Четвъртък, 25 Април 2024, 05:25

С тържествена заря-проверка приключиха честванията по повод Освобождението на България

3 Март 2019, 20:19
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2177 21


Кулминацията на днешния празничен 3-ти март в Ботевград бе тържествената заря-проверка в памет на загиналите за свободата на България. Светлините, които озариха небето, очароваха стотиците жители, които присъстваха на празничното честване на пл. „Саранск”, пред Исторически музей Ботевград.

Празничната програма започна в 18.30ч. с факелно шествие, което тръгна от Паметника на Христо Ботев. Сред официалните гости бяха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на Общински съвет Ботевград Иван Лилов и народният представител Мартин Тинчев.

Преди светлините да озарят небето, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов произнесе поздравително слово.
„Скъпи съграждани, уважаеми гости,
Честит Национален празник,
Днешният ден е ден, в който ние правим вътрешна ретроспекция на историческите събития, равносметка на това какво са ни завещали нашите деди, какво ще предадем на поколенията след нас. Свободата има различни измерения. Обикновено в днешния ден говорим за свобода, честваме свободата. Преди много години нашите предци са извоювали свободата за самостоятелно самоопределение като самостоятелна нация, правото на религиозна свобода, но пък са имали други ограничения, ограничения, които и днес много от нас изпитват. За мен е изключително важно да бъдем свободни духом, да упражняваме в пълна степен и с пълна сила правото на свободния избор. Трябва да сме жертвоготовни, ако искаме да сме свободни и в пълна степен да упражняваме правото на свободния избор. Две неща никога обаче не трябва да жертваме. Това са- честта и достойнството ни! Пожелавам на днешния ден да бъдем жертвоготовни, да бъдем силни, колкото по жертвоготовни сме и сме готови да отстояваме нашите принципи, толкова по-близо ще сме до мечтата на Апостола- за чиста и свята република”, каза Иван Гавалюгов. Той пожела на своите съграждани да бъдат здрави, смели и горди българи. „Запазете достойнството си!”, каза в заключение градоначалникът.

Преди това, водещите- Рени Лазарова, директор на Исторически музей Ботевград и Павел, гостуващ актьор, направиха изчетоха поздравително слово за датата 3-ти март и припомниха имената на националните герои и тези от ботевградския край, дали живота си в името на родината. В своята реч директорът на музея Рени Лазарова каза:
„В славната Българска история, ние българите отдаваме особена емоционална почит на датата трети март, защото от нея започват първите стъпки към свободата и утвърждаването на суверенитета на България!

В средата на XIX век в българското национално-освободително революционно движение се появяват две течения.
Първото е умереното течение, което предлага чрез легални средства и реформи България постепенно да извоюва политическата си автономия. Другият вариант е радикалното течение. То предлага точно обратното – всеобщо въоръжено въстание, което да доведе до политическото решаване на българския въпрос.

Нетърпеливо за свободата си обществото избира втория път. През 1876 г. избухва Априлското въстание. То е удавено в кръв, но постига своя политически ефект. С цената на 30 хиляди жертви, българите фокусират вниманието на света върху проблема за тяхната независимост. Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската кауза, защото така неречения източен въпрос вече има ново име – Български въпрос!
В продължение на две столетия руските монарси водят 13 войни с Турция, с което те систематично изграждат репутацията на Русия като защитник на християните в Османската империя [...]
Каквито и подбуди да е имала върхушката на руската империя, каквито и да са недоизказаните исторически и политически факти, едно е сигурно...безграничната благодарност на българите е жива и нивга няма да бъде забравена.

Макар и противоречива, за нас датата трети март е въплъщение на едно начало. На този ден е направена онази първа политическа крачка, заради която жертват живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Защото не спираме да си спомняме за вековната съпротива на летописци и книжовници, на хайдути и бунтовници, четници и хъшове.
За 15те хиляди доброволци, между които десетки храбреци от Ботевградския край, сражавали се в руско-турската война.
За първи път Трети март се чества през 1880г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888г. празникът започва да се чества като Ден на освобождението на България от османско господство. Еднократно като празник, денят е отбелязан през 1978г. по повод на 100-годишнината от освобождението. Десет години по-късно, през 1988г., той става официален празник, а през 1990г., с решение на парламента датата е обявена за национален празник на страната.
Поклон пред всички, знайни и незнайни саможертви в името на святата свобода”, завърши Лазарова.

Последва музикално изпълнение на преподавателя от ОУ "Васил Левски"-гр. Ботевград Георги Иванов и негова възпитаничка Теодора. Прекрасната патриотична песен "Къде си, вярна ти любов народна" очарова публиката.

Пред паметника на Свободата на пл. „Саранск“, признателните поколения отдадоха почит на загиналите за свободата с полагане на венци и цветя. В знак на почит и признателност, под звуците на Общински духов оркестър, венци и цветя поднесоха: ръководството на общината, ОбС, общински дружества и предприятия, кметства, детски и учебни заведения, политически партии и неправителствени организации, граждани и др.



Източник: balkanec.bg

Коментари (21)

  • Отговори (19) (3)
    1. добавен от: Анонимен 3 Март, 20:38

    Замириса на избори и хобитът Тинчев изпълзя

  • Отговори (17) (3)
    2. добавен от: Анонимен 3 Март, 21:01

    Тоя лилипут какво измрънка ? Нашият кмет го е смачкал като гнида .

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 5 Март, 13:16

      Вашият кой....смешко

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 4 Март, 18:01

      Никой не те нарича никак. Знаеш ли защо? Защото си просто НИЩО.

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (15) (2)
    8. добавен от: Анонимен 3 Март, 22:28

    Поздравления за организацията! Всичко беше прекрасно! Много добре се представиха момчето и момичето с песента.

  • Отговори (13) (1)
    9. добавен от: Анонимен 3 Март, 22:45

    Мнооого е прав кметът! Не трябва да скланяме глава, а да изринем ГРОБ!

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 5 Март, 13:17

      Кои сте Вие червени мутри скапани,
      Съсипахте България толкова пъти

  • Отговори (10) (0)
    10. добавен от: Анонимен 3 Март, 22:56

    Когато се освободим и от циганско робство, тогава ще можем да се считаме за сбободни!

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 22:57

      свободни

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete