Сряда, 24 Април 2024, 22:30

С тържествена програма Правец отбеляза Деня на Освобождението си

22 Ноември 2017, 16:45
обновена на 22 Ное 2017
(2) (2)
Правец - Новини
Прочетена: 2742 0


На площад „Тодор Живков“ пред сградата на Община Правец се състоя отбелязването на Деня на Освобождението на града. В тържествената програма, която бе насрочена за 10:30ч, взеха участие ученици от всички учебни заведения в града. Откриване на събитието сложи Духовия оркестър на ПГ по КТС – Правец, под чийто съпровод излязоха на площада 3 групи деца от детските градини, облечени в бели, зелени и червени дрехи, които развяваха български знамена и очароваха всички на площата.Мажоретният състав при ПГ по КТС отправи поздрав към всички присъстващи с изпълнението си, докато на свой ред се наредиха ученици със знамената на Русия, Финландия, Украйна, Беларус, Румъния, България, Правец.Таня Борисова- директор на Исторически музей- Правец припомни на всички за битката, в която Правец се освобождава:

„Правчани също дават своя принос за извоюването на българската свобода. Третото светло име след Плевен и Шипка е битката при Правешкия проход. Тя е ключ към теснините на Арабаконак. За първи път тук генерал Гурко прехвърля големи сили през планинска местност. Генерал Раух трябва да мине през Видраре и Калугерово и да излезе в гръб на турците, които са разположени на Бърдо. Пътят бил козя пътека, трудно могат да се разминат двама души. Оръдията се изтиквали с гърбове и мишци. Колела и дула, ракли и снаряди лягали върху човешките плещи. Всяка педя земя драскала с остри камъни. Със зъби късали бойците парчета плат за да превържат окървавените си ръце. Навсякъде по скалите свистели куршуми, сиви гейзери от снарядите изригвали. Но и това не помогнало на турците. Към 9 часа едно уморено, но облекчаващо „Ура” оповестило краят на битката.“

Отбелязването на Освобождението продължи с патриотични рецитали и песни от страна на учениците на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ и ОУ „Васил Левски“- Правец. На площада присъстваха голяма част от Общинска администрация- Правец, ученици от училищата и много жители, които уважиха отбелязването на празника.

По- късно през днешния ден бе организирано поднасяне на венци и цветя на Руския паметник в местността "Бърдо".



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete