишаване от правоуправление за срок от 12 месеца. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от три години и глоба 5000 лв.
С новите промени вече е и забранено и ограничаването на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, както и намаляването на прозрачността им.

За периода от 15 ноември до 1 март движещите се по пътя превозни средства трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm.
Ст. инс. Петър Иванов сподели още пред бъдещите кандидат- шофьори, че всеки нов шофьор ще получава две трети от максималния брой контролни точки (26), а оставащите една трета (13) ще получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на моторно превозно средство.

Учениците бяха предупредени, че относно частта за принудителните административни мерки, част от новите промени, засягат временното отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство. На водач, който управлява автомобила си след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда, или е под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъде проверен с техническо средство и да даде кръв за медицинско изследване, свидетелството се отнема до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца и с глоба от 500 до 1000 лева. В същото време при тези случаи се прекратява регистрацията на пътното превозно средство за срок от 6 месеца до 1 година, като последното важи и за тези, които управляват без свидетелство за управление. За водачите, които откажат да бъдат тествани наказанието е лишаване от право да управляват МПС за срок от две години и глоба от 2000 лева. За тези собственици на моторни превозни средства, които не заплатят наложените им глоби в срока за доброволно плащане, книжката се отнема докато не бъде заплатена глобата.
За един месец без право на управление на МПС остават тези водачи, които при управление на моторно превозно средство превишат максимално разрешената скорост в населено място с над /50 km/h/. С новите промени в ЗДвП, глобите за този вид нарушение са сериозно завишени в зависимост от това с колко е превишено ограничението за скоростта.

За тези от шофьорите, които решат да управляват превозните си средства, но не са ги регистрирали по надлежния ред или са регистрирани, но са без регистрационна табела наказанието е лишаване от право на управление за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лева. При повторно нарушение срокът се увеличава от една до две години, а глобата от 600 до 1500 лева.

Тези водачи, които си позволят да се движат в платното за насрещно движение по магистрала или скоростен път ще бъдат лишавани от право да управляват моторно превозно средство за срок от три месеца и ще бъдат глобявани с 1000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца и глоба 4000 лв.

Инициативата на РУП- Правец пред учениците завърши с призива на Людмил Павлов: „Всичко е във вашите ръце и не забравяйте, че въпреки еуфорията около преминалите абитуриенстки балове и предстоящо лято, не трябва да се поддавате на необузни емоции. Няма глоба, която да върне живота на пострадалите.”

Служите на МВР информират, че следващата лекция, която ще изнесат пред ученици ще бъде на 26.06.2017 в ПГ по КТС град Правец.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Юни, 23:36

    НЯма да е зле и куките да ги спазват тия закони пък тогава да почнат да ги преподават.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Кух 23 Юни, 13:30

    Ти май не си добре

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 23 Юни, 19:05

      По никакъв начин не ги спазват!!! И са надменни! И високомерни! Начело со оня от Г.Д.!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete