Петък, 29 Март 2024, 14:22

Съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район и на Регионалния координационен комитет към Съвета

15 Юни 2012, 10:08
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3022 0


 Съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район  и на Регионалния координационен  комитет към Съвета се проведе на 14 юни 2012 г. в заседателната зала на Областна администрация на Софийска област, под председателството на Областния управител на Софийска област Красимир Живков.  На заседанието беше представен и одобрен  годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Югозападния район за 2011 г. Като втора точка от дневния ред беше представен и обсъден „Анализ на специфични характеристики на регионалното развитие и на държавната регионална политика” /втори етап от проект „Разработване на социално-икономически анализ за нуждите на Оперативна програма Регионално развитие 2012 -2020 г.”/. Г-жа Росица Янакиева – кмет на община Перник отбеляза, че дисбаланса между Столицата и останалите общини се задълбочава, в резултат на изграждането на първокласни пътища, които подпомагат придвижването на хора в посока  София, а не желания обратен ефект – от София към по-малките общини. Г-жа Янакиева определи като приоритет за следващия програмен период  да бъде изграждането на второкласните, третокласните и четвъртокласните  пътища в и около общините. Друга отправна точка, според кмета трябва да бъде екологията, като се обърне сериозно внимание на загубата на питейна вода. Г-жа Янакиева предложи и да бъдат следвани по гъвкави политики и направени законодателни промени в сферата на образованието, с цел повече средства да влизат за училищата в общините.  Г-н Красимир Живков допълни, че са необходими законодателни промени по отношение на демографската политика. 
         Съгласно една от точките в дневния ред на заседанието членовете на РСР предложиха и избраха шестима представители за участие в работна група към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за разработване на Иновационна стратегия за интелигента специализация 2013 – 2020 г. Представители ще бъдат: инж. Димитър Димитров – зам. кмет на община Радомир; г-жа Бойка Павлова  - председател на Пернишката търговско-промишлена палата; г-н Лазар Андреев – експерт в Областна администрация на област Благоевград; г-н Стойчо Дуков – кмет на район Витоша, Столична община; г-жа Радослава Чеканска – зам. областен управител на област Кюстендил и г-жа Мая Велкова-Нелчинова - началник отдел „ТРСУ” в Областна администрация на Софийска област.  На заседанието беше представена информация за напредъка по програмите за териториално сътрудничество и оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Югозападния район - ОП „Транспорт”; ОП „Околна среда”; ОП „Регионално развитие”, ОП „Конкурентоспособност”; ОП „Техническа помощ”; ОП „Развитие на човешките ресусрси”; ОП за развитие на сектор “Рибарство” /2007 – 2013 г./ и Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete