Четвъртък, 28 Март 2024, 10:52

Рязък скок на цените на бензина и дизела

10 Юли 2012, 07:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1981 3


Цените на бензина и дизела скочиха драстично с 10 стотинки за литър само за последните два почивни дни, съобщиха БНТ и bTV.
Увеличението е продиктувано от повишаването на международните котировки с около 11 процента и поскъпването на долара, обясняват експертите.

„Цената на суровия петрол скочи за последната седмица с 9 процента в долари. Допълнително еврото отслабна с 2,5-3 цента за този период, тоест още около 2% поскъпване”, казва икономистът Лъчезар Богданов.

В четвъртък цената на дизела по бензиностанциите бе средно 2,49 лева за литър. Бензинът пък бе с две стотинки по-евтин. През уикенда цената на горивата достигна 2,58-2,60 лв. за литър.

Това е най-голямото поскъпване на горивата от пролетта, когато цените им достигнаха рекордни стойности и предизвикаха протести. Новото увеличение няма как да не повлече цените на стоките и особено на храните, смятат експертите. Прогнозите им са за по-висока инфлация това лято.

"Проблемът е, че това поскъпване на горивата идва заедно с ръста на електроенергията, което със сигурност ще се отрази на много стоки и услуги по цялата верига на производство и транспорт. Петролът може да продължи да поскъпва още 2-3 седмици, но след това ще се стабилизира", коментира финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Обяснението е, че кризата в световен мащаб оказва негативно влияние и подтиска търсенето. Ако в момента цената на един барел сорт брент е около 97 долара, прогнозите са тя да се покачи до 100-105 долара в близките седмици.

Източник: http://dir.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: az 10 Юли, 07:15

    А като петрола падна от 128 $ до 90 $ колко процента са това бе мизерници. Защо не намалихте цените тогава.
    За пореден път ще кажа:

    ЗЛАТЕВ БОКЛУК МРЪСЕН ДА ПУКНЕШ ДАНО В АДСКИ МЪКИ.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Юли, 07:20

    Когато пада цената, никога не се сваля цената на горивото към крайния потребител. Винаги се овеличава. Трябва да има за нови хотели.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Юли, 10:04

    Ако някой е гледал снощи репортажите на т.н. БНТ,свръталище на некадърници и простаци,щеше да разбере две измислени новини от болни мозъци.Първата е,че горивата са поскъпнали,вследствие на ........стачка на нефто добивници в ...Норвегия.Вероятно,господин Златев е преминал на техното захранване!Втората "голяма новина" е ,че в Красноярския край ,в Сибир,е станал голям потоп.Навярно са чули,но не са разбрали,че Кубан,където се разигра трагедията, е на хиляди километри от Краснояркс и най важното е в европейската част на Русия.Могат да коментират новината и от ГПЧЕ-то,понеже много се хвалят с двама свой възпитаници от БНТ,който не се отличават много много от умствените възможности на колегите си!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (34)
70% Complete