Четвъртък, 28 Март 2024, 16:25

С. Царичина отново е част от съставно кметство с. Градец

31 Май 2016, 13:05
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2538 0


На деветото си редовно заседание Общински съвет Костинброд взе решение за създаване на кметство, състоящо се от съседните населени места на територията на община Костинброд с. Градец и с. Царичина с административен център  с. Градец.

През април в читалището на с. Градец е проведено събрание на граждани с постоянен и/или настоящ адрес на територията на двете населени места за организиране на местна гражданска инициатива за създаване на такова кметство. На събранието са присъствали 134 граждани с избирателни права в населените места. След организираната подписка над половината от имащите право на глас са дали положителен вот за създаване на съставно кметство с административен център с. Градец, състоящо се от двете населени места.

С. Градец е било със статут на кметство от приемането на Закона за административно-териториалното устройство на Република България през 1995 г. до 2011 г. През този период в състава на кметство с. Градец е било включено и с. Царичина. Това съставно кметство е съществувало в този си вид до 2011 г., когато е било закрито на основание Изборния кодекс.

Съгласно сега действащия ИК, като населено място с повече от 100 жители, с. Градец отново придоби статут на кметство. Независимо, че кметството се счита за възстановено, то не е в предишния си съставен вид, включващо и с. Царичина. На последните местни избори в с. Царичина бяха проведени избори само за кмет на община и за общински съветници, но не и за кмет на кметство с. Градец. Този факт породи и известни затруднения с определянето на място за гласуване, като се налагаше жителите на с. Царичина да пътуват до по-отдалечено село, за да упражнят правото си на глас.

Направената промяна ще даде възможност, както за подобряване на административно-правното обслужване на населението в двете населени места, така и за бъдещото им социални-икономическо развитие, което се явява основна цел на всяка местна администрация. 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete