Петък, 28 Февруари 2020, 08:03

РЗИ София-област: Безплатно поставяне на дентални силанти на деца от 5 до 8 - годишна възраст

10 Октомври 2019, 14:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1597 6


В Софийска област стартира Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари ( шестите зъби) на децата от 5 до 8 - годишна възраст. Кампанията е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в България, като стартира в началото на октомври и ще продължи до 30 ноември 2019г. Безплатно е - финансирането е осигурено от Министерство на здравеопазването.

Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма в Софийска област- гр. Ботевград, гр. Елин Пелин, гр. Костинброд, гр. Долна баня, гр. Драгоман, гр. Своге, гр. Самоков, гр. Костенец, гр. Божурище, гр. Ихтиман ,гр. Годеч, с. Церово, с. Антон и
с.Горна Малина.


Какво представлява силанизирането?

Манипулацията представлява запечатване на фисурите (цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант /фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/. Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

При метода на силанизация зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите(цепнатините). Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.

Защо да използваме защитни силанти?

Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини (фисури), които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези ямки и цепнатини. Процедурата по поставянето на силанти е кратка (около 30 мин.) и e безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител.

На интернет страницата – http://oralnaprofilaktika.bg/ всеки може да получи подходяща информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да се запознае и да ползва пълнометражен анимационен филм и образователни листовки, да осъществи контакт с регионалните координатори и изпълнителите на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в България и др.

Регионален координатор НППОЗД за София област е д-р Стафалина Чинарска-0898- 509-440.Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

 • Отговори (14) (1)
  1. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 15:35

  Венера Петрова от РЗИ Ботевград тормози персонала на кафетата и ги изнудва ! Докога тази правчанска подлога ще тормози града ?

 • Отговори (6) (0)
  2. добавен от: анонимно 10 Октомври, 16:27

  Трябва да бъде премахната

 • Отговори (5) (0)
  3. добавен от: анонимно 10 Октомври, 16:28

  Няма ли млади спец.хора?!

 • Отговори (1) (0)
  4. добавен от: Чугуня 10 Октомври, 17:52

  Докато се криете зат анонимен все ще ви тормози

 • Отговори (1) (0)
  5. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 09:23

  Кой е специално обученият стоматолог за Ботевград?Към кого да се обърнем при нужда?

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Феята на зъбките в техен обрат 11 Октомври, 09:24

  По добре душите да се разделят астроционом и олигодендроглиом със пулмонална емболия и за финал да те хване темпоромандибуларната става и синята птица на хоризонта.Глейти си филмите това е добре за децата

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (457)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (43)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (38)
70% Complete
Мир по Земята (80)
70% Complete