Събота, 20 Април 2024, 02:11

Сделки с имоти и коли само с платени здравни осигуровки

10 Юли 2012, 18:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1954 1


Прехвърлянето на имоти и коли е забранено, ако няма справка от НАП за платени здравни осигуровки. Това прие парламентът на първо четене с промените в Закона за здравното осигуряване.
Пре сделките ще трябва да се представят задължителни извлечения за платени здравни осигуровки.

От опозицията заявиха, че забраната е противоконституционна, а Екатерина Михайлова от ДСБ обяви, че ще сезира Конституционния съд заради забраната да се прехвърля имот при неплатени здравни вноски, пише "Класа".
„Правото на собственост е гарантирано от Конституцията”, поясни тя.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче подкрепи пред журналисти идеята. В България е полезно да има повече контрол и дисциплина, каза той. Дали текстът е противоконституционен може да каже Конституционният съд, от финансова гледна точка това е правилна стъпка, каза министърът, цитиран от БТА.
Дянков сравни това предложение със свързването на бензиностанциите с интернет връзка с НАП.
Голяма част от хората, които се оплакват от този тип допълнителна дисциплина, реално са в нарушение, каза министърът.

В промените в Закона за здравното осигуряване е записано, че таксата за лекар отново ще е 2,70 лв., а не 2,90 лв., както беше досега. С това решение народните представители вече не обвързват таксата за преглед с минималната работна заплата у нас, която в момента е 290 лв.
Новите промени засягат и таксите за посещение при стоматолог, които също не се вдигат с повишаването на минималната заплата.

Основната част от промените в закона засяга статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване. Занапред с тази дейност ще се занимават застрахователи.
От опозицията разкритикуваха промените, които поставят нови изисквания за лицензиране на допълнителните здравноосигурителни дружества. Според Мая Манолова от Коалиция за България целта е тези дружества да се превърнат в застрахователни и така само единици от тях да се прелицензират.

Източник: http://dir.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Юли, 09:25

    Няма логика. Ако хората искат да си платят здравните осигуровки, а нямат пари и искат да продадат някакво имущество за целта, тогава какво? :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete