Петък, 19 Април 2024, 14:51

С факелно шествие и заря завърши празничната програма за 3-ти март

3 Март 2021, 20:25
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1569 3


Кулминацията на празничния 3-ти март в Ботевград бе тържествената заря-проверка в памет на загиналите за свободата на България. Светлините, които озариха небето, очароваха стотиците жители, които присъстваха на празничното честване на пл. „Саранск”, пред Исторически музей Ботевград.

Празничната програма започна в 18:30ч. с факелно шествие, което тръгна от Паметника на Христо Ботев. Сред официалните гости бяха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на Общински съвет Ботевград д-р Илин Черняшки и секретарят на общината Стефка Граматикова. Сред присъстващите бе и народният представител Иван Ченчев, Младен Маринов - министър на вътрешните работи в третия кабинет на Бойко Борисов и кандидат от листата на ГЕРБ, Надежда Йорданова - кандидат от листата на "Да, България!", Йордан Йорданов кандидат в листата на „ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ – ВОЛЯ И НФСБ”.

Преди светлините да озарят небето, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов произнесе поздравително слово:

"Уважаеми гости, скъпи съграждани,

Честит национален празник!

Без съмнение, и особено днес, сме изпълнени с чувство на почит и признателност към борците за нашето национално Освобождение. Да припомним историческите факти е важно, но съм сигурен, че всеки един от нас добре познава подвига и саможертвата на героите, дали живота си за да живее днес свободна България. Важно е обаче да осмислим тяхното дело, ценностите, идеалите, решителността и смелостта на онези поколения българи, преживели онези тежки времена, изминали онзи труден път, довел ни до така бленуваната свобода. Има една сентенция, която казва, че трудните времена раждат силни хора, силните хора правят времената лесни, лесните времена обаче създават слаби хора, а след слабите хора идват трудни времена. Това е един интересен философски-исторически анализ, който ни дава един друг поглед върху кръговрата на живота в едно общество. Сигурен съм обаче, че всеки един исторически период, всяко едно време, всяко едно поколение, всяко едно общество се сблъсква с различни предизвикателства и има да решава различни проблеми. И днес живеем в нелесно и нелеко време, не само заради до болка познатата ни пандемична ситуация. И днес нашето общество има да решава редица основно-морални казуси и проблеми, има да преодолява различни препятствия по пътя към едни не по-лесни, а по-справедливи времена и обществени взаимоотношения, а от там и към един по-смислен, по-стойностен и по-пълноценен живот. Убеден съм, че за да преодолеем трудностите и да вървим по пътя към проспериращо общество, изключително важно е всеки един от нас да поеме своята лична отговорност, ангажимент, да прояви необходимия дух, воля, мъдрост, решителност и смелост и да изгради, и съхрани обществени отношения, които да осигурят справедливо разпределение на обществените блага, но в същото време да гарантират на всеки един от нас равни права, равни възможности и много важно - равни отговорности. Затова уважаеми гости и скъпи съграждани, бъдете смели и отговорни, за да живеем в едно по-справедливо общество и за да пребъде Свободна България. Честит празник!"



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (11) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Март, 21:30

    Прекрасно беше почетен празникът. Браво на организаторите.

  • Отговори (5) (1)
    2. добавен от: Анонимен 4 Март, 13:12

    Не е нормално на 3 и 4 март да имаш толкова слаб интернет, че да не можеш да отвориш поне една снимка в тази статия.

    • (1) (4)
      1. добавен от: Анонимен 4 Март, 14:11

      Туй от телефона

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete