Петък, 19 Април 2024, 03:10

Състоя се традиционен меден фест в Ботевград

23 Февруари 2019, 14:16
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1738 4


Пчеларско дружество „Димитър Панчев 2008“ и Пчеларско дружество „Димитър Панчев“- гр. Ботевград проведоха днес традиционния меден фестивал. Събитието е в чест на Свети Харалампий, който е покровител на меда и пчеларите. Празникът се отбелязва на 10 февруари, но местните пчелари избраха деня в стар стил – 21 февруари. Фестът се провежда днес, заради желанието в почивния ден повече хора да имат възможност да посетят щандовете с натурални пчелни продукти.

Медният фест бе открит в 10.40 ч във фоайето на Народно читалище „Христо Ботев“. 
Архийерейският наместник Отец Борис Петров отслужи молебен за здраве на пчелните семейства и на пчеларите.

„Това, което ни е на сърцето го прилагаме на щандовете. Борим се да оцелее пчеларството.Всяка година се надаваме следващата да е  по-добра”, това каза Иван Василев,   председател на Пчеларско дружество „Димитър Панчев 2008”. По думите му изминалата 2018 г не е била особено благоприятна за пчеларството. Последните години се е появила болестта нозематоза церана, която не е много известна на пчеларите, добави Василев и обясни, че лекарствата, които могат да се използват, почти не се знае как да се прилагат. „Държавата в последните години, да не кажа откакто дойде демокрацията, ни обърна гръб. Затова през декември ходихме на протест”, заяви Иван Василев.

До миналата 2018г дружеството е ползвало субсидии от държавен фонд „Земеделие”. Само за 4-5 години.  За целта дружеството е направило сдружение, с което да кандидатства за държавната помощ. От настоящата са е отказло, тъй като процентите, които се възстановяват след доказване на вложените средства, са едва 60-70%. „Бюрокрацията  е голяма и ние счетохме,ч е не си заслужава усилията”, каза още Василев.

Пашата, която ползват местните пчелари е акация, след това ливадите и накрая слънчогледа. Председателят на пчеларското дружества, заяви, че  в последно време за сеитба на слънчоглед се използват ГМО семена, които не са медоносни. Затова пчеларите от района вадят предимно акациев и билков мед.

Той  обясни, че за да е благоприятна годината, трябва дъждовете да с а умерени, а слънцето да не е най-силно. „Хубаво е двете климатични състояния да се редуват, защото нектарът в природата се отдава при определена влажност и при определена температура. Всяко едно дърво се отнася различно към тях”, обясни Василев.

 

„Много хора обичат шоколад. Някои твърдят, че медът е скъп, но изглежда, че шоколадът е два пъти по-скъп. Не се знае и какво съдържат шоколадовите продуктите”, заяви Отец Борис, който пожела здраве на пчеларите и на техните пчелни семейства. Заради липса на очаквано по-голям  интерес от страна на гражданите, може би поради студеното време, Архийерейският наместник отбеляза, че българинът не цени  здравето си, съответно и естествените продукти, за съжаление. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 09:23

    Само в събота ли са предлагали продуктите си?

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 15:24

      да

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 10:10

    Предлагаме от тел. за контакти-.............

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 12:36

    Браво на пчеларите от Ботевград и хубавите рисунки на децата от ДГ "Славейче" !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete