Вторник, 26 Март 2019, 02:09

Съобщение от Община Етрополе

13 Септември 2018, 11:56
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 533 4


С Ъ О Б Щ Е Н И Е
Информация за собствениците на домашни свине във връзка със заболяването Африканска чума по свинете

В края на месец август на територията на село Тутраканци, общ. Провадия, област Варна е констатиран първият за страната случай на заболяването Африканска чума по свинете. Заболяването и особено опасно за всички видове свине (домашни, диви и свине от източнобалканска порода) са изключително лесно възприемчиви.
Африканската чума по свине е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. За предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:
Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.
Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).
От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово – сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).
Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравняването им от животни.
Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).
Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърлени като битов отпадък.
В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, което не позволява изравняването им от други животни или се предават за унищожаване.
Кръвта, стомашно – чревното съдържание и други отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.) на мястото където са заклани животните, се заразяват на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи крайниците и ушите или по време на клани установят кръвоизливи по целия труп, насъбрани кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреци НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

 • Отговори (1) (0)
  1. добавен от: Анонимен 13 Септември, 16:58

  А нашата Чума с елечето?

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 14 Септември, 10:52

  Да се завърти около теб чумата №1.

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 14 Септември, 12:16

  tolkova li e hubava?

 • Отговори (1) (0)
  4. добавен от: Анонимен 14 Септември, 13:23

  Чумата по лисиците е по-опасна, отколкото по свинете!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

Анкета » коментари (11)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

отговори
За (133)
70% Complete
Против (177)
70% Complete
Необходимо е. В противен случай няма как да се избегне хаосът (41)
70% Complete
Не съм съгласен да плащам, за да има къде да паркирам (39)
70% Complete
Не ме интересува (10)
70% Complete