Петък, 29 Март 2024, 09:41

Русия връща гръцките камиони с плодове, ще търси доставки от Латинска Америка

11 Август 2014, 15:15
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 2057 0


Първите ТИР-ове, натоварени с гръцки праскови, са поели обратно към Гърция, тъй като не са успели да влязат в Русия след наложеното от Москва ембарго.
Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, след като президентът Владимир Путин нареди да се вземат ответни мерки заради санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.
Предполага се, че около три хиляди ТИР-а с гръцки праскови и нектарини са потеглили за Русия, съобщават гръцките електронни медии, цитирани от БТА.
Насрочено е съвещание на гръцките износители от селскостопанските производителни райони на Иматия, Пиерия, Пела, Козани и Флорина, за да бъде оценена възникналата ситуация.
В. "Та неа" пише, че на европейско ниво този въпрос ще бъде обсъждан в четвъртък в Брюксел.

Миналата седмица българското Министерството на земеделието и храните поиска извънредно заседание в Брюксел. Министър Васил Грудев изпрати писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH) до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета.
Очаква се експерти да обсъдят последиците от възникналата криза, а специална група да проучи възможностите и да предложи решения.
Възможно е страните, пострадали от емаргото, да получат компенсации, тъй като големите икономики на ЕС залагат на износа си за руския пазар.
В Атина правителствената говорителка София Вултепси увери, че гръцките фермери ще бъдат компенсирани напълно или от държавата, или от ЕС.
Междувременно Гърция обяви мерки за ограничаване на последиците от руското ембарго, които освен компенсации, включват и възможности за пренасочване на експорта и пласиране на селскостопанската продукция в други страни, а също и на вътрешния пазар.
Представители от бранша алармират, че руският пазар поема около 6000-7000 тона гръцки консерви с праскови и 15000-20 000 тона сокове от праскови на стойност около 40 милиона евро.

Износът на гръцки пресни плодове и зеленчуци в Русия миналата година е бил на стойност 108 млн. евро (12,8 на сто от целия гръцки износ от земеделския отрасъл в света), а обемът му е възлизал на 140 хиляди тона.
От тях 122 000 тона са били изнесени директно от Гърция, а около 20 000 тона са влезли в Русия през Литва, Молдова и други страни. За последната година 41% от целия гръцки износ на пресни праскови е бил за руския пазар.
Като "смъртоносен удар" определят и кипърските издания руското ембарго. Най-сериозно ще пострада износът на мандарини.
Варшава иска САЩ да отворят пазара си за полските ябълки, засегнати от руските санкции.
След като спря вноса на храни от западни страни, Русия ще преговаря за алтернативни доставки от латиноамерикански страни и Турция.

Източник: Dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete