Сряда, 24 Април 2024, 04:08

Със заключителна пресконференция бяха отчетени резултатите от проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура

15 Март 2019, 13:03
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1607 4


Със заключителна пресконференция днес бе поставен финалът на проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сгради от образователната структура на Ботевград”, реализиран по ОП „Региони в растеж”.

Иво Чакъров, представител на фирма „Би Ен Ай Студио”ЕООД, която спечели обществената поръчка за публичност и информираност по проектите за енергийна ефективност на община Ботевград, представи резултатите от реализацията на европейския проект.

Пред присъстващите Чакъров отчете неговото изпълнение. Проектът включва сградата на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, физкултурния салон към нея и детска ясла „Детелина” – филиал към детска градина „Иглика”.

В рамките на определения срок в сградата на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” бяха извършени следните енергоспестяващи мерки и дейности: топлоизолация на стени, таван, под и еркер, топлоизолиране по разпределителната мрежа, въвеждане на система за автоматично управление на топлоподаването, цялостна подмяна на тръбна мрежа и котел. По проекта бе ремонтиран и физкултурния салон към ППМГ, а именно: топлоизолиране на стени и покрив, подмяна на дограма, преработка на електроинсталациите и въвеждане на енергоспестяващо осветление в общите части.

Заедно със сградата на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, физкултурния салон към нея по проекта бе ремонтирана и детска ясла „Детелина” – филиал към детска градина „Иглика”. За сградата на филиал „Детелина” са реализирани следните енергоспестяващи мерки и дейности: топлоизолиране на стени и покрив, подмяна на дограма, цялостна подмяна на вътрешна отоплителна инсталация, подмяна на водогреен котел, ремонт на електроинсталация и въвеждане на енергоспестяващо осветление и ремонт на ВиК инсталация.

За всички обекти – предмет на инвестицията по проекта, са изпълнени и мерки за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, съгласно изискванията на Наредба 4/01.07. 2009 г.

Главната цел, след изпълнението на проекта в сградите на ППМГ“Акад.проф.д-р Ас. Златаров“ и физкултурния салон към нея е постигнат клас на енергопотребление „В”, а в сградата на филиал „Детелина” – енергопотребление „С”. Постигнато е понижаване на енергийното потребление на база първична енергия с 732 149 kWh/год. и намаляване на генерираните емисии парникови газове със 135,05 т/г общо за трите сгради.

По думите на кмета Иван Гавалюгов в двете учебни заведения е могло да се извършат и други ремонтни дейности, но подчерта, че в програмата е регламентирано кои дейности са допустими. "Аз се радвам, че в сградата на гимназията, където учебния процес преминава зимния отоплителен сезон , учениците и г-жа Колева вече могат да направят разликата, затова какво е било преди и сега, като комфорт“, добави кметът Гавлюгов. По думите му през настоящата година Общината е поела ангажимент да подмени рушащата се ограда откъм улицата. 

Директорът на ППМГ Даниела Колева изказа благодарност за изпълнението на проекта в сгарадата на гимназията. По думите й тя не е ремонтирана последните 20 години.юОткакто аз съм директор от 2009 не са правени ниаккви ремонти,като изключвам ремонтите, които са правени от бюджета на училището. Ефектът е много голям и се усеща атмосферата от извършеното саниране и въвеждането на мерките за енергийна ефективност, заяви Колева. Тя отправи препоръка към фирмите, които организират ремонтите да се допитат до управляващите тези институции от какво имат нужда и как да се извършат ремонтите. 


По отношение на детската градина той отбеляза, че тепърва предстои влагане на немалко инвестиции от собствени приходи на Община Ботевград, за да може сградата да функционира като едно модерно детско заведение. „В бюджета на общината са предвидени средства и през следващите месеци те трябва да се реализират“, добави кметът. По думите му този срок е до месец септември, когато детското заведение трябва да приеме първите си възпитаници, след близо 10 години прекъсване.  До тогава предстои да бъде оборудвано с мебели, да бъде извършена вертикална планировка, оформени детски площадки.

Директорът на ОДЗ "Иглика" Валя Маринова също благодари на общинското ръководство, че е предприело възстановяване и ремонт на дестаката градина, която от 2010г е необитаема с деца. 'Сградата през годините се рушеше. Сега е в състояние за иновации и това е много добър резултат, който смятаме да постигнем с новите деца, които ще приемем наесен", каза още Маринова.



Общата стойност на проекта е 1 387 413, 98 лв., от които 1 175 209,66 лв. са осигурени от европейския фонд за регионално развитие, 207 389,92 лв. е размерът на националното съфинансиране, а съфинансирането от страна на бенефициента – община Ботевград, възлиза на 4 814,40 лв.

Реализацията на проекта стартира на 19 септември 2016 год. Срокът за изпълнение бе 30 месеца.





Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (1) (8)
    1. добавен от: Анонимен 15 Март, 17:11

    Машала колко пара е усвоена

  • Отговори (2) (9)
    2. добавен от: Анонимен 15 Март, 17:12

    200 бона комисионна

  • Отговори (2) (7)
    3. добавен от: аз 16 Март, 03:53

    Господин кмете нещо да разясните по темите за конфликт на интересите !Нещо напоследък доста добре се представяте и с познанията по темата а и на практика!Кога сте истински ?Когато заради вас и опозиционерството ви идваше и полиция или когато забравихте да декларирате конфликт на интереси и в качеството си на КМЕТ подписвахте документите нарушавайки закона!Дали е тульо или е гавалигльо май все едно !Идват избори нали знаете лапай и драпай!

    • (6) (0)
      1. добавен от: Анонимен 16 Март, 16:43

      Опозицийо, че не си културен е ясно, но когато искаш да ти се отговори на зададените въпроси, се отнасяй с уважение към този, към когото се обръщаш.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete