Сряда, 24 Април 2024, 03:24

Русия: Да се разследва смъртта на либийски цивилни, убити от НАТО

20 Декември 2011, 12:21
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1187 0


Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин поиска НАТО да извърши подробно разследване на смъртта на цивилните, убити при въздушните удари на Алианса в рамките на военните му операции в Либия, които доведоха до свалянето от власт и смъртта на бившия лидер Муамар Кадафи, предаде Ройтерс.

Посланик Виталий Чуркин направи това изявление, коментирайки информацията в медиите през последните дни за цивилни жертви в резултат на въздушната кампания на НАТО.

Ройтерс съобщи в петък, че според правозащитни групи над 50 цивилни са убити при въздушните удари, а "Ню Йорк таймс" писа в неделя, че загиналите са между 40 и 70.

Чуркин каза пред репортери, че НАТО засега не е представил на Съвета за сигурност на ООН подробности за жертвите сред цивилното население. "За съжаление НАТО зае чисто пропагандна позиция, като заяви, че цивилни жертви в Либия няма, а това е напълно невероятно, първо, и второ - не е вярно", каза той.

Чуркин заяви, че ще повдигне въпроса пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН в четвъртък. Той изрази надежда НАТО да преразгледа становището си и да извърши разследване и добави, че ООН може да помогне за това.

Руският представител отправи критики към генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за изказването му миналата седмица, че НАТО напълно се е съобразила с мандата си, даден й от Съвета за сигурност, да защитава цивилното население в Либия. "Очакваме Секретариатът да внимава повече, когато представя оценки по важни въпроси, с които се занимава Съветът за сигурност", каза руският представител.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete