Четвъртък, 25 Април 2024, 19:41

Сдружение "За чиста вода" отказа да оттегли предложението за Референдум

22 Януари 2018, 17:14
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2983 52


Среща между кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов и представители на Сдружение „За чиста вода” Иван Николов и Пейо Майорски се състоя днес в каби нета на кмета. Срещата бе и инициирана от  Иван Гавалюгов по повод възможностите да се избегне Референдума, чрез който ще се осъществи допитване до жителите на общината със следните въпроси:
1. Подкрепяте ли в рамките на 6 месеца от провеждане на настоящия референдум да започне постоянна доставка на питейна вода с гарантирано и удостоверено качество за всички жители на община Ботевград?
2. Подкрепяте ли ръководството на община Ботевград да бъде задължено да изработи, финансира и внедри план за подмяна на цялата водопреносна мрежа на територията на община Ботевград в срок до края на 2018 година?

 Мотивите на кмета Гавалюгов бяха, че няма нужда референдумът да бъде провеждан, тъй като няма спор или поляризация на повече от едно мнение. „Провеждането на един референдум, на който няма да получим повече от един различен отговор от тази информация, която е общоизвестна или каквито са обществените нагласи или нагласите на ръководството, е неразумно и нецелесъобразно. Считам, че няма спор, дали трябва или не, да се смени ВиК инфраструктурата. Референдум се прави, когато има най-малко две мнения по един въпрос, а тук няма две мнения. Няма жител на община, който да не иска да пие чиста вода, всички искаме да пием чиста вода”, заяви Гавалюгов, Той припомни, че самият той се е подписал в подписката, още в самото начало на стартирането й. „С подписа си съм декларирал сериозните намерения на общината да работи в тази посока”, подчерта Гавалюгов.

Според него референдума ще доведе до ненужни разходи за общината средства и ангажирането на един сериозен административен ресурс за провеждането му. Той е изпратил вече писма до съответните институции и сумата надхвърля 100 хил.лв.

 „Въпросът с подмяната на ВиК инфраструктурата е безалтернативен и ние сме го заложили в бюджета за 2018 г”, добави градоначалникът.

Гавалюгов запозна двамата присъстващи с вече взетите конкретни мерки от страна на общинското ръководство. Това са:

- Проект по подмяна на 7,5 км на централния водопроводен пръстен  в Ботевград, по който има избран изпълнител и преведени 20% от необходимите средства от МРРБ за започване на подмяната, която ще стартира през ранна пролет. „Това е един процес, който тече вече година и половина по изготвяне на проекта,  кандидатстване и отпускане на средствата”, посочи кметът.

-Три проекта за цялостна подмяна на водопровод в селата Скравена, Новачене и Литаково по ОП „Развитие на селските райони”. По тях се очаква сключване на договор, след което ще се проведе процедура по избор на изпълнител. Стойността на проекта е близо 6 млн.лв.

- За двете най-големи села Трудовец и Врачеш няма европейско финансиране, затова общината е изготвила проекти за цялостна подмяна на водопроводите в двете населени места. Те са с влязла в сила разрешение за строеж. За целта кметът е поискал финансиране от Министерство на финансите. Около 700-900 хил. лв без ДДС  е стойността на проекта.

- В процес на изготвяне е проект за основен ремонт, реконструкция и рехабилитация на водохващанията над Ботевград, Врачеш и Трудовец и захранване на населението с чиста планинска вода. Поискани са средства от МРРБ.Стойността на проекта е около 69 хил.лв без ДДС. Проектът включва идеен проект за подмяна водопреносната мрежа във в.з. Зелин, технически проект за подмяна водопровода на 3,5 км  във в.з. Зелин и идеен проект за подмяна водопровода на в.з. Лозята в Трудовец. Общината вече е възложила на фирма да изпълни проекта.

Кметът Гавалюгов подчерта, че общината чака финансиране по всички тези проекти, като отделно от това всяка година отделя  около 10% от собствени приходи за различни инвестиции в подмяната на ВиК инфраструктурата, както и закупуването през 2017 г на  техника за общинското ВиК.

Гавалюгов заяви, че референдумът няма да промени действията на община Ботевград от досега извършваните и даде две предложения на предстявителите на гражданското сдружение. Първото бе да оттеглят искането за провеждане на референдума и второто – ако Общински съвет не приеме провеждането му,от сдружението поискат инициирането му от областния управител.

 „Аз не виждам никакво притеснение от провеждането на референдума. Това е начин гражданите да участват по някакъв начин в политиката и да осъществяват контрол върху действията на общинското ръководство ”, зави Иван Николов, председател на сдружение „За чиста вода”. Той посочи, че не може да е безмислено мнението на хората, заявено демократично, дали искат да има чиста вода и това не бива да се измерва в средства. „Няма как. представлявайки тези повече от 3 100 души да оттеглим подписката”, категоричен бе Николов. По думите му има събрани 10% подписи от общия брой жители на общината, което означава в 3-месечен срок Общински съвет да разпореди провеждането му. „Не мисля, че една такава кауза трябва да отпадне. Мисля, че повече от 20 години може би различни общински ръководства и институции са се занимавали с проблема. Независимо колко хора излязат и гласуват, общинското ръководство трябва да изготви цялостен проект за подмяна на ВиК мрежата и нов всички трябва да си помагаме това да се случи”, заяви Николов. По думите му от сдружението също са направили колко би струвало провеждането на референдума, ако той се състои утре.

Пейо Майорски заяви от своя страна,че подмяната на ВиК мрежара в общината няма да реши докрай проблема, а трябвало да работи Пречиствателната станция. „Ние не се съмняваме в това, което правите , но трябва да се вземат кардинални решения възможно най-бързо. Относно отеггялнето на предложението за референдума не трябва да го коментираме, защото не можем да подведем тези 3150 човека, подписали се за него”, заяви Майорски, който е един от учредителите на ИК "За чиста вода". Той е участвал заедно с Мартин Тичнев преди години в инициативен комитет срещу горската сеч.

В последвалата дискусия кметът Гавалюгов заяви, че практически трудно биха се събрали 40 %  от имащите право на глас 28 хиляди души в общината. Кметът постави на вниманието на Николов и Майорски проблемът с начина на поднасяне на въпроса пред гражданите.”Ако бяха поставени въпросите – по какъв начин да бъде осъществена подмяната на ВиК мрежата, в какви срокове и на кои места в общината, би бил основателен референдумът, защото същината на въпросите е много неясна”, категоричен бе кметът. Той призова двамата представители, сдружението да спести 100 хил.лв на общината, които вместо да се харчат за едно нецелсъобразно допитване, да се заложат в бюджета за 2018 за подмяна на ВиК мрежата в общината.

Иван Гавалюгов попита представителите на Сдружението, по какъв начин може да се достави  чиста питейна вода с гарантирано качество до шест месеца след провеждането на референдума. Майорски отговори: „Ако не може да се случи по ВиК инфраструктурата, с водоноски на определени места. Въпросът може да бъде тълкуван многозначно, хората искат чиста вода, а защо не и минерална”.

Гавалюгов се поинтересува  какво имат предвид от сдружението, като са поставили във втория въпрос „ да се изработи, финансира и внедри план за подмяна на цялата водопреносна мрежа на територията на община Ботевград в срок до края на 2018 година?” Иван Николов поясни, че това означава до края на годината да бъде изготвен цялостен проект.  

 Кметът Гавалюгов внесе пояснение,ч е в така формулирания въпрос обаче става дума за план, а между план и проект има разлика. Гостите се съгласиха, че става дума за инвестиционен план, а не за проект. Той  информира Николов и Майорски, че Общински съвет –Ботевград е приел още през 2012 година Регионален генерален план за подмяна на водопровода, за изготвянето на който са били отпуснати средства от МРРБ. Отделно кметът заяви, че в новия програмен период общините не могат да бъдат бенефициенти по ОП „Околна среда”, а само ВиК асоциациите и консолидираните ВиК оператори на обособена територия. Именно заради това общината през 2016г е  станала член на Асоциацията по ВиК – София област.

Гавалюгов оповести и един парадокс, според който община Ботевград е получила лошо точкуване по проект и с който общината е кандидатствала пред ДФ”Земеделие”. „Случайно или не през всичките години назад, от изследванията на водата във водопреносната мрежа  от РЗИ-София област се констатира, че тя е в параметри, които са в нормата”.

 „Много преди вие да заговорите за референдум, ние сме започнали действия в тази посока. Полагаме не малко усилия за изготвянето на проекти и сме достатъчно активни в търсенето на финансиране”, каза в заключение кметът  Иван Гавалюгов.   

В края на срещата Иван Николов заяви, че сдружението ще се съгласи на други подобни срещи с общинското ръководство по темата за водата и референдума.



Източник: balkanec.bg

Коментари (52)

  • Отговори (16) (2)
    1. добавен от: Анонимен 22 Януари, 17:43

    Бага бага да си бе довел Кочкова за говорител вместо тоя лумпен

  • Отговори (20) (1)
    2. добавен от: Анонимен 22 Януари, 17:45

    Те за тва дойдоха тези от чиста вода,за да лапнат някои пари

  • Отговори (31) (1)
    3. добавен от: Анонимен 22 Януари, 18:17

    Бага колко ти плати джуджето да се излагаш така публично ?

  • Отговори (27) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Януари, 18:19

    Опитват се да вредят на кмета и общината , ама се случва обратното

  • Отговори (22) (4)
    5. добавен от: Анонимен 22 Януари, 18:33

    Уважаеми представители на мръсното сдружение "За чиста вода", на всички в общината ни е ясно, че помислите и намеренията ви НЕ са чисти и трябва да знаете, че няма да допуснем хора като вас със мръсни намерения да ни ЗАБЛУДАТ.

  • Отговори (25) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Януари, 18:35

    Тези двамата са едни платени изнудвачи. Как не ви е срам,бе?? Кой не иска чиста вода? Но не по този начин. Ние да пием вода от водоноски,а Златеви да правят милиони от нашата вода?!? Ще ви изгоним от града с камъни? Направи, кмете референдум Ще излязат 200 човека. Когато постъпи искане при теб за болни хора ги препращай на Тинчев. Вместо със сто хиляди лева да се помага на хората, гербаджиите си вкарват голям автогол. Загубиха завинаги сред разумните хора.

  • Отговори (23) (2)
    7. добавен от: Анонимен 22 Януари, 18:39

    Абе, а тия двамата къде бяха когато онзи беше на власт а? Много интересен въпрос. Цял град знае техните намерения.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (26) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Януари, 19:10

    Не знам какви цели имат тези двамата, но аз не виждам смисъл от такъв референдум. То е ясно, че всички искаме чиста вода. Наистина само ненужни разходи, мислете бе хора.

  • Отговори (18) (0)
    9. добавен от: Анонимен 22 Януари, 19:52

    Иване , бага ли си какъв си помияр не ме интересува. Само защото дребния Тинчев те прати в министерството ли , сега му се отблагодаряваш. Боклуци сте и такива ви знае цял град.

  • Отговори (17) (0)
    10. добавен от: Анонимен 22 Януари, 19:53

    Платени протестъри с малоумни въпроси за референдум, няколко хилядарки в сметките на протестърите и 100 000 лв назад за общината.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete