Петък, 19 Април 2024, 04:35

Самодейци от Скравена и Литаково със златни медали от фестивала „Пиленце пее 2015”

23 Ноември 2015, 15:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3017 8


Тази събота и неделя (21 и 22 ноември) се състоя четвъртото издание на Национален музикален и танцов конкурс „Пиленце пее - 2015”. Той се провежда в Дом на културата -Красно село в гр. София, под патронажа на Министерство на културата, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и кмета на район „Красно село” Пламен Църноречки. Конкурсът се провежда в памет на народната певица Надка Караджова, която почина през 2010г. - носителка на десетки награди, записала над 300 солови народни песни, издала 27 албума и името й е вписано в Световната енциклопедия по музика. Председател на Организационния комитет бе нейната дъщеря Светла Караджова, също народна певица, педагог в СУ “Св. Климент Охридски” и достойна ученичка на своята майка.
 
Участие в първия ден на фестивала взеха две наши съгражданки – Петя Димитрова от с. Скравена и Иванина Иванова от с. Литаково. Двете момичета представиха блестящо родния ни край, като се завърнаха със златни медали за индивидуално участие.
9-годишната Петя участва с песните „Черешке, чьорна вишничко” и „Гльодай ма, гльодай, момице”, а 12-годишната Иванина изпълни „Мома неделя” и „Девойче бело, цървено”, с което обраха овациите на журито.
Талантливите момичета получиха и грамоти за отлично представяне, съхранение и разпространение на българския фолклор.

Със златен медал се завърна и танцов състав „Литаковче” с ръководител Нина Петкова, който се представи с изпълнението на две хора, а участие взеха и най-малките танцьори в състава.
 
За Петя и Иванина това не са първите отличия от конкурса „Пиленце пее”. На миналогодишното издание Петя спечели парична стипендия на стойност 600лв, осигурена от Димитър и Михаела Свиленови, които живеят в Чикаго, а през 2013г. Иванина бе отличена със сребърен медал. Наградите им са признание и за музикалния педагог на младите певици Стоян Димитров.
 
Конкурсът „Пиленце пее – 2015” дава големия шанс на талантливите и амбициозни изпълнители да стъпят на авторитетна сцена и да заявят пред всички, че могат, знаят и въздействат.

Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 17:20

    ЗАЩО НЯМА ВОДА ???????????????

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: М. Семкова 23 Ноември, 18:01

    Браво на тези мили и талантливи дечица.Петенце, ти си гордостта на Скравена. Продължаеай все така и покорявай всички сцени!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 18:23

    Във фестивала взеха участие много деца, от които медали и награди получиха не само децата от с. Скравена и с. Литаково. Сред наградените е и Кристина Боновска от с. Врачеш, както и още няколко други деца. Те също заслужават похвала за достойното си представяне.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 19:19

    Даааа, участие взеха и децата от Трудовец и те заслужават похвала.Браво!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:13

    Браво Нинче, и на теб и на децата !

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 09:59

    Адмирации за Нина Петкова и за всички деца взели участие във фестивала.Дано този път достойното им представяне бъде оценено и наградено. :D

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 10:10

    Браво на невероятния ръководител Г-жа НИНА ПЕТКОВА и малките сладури участвали във фестивала.Дано усилието и таланта привлечат нужното внимание.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 18:20

    :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete