Четвъртък, 25 Април 2024, 00:38

С тържествен концерт бяха отбелязани юбилейните 140 години от създаването на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"- Скравена

25 Май 2018, 12:46
(1) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3569 17


По повод годишнината директорът на учебното заведение награди бивши и настоящи учители за активния им принос за развитието на училището.

Тържествен концерт по повод 140 години ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – с. Скравена се състоя вчера- 24 май в читалище „19 февруари”. За да уважи празника, на тържеството пристигна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Сред официалните гости бяха още: кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, Методи Драганов, кмет на село Скравена, Борис Борисов, зам.-кмет на общината, Мартин Тинчев, народен представител, Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, Росица Иванова, началник на Регионално управление по образование, Стефка Граматикова, секретар на общината, общински съветници от община Ботевград, директори на училища и детски градини от общината, учители, работели в училището в Скравена.

Тържественият концерт започна с посрещане на училищното знаме и изпълнение на всеучилищния химн. Последва приветствие от водещата на събитието: „24 май- празник на славянската писменост, просвета и култура. 24 май е най-свидният празник и на родното ни училище, на всички учители и културни дейци. 140 години ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, една значима годишнина, един повод за равносметка, един поглед, изпълнен с вяра. Днес ние се вълнуваме, защото осъзнаваме колко важна за всички нас е тази годишнина. Ние вярваме, че днешният празник ще остане в паметта ни като дата, белязана с много радостни преживявания, много гордост и удовлетворение от постигнатото, и разбира се с надежда за бъдещето. И това е така, защото ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, създадено през 1878г. , днес има своята значима и вълнуваща история. 140 години по-късно училището не само изгради своя авторитет, но и достойно се вписа в новите изисквания на 21 век”, завърши водещата.

На сцената за приветствено слово към присъстващите се качи директорът на училището Петко Петков, който с вълнение и радост сподели, че днес колективът на училището с гордост и самочувствие чества своята 140-годишнина. „140 години ОУ „Кирил и Методий” е храм на знанието и духовността. 140 години училището носи с достойнство името на светите братя Кирил и Методий. Вглеждаме се в далечната 1878 г., когато родолюбиви и будни българи откриват училище в с. Скравена. С този високохуманен, патриотичен акт, с това свято дело, те даряват Скравена не само с храм на знанието, но и с бъдеще. През годините минахме през добри и трудни периоди, но едно е останало вечно- вярата в образованието като висша ценност. Поздравявам всички вас, които градите нашето училище. Чествайки бележитата годишнина трябва да изразим уважение и признателност към всички бивши, дългогодишни и настоящи учели, дали своя принос за развитието на училището” , каза в заключени директорът.

Думата бе предоставена и на кмета на общината Иван Гавалюгов, който честити юбилейната годишнина на училището и подчерта, че учебното заведение е най-важната институция във всяко едно населено място. По думите на кмета от училището започва всичко, не само трупането на знания, но там започва и продължава най-съществената част от възпитанието на всеки индивид. „Имате повод да се гордеете с 140 – годишната история на най-важната институция. Разбира се, чествайки тази годишнина, трябва да отдадем почит пред всички онези, които в годините са се трудили неуморно в това училище със своя ентусиазъм, изпълнявайки своето призвание, защото учителската професия е призвание”, заяви кметът. И поздрави всички бивши и настоящи учители, както и г-н Петков. Относно сградния фонд на училището кметът подчерта, че училището в Скравена може да бъде образец затова как трябва да изглежда едно училище в малко населено място, каквото е Скравена. „Има какво да се желае още. Г-н Петков полага много грижи, а и преди него другите директори са се погрижили, сградата да отговаря на основни изисквания и в нея да се провежда нормален учебен процес”. Градоначалникът даде обещание за поддържане доброто състояние на сградния фонд и призова скравенчани да напълнят училището с деца.

Водещата покани на сцената г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, който заяви, че е радостен от възможността да присъства на тържеството, да сподели радостите и емоциите на скравенчани и то в деня на най-българския празник – 24 май.”24 май- празник на българската азбука, българската писменост, на знанието и образованието, което свързва нашето минало и настояще, настояще и бъдеще. Празник, на който може би има най-много положителни емоции и вашето тържество допринася още за тези емоции”, каза министърът. По думите му народите, които имат привилегията да празнуват празник на своята азбука, са малко. „Впечатляваща е историята на вашето училище. Тя е историята на съвременното, масовото, универсално образование, което можем да кажем, че по никакъв начин не отстъпва от модерното европейско образование. Искам специално да поздравя бившите и настоящи учители. Учителите са тези, които правят така че обществото да бъде по-добро. Желая им здраве и сили, за да продължат всеотдайната си работа. На всички ученици ще пожелая да слушат учителите, защото това ще им гарантира по-добри житейски възможности. Специални поздравления и за г-н Петко Петков, защото познавам неговата работа и вярвам, че училището има бъдеще”, допълни в заключение Красимир Вълчев.

По повод юбилейната годишнина директорът на училището награди бивши и настоящи учители.
С почетен знак на училището за активен принос за неговото развитие бяха наградени:


Йонка Христова Иванова, бивш дългогодишен учител, Мария Георгиева Нейкова, бивш дългогодишен учител.
Грамота за високоефективна професионална дейност бе присъдена на Лъчезар Петров Петков, старши учител. Същата грамота получи и старши учителят Светла Цветанова Иванова.

Концертът продължи с юбилейна презентация за историята и развитието на училището от далечната 1878г. до наши дни.

В празничната програма взеха участие самодейци от училището, гостуващ състав по народни танци от Ботевград с ръководител Нина Велева, Мажоретен състав към читалище „Христо Ботев”- Ботевград с ръководители Иванка Христова и Поля Герашка и Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски. 


Учениците от училището бяха подготвили богата програма, наситена с много стихове, песни, танци и драматизации на български народни приказки. Голямата изненада на вечерта дойде, когато на сцената се качиха двама солисти от националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” Таня Митева и Константин Атанасов, които зарадваха публика с прекрасни музикални изпълнения.



Източник: balkanec.bg

Коментари (17)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (2)
    2. добавен от: Анонимен 25 Май, 13:14

    Селяндурска работа с директор селяндур

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 25 Май, 18:09

    Какъв директор какво чу

  • Отговори (2) (1)
    5. добавен от: Анонимен 25 Май, 18:23

    Това е директор номер едно

  • Отговори (1) (1)
    6. добавен от: Анонимен 25 Май, 19:31

    Точно така!!!????

  • Отговори (4) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Май, 21:48

    Може да е селяндур, ама е умен и способен, а не като теб закоравел тъпанар.И запомни не си пъхай пръстите там, където скърца вратата. Превеждам ти на по-прост език, след като теб не те засягат делата на директора не се изказва неподготвен.

  • Отговори (3) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Май, 22:58

    Като само ще плюете, по-добре не коментирайте. Каквото и да се направи - все мрънкатете,засрамете се!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 26 Май, 18:38

    oligofren

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Май, 08:51

    Защо не наградиха бившата директора Мария Пеева???????????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete