Четвъртък, 28 Март 2024, 12:57

С риск за живота хора минават по изгнил мост, за да стигнат до имотите си

10 Август 2020, 12:10
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 611 1


Пирони, изгнили дъски и люлеещо се съоръжение, ремонт - няма

По неволя хора минават всеки ден през изгнил мост над река Искър. Съоръжението е дълго, въжено, но често хората не подозират, че само късметът ги е отвел невредими на другия бряг.

По думите на жителите на кв. "Левище" в Своге мостът е построен през 1957 г., а през 1963 г. е паднал в река Искър заради тежестта на снега. Днес мостът е в окаяно състояние. На места са излезли и пироните на гредите.

"Гредите са амортизирали, материалът е некачествен. Този мост е единствения път до вилите", обяснява жител на квартала пред Нова тв.

.Докато преминават автомобилите, мостът се клати. Има спукани греди, стърчащи пирони. През зимата автомобилите се плъзгат и удрят в парапетите.

Гражданите споделят, че по моста минават работници с тежка техника. Те се страхуват, че ако се наложи да извикат линейка или пожарна, те няма как да достигнат до домовете им. Опасяват се, че някой ден гредите ще се счупят и някой ще пропадне с автомобила си в реката.

"На територията на Община Своге има над 60 мостови съоръжения. На този мост преди няколко дни извършихме козметичен ремонт. Ние имаме право само на текущо поддържане. Основен ремонт нямаме нито право, нито възможност. Мостът се намира над река Искър и е държавен", обясни зам.-кметът на община Своге Илия Богданов, който добави, че реката е държавна и те нямат право на дейности в тази част.

Той добави, че е отправено искане към Комисията по бедствия и аварии за финансиране на ремонтите на опасни съоръжения. От Комисията все още не са изпратили отговор, въпреки че има заявка за ремонт. От там изискват документи, които от общината няма как да изпратят, защото съоръжението е направено от преди 50-60 години. Богданов призова институциите, от които зависи този ремонт, да подходят отговорно.



Източник: dnes.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Август, 14:25

    Левище не е квартал на Своге

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete