Вторник, 23 Април 2024, 10:17

Съветниците решиха:"ВиК Бебреш" ЕООД влиза в Асоциацията по ВиK-София област

21 Април 2016, 19:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4314 131


 Присъединяването на общинското дружество „ВиК Бебреш” към Асоциацията по ВиК-София област е единственият и разумен ход за подмяна на ВиК инфраструктурата в общината чрез ОП” Околна среда”, по която бенефициенти могат да бъдат не общините, а ВиК операторите, каквито са Асоциациите по ВиК. Това каза днес кметът на общината Иван Гавалюгов по време на извънредната сесия от 18.30ч при обсъждане на Докладната записка относно присъединяване на община Ботевград към Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдаяване и канализация” ООД-София. Повече от два часа продължиха дебатите.
 
В хода на обсъжданията в залата постъпиха няколко изказвания и предложения. Общинският съветник от ГЕРБ Цанко Цанов даде предложение Община Ботевград да договори условие с Асоциацията, цената на водата да не се променя, докато не започне подмяна на водопроводната мрежа в общината. В отговор кметът Гавалюгов заяви, че предложението е разумно, но помоли представител на Асоциацията по ВиК – София област, присъстващ в залата, да обясни каква е схемата за ценообразуването. Секретарят на Асоциацията, госпожа Истаткова посочи, че цената на водата вече е приета и общината трябва да приеме условията по договора.
Общинският съветник от ОББО Йордан Йорданов посочи, че в Германия все още съществуват общински ВиК дружества и изрази предположение, че цената на водата би надвишила 2 лв след присъединяването. По думите на Йорданов в област Пазарджик 15 ВиК дружества не са се присъединили.

Общинският съветник от БСП Коцо Коцев заяви, че ще подкрепи докладната записка, като се мотивира, че „за какво ни е евтина вода, когато тя няма нито качество, нито е в нужното количество.

Общинският съветник от ГДБОП Тихомир Найденов изказа мнение, че има 100% -ва гаранция, че ако не се направи стъпка по присъединяване, това ни гарантира че няма да се получи външно финансиране за подмяна на водопровода. „Всеки дава мнение, но никой не дава алтернативен вариант за решаване на въпроса”, каза Найденов.

Общинският съветник Георги Георгиев от ОББО призова кметът Гавалюгов да оттегли „тази предателска докладна” с мотив, че тя е в противовес с интересите на жителите на общината и цената на водата ще се вдигне на 3 лв,ч както и,че ще се върне безводието в общината. Нещо повече, той поиска тайно гласуване „ за да ви е чиста съвестта кмете”, поиска Георгиев. Председателят на ОбС Мартин Тинчев заяви, че по закон тайно гласуване не може да се осъществи. „През последните 25-26 години не е имало такова общинско предателство. Вие искате да вмените, че има проблем с водоснабдяването”, каза Георгиев, обръщайки се към кмета Гавалюгов. Съветникът от ОББО дори заяви „Препоръчвам ви общината да придобие собствеността върху язовир Бебреш”.
 
Кметът Иван Гавалюгов посочи в отговор, че дори Община Ботевград да продаде общински имоти и да намери средства за подмяна на ВиК мрежата, след 1-2 години ,ако „ВиК Бебреш”ЕООД не отговаря на изискванията да бъде ВиК оператор, общината пак ще бъде принудена да се присъедини към Асоциацията по Вик-София област. „Така на практика  ще пропилеем средства”, заяви Гавалюгов.
 
Общинският съветник от ПП ГЕРБ Филип Филипов заяви, че колегата му Георгиев или не иска да признае, или не знае проблемите с водата на Ботевград. „Ние изобщо не сме плащали вода на „Напоителни системи”. Така или иначе язовир Бебреш е бил наш”, каза още Филипов. По отношение на ВиК авариите той подчерта, че се дължат на остаряла мрежа – „циментови азбестови тръби, които отдавна са отречени в цял свят”.

В залата постъпиха и изказвания от граждани.
Кольо Цветанов в качеството си на гражданин се изказа в подкрепа на по-чистата вода, която дори и да поскъпне, ще бъде по добре от „помията”, която сега пие.
 
Цветан Миньовски призова общинските съветници да мислят мъдро и, че цената на водата няма да  се покачи повече от 2 лева.
 
Адв. Виктор Велчев посочи, че две общини Кюстендил и Правец, присъединили се към Асоциацията, са поискали да се опишат активите, които се предават и са подписали договор с условие. Също така те са поискали гаранции, които да бъдат поети от ВиК оператора, например цена, срокове за отстраняване на аварии и т.н.

Предложението на Цанко Цанов бе подложено на поименно гласуване. То не бе прието.  Единадесет съветници гласуваха "за", а 15 се въздържаха.
Докладната записка на кмета Иван Гавалюгов за присъединяване на "ВиК Бебреш към " ЕООД към Асоциацията по ВиК, бе приета с гласовете на 16 съветници, 4 бяха против и 6 гласуваха "въздържал се".

Източник: balkanec.bg

Коментари (131)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Април, 19:48

    Чудесна новина!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:04

    Най-голямото малоумие на управлението до момента, а може би и за целия мандат.
    Дано не Ви запомнят с това г-н Гавалюгов.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:06

    Следващото нещо е залата .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:08

    Тези са изтрескали.От утре и вода няма да има.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:09

    Добре, че навреме се изнесох от циганско-комунистическата кочина! Очаква ви бавна и мъчителна смърт!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:10

    Шефа на ВиК си отива.Нитов слага човек от правец.И го духате без вода

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:11

    Защо, №4, къде ще иде водата?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:11

    а кога ще се спре източването на яз. Бебреш към яз. Правец и към централата при с.Врачеш. Всяко лято нивото на язовира е на критично ниско ниво и това допълнително влошава качеството на водата

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:12

    Балканчета, няма кой да ви чете дългите статии! Напишете просто и ясно: това червено говно подари града на шефовете си!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:13

    и чиста вода ще има, и хубав кмет ще има, и драскачите няма да свършат.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (176)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete