Четвъртък, 25 Април 2024, 22:53

С празничен спектакъл Правец отбеляза своята 38-ма годишнина

16 Октомври 2019, 20:10
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2468 37


Правец днес отбелязва своята 38-ма годишнина от обявяването си за град. През целия ден бяха организирани мероприятия, свързани с празника.

Сутринта бе отслужен молебен от Отен Илия и Отец Йоан за здраве и благополучие в храм "Св. Атанасий Велики", град Правец. Празничният ден събра жители и гости на града в Народно читалище ”Заря-1895”. В 17:00 часа във фоайето беше открита изложбата „Армията на бога” – една от колекциите на Частен музей Арете, София, която е съставена от оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи на най-известните светци воини. В 18:00 часа започна празничният концерт за празника на града. Акцент в празничната програма бе концертът "Български извори" на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". 

Водещата на тържествената церемония, Цветина Иванова, поздрави всички присъстващи в препълнената зала. Беше представено видео с живописни картини от град Правец, както и бяха включени жители на града, споделящи защо живеят тук, какво им харесва и какво ги кара да останат тук.

Официални гости на празника бяха Иван Ченчев – народен представител от 44-то Народно събрание, Ирена Петрова- директор на РИОСВ-София, Драгомир Драганов - изпълнителен директор на "Елаците - Мед" АД , почетни и заслужили граждани на община Правец, бивши и настоящи общински съветници и кметове.

Поздравителен адрес беше получен от президента на Република България г-н Румен Радев:

"Уважаеми жители и гости на Община Правец, приемете сърдечните ми поздрави по случай празника на Правец. Вашият град среща миналото и настоящето със спокойствие и мъдрост, събрани в красотата  и спокойствието на природата,  в спортните състезания. Моцартовите празници са новата запазена марка на Правец. Гордейте се с тях и развивайте потенциала им. Вярвам, че единни и заедно с усърдие, труд и любов, ще продължите да съграждате родния край, за да пребъде. Приветствам общинското ръководство за обновяване и изграждане на съвременна градска среда. На всички жители и гости на Правец желая здраве, благополучие и добро настроение. Честит празник." 

Поздравителни адреси бяха получени още от Националното сдружение на общините в Република България, Николина Ангелкова - Министър на туризма, Асоциация на българските градове и региони, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Синдикат на Българските учители, Национален осигурителен институт - гр. Враца, Общински съвет - гр. Ботевград, Община Ботевград, Община Етрополе, "Лекс Груп" АД, проф. д-р Цоло Вутов и др. 

 Програмата продължи с поздрав към жителите на община Правец и гостите с изпълненията на фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". След края на спектакъла, празнична заря очакваше всички зрители на площад "Тодор Живков".



Източник: balkanec.bg

Коментари (37)

  • Отговори (0) (4)
    1. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 21:08

    Само по писмени източници Правец е на повече от 600 години. За разлика от Орхание (Ботевград), основан от Мидхат паша. Внимавайте в заглавията на дописките си. :)

    • (4) (0)
      1. добавен от: Правчанин 17 Октомври, 09:06

      За инфото за Правец съм съгласен, но все пак си е било село, докато Орхание (Името идва от Орхан паша, а не Мидхат!) е много стар град от турско и историята му, като Самунджиево не е по-малко древна. Моите деди винаги са признавали, че Ботевград и Етрополе са истински градове още от преди освобождението, докато Правец е било едно селце и ако не беше Т.Живков най-вероятно щеше да си остане такова до наши дни. Това е истината. :wink: Все пак се радвам и съм горд със съвременния Правец! Ако не сте съгласни пообиколете страната и сравнете! :roll: 8)

    • (2) (0)
      2. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 12:20

      До 1, изказваш се неподготвен/а. Първото селище на територията на гр. Ботевград е датирано от около 5 в. преди Христа.

  • Отговори (0) (3)
    2. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 21:48

    Ако втрополци не бяха отказали пътя за София да премине през Етрополе нямаше са има Орхание

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 12:21

      Хаха, комплексарщина.

    • (2) (0)
      2. добавен от: Правчанин 17 Октомври, 13:42

      Хо-хо-хо...скоро не бях чел такава глупост! Кога и на кого са отказвали Етрополци, че и кой ги е питал?!? Пътищата през древността и средновековието са определяни от пътуващите по най-лекия и достъпен терен и такъв не случайно е бил прохода "Арабаконак". Пъта за София - през Етрополе?!?!? :!: И откъде по-точно...през тежкия проход "Кашана" та в Златица и оттам през стръмното възвишение Гълъбец та в София. Става, но е много по тежко от Арабаконак-а. Четете География, топография и история...много хубави науки! :wink:

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 21:57

    Сашко Везенков нямаше ли го там , не му ли е наредил началника . Мафия .

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 22:08

    Опушения какво се слага и на Правец ????

  • Отговори (5) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 22:45

    в Ботевград го няма чичо Гошо за да краде Опушения , затова се премести в Правец .

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 23:06

    А ако знаете само чичо ви Гошо колко пари е откраднал от Опушения , да не кажа , че почти го фалира както още много бизнесмени от Ботевград и околията.

  • Отговори (1) (1)
    7. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 00:11

    Само плюете... Беше чудесен празник на град Правец и на правчани!

  • Отговори (7) (0)
    8. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 08:41

    Не, не беше, зарята беше ненужно дълга, повече от 10 минути. Кучето ми се стресира ужасно, а и това са парите на данъкоплатците, излетяха във въздуха безвъзвратно. Можеше и по-скромно, кой знае какво пък толкова се е случило.

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 23:44

      Така е!Пари за детските градини Няма,но за заря има!

  • Отговори (0) (2)
    9. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 09:58

    Кому малко, кому големо.
    Лисицата като не стига гроздето казва, че е кисело.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 11:45

    Вчера през деня,беше по центъра като Хирошима,пет минути след взрива!Какво се напъвате,толкова колко опита на един баскетболен отбор да стане такъв,ще се получи Правец да се конкурира като град с Ботевград,та дори и с Етрополе!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete