Петък, 19 Април 2024, 21:13

Съдът: Скъпите винетки са незаконни

15 Юли 2016, 13:30
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1821 0


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени поскъпването на винетките от 1 януари 2016 г.. Мотивите на магистратите са два.
Първият е, че Министерският съвет не е спазил изричното изискване да бъде даден срок от поне 14 дни за обществено обсъждане на новите цени от 97 лева. Вторият аргумент е, че увеличението е необосновано.

Цената обаче ще остане в сила до окончателното решаване на казуса, тъй като становището на тричленката на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав на съда и от регионалното министерство заявиха, че ще направят това.
Цената на винетките беше атакувана пред съда веднага след приемането й от група неправителствени организации и редови граждани. Тяхната теза бе застъпена и от прокуратурата, която също обяви, че поскъпването на винетките е направено незаконно.
Жалбоподателите твърдят, че постановлението на Министерския съвет за новите цени е взето при незачитане на принципите за обоснованост, откритост и съгласуваност на нормативните актове. Тезата им бе, че няма никакви доказателства, че актът е приет 14 дни след публикуването му заедно с мотивите.

Правителственото постановление бе издадено на 17 ноември 2015 година и с него бе изменена тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура". Цената на винетките за леките автомобили се увеличи от 67 на 97 лв..
Вторият аргумент е, че поскъпването е необосновано. Гражданите и прокуратурата припомнят, че целта на правителството е да събира 300 милиона лева на година от винетките. В същото време държавата декларира, че има нужда от 600 милиона лева. Това прави новата цена напълно необяснима, казват жалбоподателите.

На първа инстанция ВАС уважава всички техни аргументи.
Компютърната експертиза по делото не е успяла да открие никакви доказателства, че проектът за новите цени е бил качен страниците на Министерския съвет или тази на регионалното министерство (МРРБ). Министерството се е опитало да хитрува по делото, предоставяйки пред съда като доказателство файл с наименование "ПМС - 26.10.2015". Но това, че има файл с това име не означава, че той е бил публикуван на 26 октомври миналата година, сочи експертизата.
Още повече, че самият финансов министър е одобрил проекта на 10 ноември, което означава, че няма как нещо да е било публикувано преди това.
"Нарушението е съществено, тъй като има за последица пълна липса на обществено обсъждане", се казва в мотивите на съда. Освен това се оказва, че проектът за новите цени на винетките е единственият проект, който изобщо не е качван на страницата на МРРБ.
Вторият аргумент на съда е, че поскъпването на винетните такси за чуждестранните автомобили е прието, без да се посочи и една причина. Отделно Министерският съвет не е посочил защо има нужда от точно 600 млн. лева годишно, за да поддържа и инвестира в пътища.
"В случая увеличението в размера на винетните такси не е съобразено нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.", е заключението на съда. Според ВАС така приетата винетна такса противоречи на конституцията, защото не съответства на разходите по предоставената услуга.

Министерският съвет все пак се е опитал да обоснове увеличението, прилагайки (копи/пейст)
доклада на Световната банка по темата. Съдът припомня, че в същия доклад Световната банка е поискала да се увеличат единствено цените за винетките на леките автомобили. Правителството обаче увеличава и таксите за тежкотоварните автомобили.
Световната банка е предложила да не се увеличават цените на седмичната и месечната винетка, а правителството ги е вдигнало с 50 процента.

Смешното в случая е, че Агенция "Пътна инфрастуктура" (АПИ) беше напълно сигурна, че съдът няма как да отмени новите цени.
"За АПИ не съществува хипотеза новата цена на винетките да бъде обявена за незаконна. Такава хипотеза не съществува по простата причина, че правилата са спазени. Направили сме всичко, както е по закон, и сме спазили процедурите, за да може да бъде обявена новата цена на винетките", обясни шефът на АПИ Лазар Лазаров преди месец.
Пред угрозата от пълен хаос при отмяна на винетните такси на втора инстанция правителството би могло да се застрахова като приема ново постановление за увеличението на цените. Този път обаче ще трябва да спази всички правила. По подобен начин постъпваше Столичната община на няколко пъти при отмяна на увеличаването на цените на билетите и паркирането.
 


Източник: Mediapool.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete