Сряда, 24 Април 2024, 04:10

С поетична вечер дружество на литературните творци "Стамен Панчев" отбеляза рождението на своя патрон

13 Декември 2018, 20:41
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1303 0


В навечерието на 139-та годишнина от рождението на ботевградския поет и родолюбец Стамен Панчев, днес в Исторически музей Ботевград се състоя литературно-поетична вечер. По този повод дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” представи книгите на трима талантливи местни писатели – Светла Бенчева, Анатоли Ачков и Дечко Йорданов.Официални гости на събитието бяха Стефка Граматикова, секретар на община Ботевград и председател на дружеството „Стамен Панчев”, Симеон Ангелов, редактор на книгите, колективът на библиотека „Иван Вазов” и др. Зала „Орханиец” се оказа недостатъчна да събере всички любители на поезията. За кратко присъстващите имаха възможността да се докоснат до мислите и чувствата на тримата писатели.

Трите стихосбирки „Обувки за стоножката“ на Светла Бенчева, „Осъдена любов“ на Анатоли Ачков и „Параклис в морето“ на Дечко Йорданов, бяха презентирани от Людмила Чудомирова, главен библиотекар в общинска библиотека „Иван Вазов”. По истински заинтригуващ и очарователен начин Чудомирова потопи гостите в съдържанието на книгите. Людмила бе вникнала в тяхното съдържание и послание, и по този начин успя да пресъздаде тяхната душевност пред публиката.

Ето как главният библиотекар представи стихосбирката на Светла Бенчева:
„Обувки за стоножката” е новата стихосбирка на Светла. Странно заглавие, което поражда различни асоциации у всеки от читателите, в зависимост от моментната душевна нагласа.
Книгата е разделена на три части, всяка от които е изминатият път от героинята с „обувките на стоножката” - от и към самата нея. Движещата сила и в трите части е любовта в различните й форми на съществуване.
В първия цикъл - „Пътят”, лирическата героиня живее един наложен й от различните житейски ситуации живот – далече от родина и любими хора. Но въпреки, че се сблъсква с трудностите на този живот, тя успява да съхрани своята ценностна система и „сравнявайки всичко със дома" стига до извода, че няма по-силно чувство от носталгията – любовта към това, което е оставила там, далече от нея. То е всичко за нея и тя се стреми да се завърне към своите корени.
„Да посадиш дърво” е вторият цикъл, в който виждаме лирическа героиня сред тези любими хора — нейният корен. Стиховете, посветени на семейство и приятели, пресъздават дълбоката чувствителност на нейната душа, посадила семената и отгледала дървото на истинската човешка същност в поколенията след нея. Толкова искреност, толкова съпричастност и обич лъхат от всяка фраза, от всеки образ.
Темата в третия цикъл - „Добре дошла, любов”, е толкова позната и в същото време така непринудено и нестандартно пресъздадена, че всеки читател ще открие по нещо за себе си, ще съпреживее чувствата и настроенията на героинята

В представянето за книгата на  Анатоли Ачков, Людмила сподели:
Стихосбирката „Осъдена любов" е съкровена изповед на една богата и фина душевност. Доминира духовното, което доказва човешката същност и предназначение. В нея няма противоречие между дух и материя, а ненадживяна болка, че всяка любов е неповторима и единствена – един вечен живот, макар и като спомен.
Новите стихове на Анатоли Ачков са много лични и дълбоко изстрадани. Посветени на едно отминало лично човешко време. Те са изпълнени с тъга и носталгия, но болката от невъзвратимостта на времето не е изпепеляваща, а е облагородяваща и копнежна. Тя води към идейно послание, че човек не трябва да се поддава на неизбежните житейски негативи и песимистични настроения, а да прави добро – неговото божествено предопределение.

За стихосбирката на  Дечко Йорданов Людмила каза:
Новата книга на Дечко Йорданов е със заглавие „Параклис в морето” . Разделена на две части.
Първата „Пясъчни приливи”, в която темата за морето (в частност за водата) навежда читателят към неспирния ход на човешкия живот от неговия извор (раждане) до неговия физически край, завършващ в дълбините на морето – морето като символ на необятната човешка душевност.
Втора част е озаглавена „Ваятел на души”. В тази част лирическият герой на автора е в ролята на художник (скулптор) на човешката душевност с всичките й емоционални разновидности. Тук той не само разкрива своята душа, но и прави паралел между нея и околния душевен свят. Един вид – точно като ваятел на души.

Повече за творчеството на тримата местни писатели и за техните стихосбирки разказа Симеон Ангелов, редактор на книгите.
Редакторът нарича тримата автори „Светата Троица” и твърди, че те си приличат по темите, които засягат. А се различават по начина им на изразяване и използването на различните литературни техники. Симеон Ангелов казва, че трите стихосбирки взаимно се допълват като лирически части от едно преживяване.

В стихосбирката на Ачков се крие логическо мислене, една чувствителна до болка душевност, казва Ангелов. „В крайна сметка, посланията, които изразява чрез емоциите на своя лирически герой, са откровени и чистосърдечни. Няма фалш, няма поклонничество, няма обремененост”, казва Ангелов.

Произведенията от книгата на Светла Бенчева са душевен пътепис на емоциите на нейната лирическа героиня- богати, красиви, цветни и вдъхновени, казва редакторът и допълва:„Всички истини са преживени и пренаписани, всички трепети са изпитани. Цялата гама от взаимоотношения между хората в очите и сърцето на една много изстрадала женска душевност. Страдание, колебание, щастие, мечти и много, много патос в представения сюжет на живота”.

Мъдрец на групата, така Симеон Ангелов описва Дечко Йорданов. „Тази мъдрост прозира във всеки един ред от неговите произведения. Мъдростта на преживелия всичко или почти всичко. Тази мъдрост накланя везните в неговата стихосбирка към една тайнственост и предсказуемост”, завърши редакторът.

Последва рецитал по стиховете от трите стихосбирки в изпълнение на самия редактор и Вяра и Мария, актьори от самодейния младежки театрален състав към читалище „Христо Ботев 1884” с ръководител Мирослав Йорданов.

За финал тримата местни поети изчетоха по едно любимо свое стихотворение и отправиха благодарности към всички присъстващи за отделеното време, подкрепата и уважението.

Секретарят на община Ботевград и председател на литературния клуб Стефка Граматикова поздрави тримата писатели и в знак на уважение поднесе цветя на всеки по отделно.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete