Петък, 29 Март 2024, 11:47

САЩ: Русия е заплаха за нас, а не ИД

6 Февруари 2016, 13:22
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 2091 0


Администрацията на Барак Обама смята, че Русия представлява най-голямата заплаха за американската безопасност, но Москва няма никакви намерения да заплашва САЩ.

Това заяви директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър в интервю за столичното радио WTOP, цитирано от БГНЕС. 
Според Клапър групировката „Ислямска държава“ не е смъртен враг на САЩ. Тя причинява вреди и може да убие американски граждани. Но тя не може да нанесе смъртен удар на САЩ. А Русия може“, заяви той, имайки пред вид стратегическите ядрени сили на Русия.

 „Когато оценявате вашите противници, важно е да се отчитат два фактора: възможностите и намерения", продължи директорът на националното разузнаване на САЩ. По думите му ИД има „изключително враждебни намерения“ към САЩ и други страни на Запада, но не притежава възможностите, които има Русия. 

А Русия разполага с огромни възможности, но ние смятаме, че тя няма намерение да прави това, заяви Клапър. 

Клапър отбеляза, че администрацията на САЩ е обезпокоена от действията на Русия, която „извършва твърде впечатляваща модернизация на своите въоръжени сили във всички области“.

Кисинджър подкрепи Русия

Русия трябва да се възприема като съществен елемент на всяко ново глобално равновесие. От 2007 до 2009 година Евгений Примаков и аз бяхме председатели на група, съставена от пенсионирани министри, висши държавни служители и военни представители от Русия и САЩ. Целта на групата бе да притъпи конфронтационните аспекти в отношенията САЩ-Русия и да обсъди възможностите за съвместни подходи. В Америка тя бе наименувана като Track II (Посока II), което означаваше, че е двупартийна и подкрепяна от Белия дом, за да проучва, но не да преговаря от негово име. Ние редувахме срещите в двете страни, каза Хенри Кисинджър. 

Източник: dnes.dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete