Петък, 19 Април 2024, 22:05

Съветниците гласуваха "за" промяна собствеността на бившата детска ясла в Трудовец

27 Септември 2018, 10:57
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2139 2


Докладната записка за промяна собствеността на бившата детска ясла в с. Трудовец, от публична общинска собственост в частна собственост, този път срещна подкрепата на съветниците. На днешното редовно заседание на Общински съвет Ботевград, което се провежда в конферентната зала на зала ”Арена Ботевград”, 20 съветници гласуваха „за”, 5 гласуваха „въздържал се” и 0 "против".
Припомняме, че докладната бе внесена повторно от кмета на общината Иван Гавалюгов, тъй като преди месец съветниците не приеха предложението за промяна собствеността на имота.

Имотът е с урегулирана площ от 8400 кв.м,, заедно със застроените в него двуетажна масивна сграда със застроена площ - 330 кв.м. и едноетажна масивна сграда - помощен блок със застроена площ -297 кв.м. Годината на построяване е 1970 г. До 2009 г. имотът се е ползвал като детска ясла, но поради демографски, социално икономически и трайна тенденция на намаляване на децата посещаващи детската ясла е отпаднала необходимостта от функционирането му като самостоятелно детско заведение.

С решение №316/ 17.12.2009 г. Общински съвет Ботевград е решил да бъде закрита детската ясла в с. Трудовец. Със същото решение е открита една яслена група към детската градина в с. Трудовец. Направените промени са извършени със Заповед №ОА-484 от 21.12. 2009 г на Кмета на община Ботевград и са влезли в сила от 01.01.2010 г.

В хода на дебатите по докладната, общинският съветник от групата на ГДБОП Тихомир Найденов обясни че за съжаление имотът запустява, не се стопанисва добре и най-правилно е да се промени собствеността му. По думите му според данни от ГРАО тенденцията на ражданията в с. Трудовец през последните 10 години е негативна.

Именно поради тази трайна тенденция е отпаднала необходимостта от функционирането на имота като самостоятелно детско заведение.

Тихомир Найденов добави още, че в момента детската градина работи на 50% от капацитета си, две стаи дори не се ползват. „На година се раждат по 15 деца в Трудовец. Не виждам перспектива за имота. Не виждам да има някакво по-сериозно раждане на деца, за да има нужда да се увеличи капацитета на детската ясла”, заяви съветникът Найденов.

Думата поиска съветникът от групата на ОББО Йорданка Лалчева, която заяви, че няма да подкрепи докладната. Лалчева добави, че не трябва да се гледа само настоящата тенденция на раждаемостта в селото, а да се мисли за в бъдеще. По думите й много млади семейства закупуват имоти в село Трудовец. Съветничката предложи да се мисли в перспектива.

Думата бе предоставена и на съветника от ГДБОП Спасен Ценов, според който през годините общината е продала много имоти, тъй като не е имала възможност ги поддържа и използва по предназначение. По думите на Спасен Ценов такъв е и случаят с този имот.

Да изрази мнение пожела и съветникът Филип Филипов, според когото е доказано, че вече 10 години този имот не се стопанисва добре и не може да се използва. „Този имот се руши и след 2,3 години няма да можем да го продадем”.

Съветникът от групата на ОББО Георги Георгиев пък заяви, че така предложена докладната, няма да я подкрепи, но ако тя претърпи промени, които той ще предложи, би я подкрепил. Георгиев предложи имотът, който е 8.5 дка да се раздели на 3 парцели, които по думите му ще донесат около 200 000лв приход на общината.

Кметът Иван Гавалюгов заяви, че инвеститорът е Красимир Георгиев, съдържател на сградата на Младежкия дом. Градоначалникът попита Георги Георгиев дали изобщо е на ясно какво е съдържанието на докладната. Той обясни, че в с тази докладна се цели промяната на собствеността на имота от публична общинска в частна, а не неговата продажба. Кметът обясни, че за да се стигне до продажба и обявяване на пазарна цена, първо трябва да се промени собствеността.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (4) (6)
    1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 12:49

    някой ще прибере една комисионка просто ей така ....няма случайни неща

  • Отговори (1) (1)
    2. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 12:10

    Сигурен ли си, № 1, или така ви се иска? ---И да ги разобличите...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete