Петък, 19 Април 2024, 19:40

Седмицата на юбилея в Народно читалище "Георги Сава Раковски-1928", село Драговищица продължава!

30 Октомври 2018, 17:54
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1431 0


На 29 октомври, драговищенци станаха свидетели на презентация озаглавена „90 години НЧ „Георги Сава Раковски-1928““. Мероприятието „Вечер на библиотеката“ беше организирано от г-жа Диана Михайлова- секретар на читалището.

Рая Димитрова – драговищенка, танцьорка и певица в школите към читалището разказа неговата история от създаването до днешни дни, чрез интересна презентация.

Читалището се основава през 28.08.1928 г. с читалищен комитет, начело с Тодор Новаков. След това ръководството се поема от Дако Цанков /1937 до 1980 г./ В същото време Венелин Иванов става ръководител на новосъздадената танцова трупа. Първият щатен библиотекар е Надежда Евтимова Григорова, след това Роза Герасимова заема длъжността до 2004 г. Настоящ библиотекар е Диана Михайлова.
Художествената самодейност се развива много бързо в село Драговищица, благодарение на вокална група с Надежда Евтимова и театрален състав с режисьор д-р Серафимов.

Сградата на НЧ „Георги Сава Раковски-1928“ се открива на 21.05.1980 г., като тогавашното ръководство е с председатели - Евросина Николова и Виденка Димова и секретар – Димитрина Пеянкова.

През 1980 г. е създадена музикална школа с ръководител Атанас Ненов. Изучават се акордеон, пиано, китара и ударни инструменти.
През 1985 г. БНТ заснема и излъчва филм за самодейците на читалището, а от 1986 до 1994 г. ръководител на драмсъстава е Мария Христова.
През 1993 г. е избран нов Управителен съвет с председател Румяна Аврамова.

Началото на 90-те години се основава танцова школа „Емиданс“ от Емилия Михайлова. През 2004 г. читалището има нов председател – Розалина Виденова, като през тези години се основава музикална школа „Иркапей“ от Ирена Вучинова. От 2015 г. ръководител е Бисера Иванова. След 2002 г. ръководители на ТШ „Емиданс“ са Христо Станков, Митрушин Паунов, Снежина Григорова, Антония Влъчкова и Каролина Янакиева, а настоящ хореограф на школата е Митрушин Паунов.

Презентацията завърши с думите : „Нека тези, които пишат след нас да знаят, че в Драговищица се раждат и живеят даровити хора. Те се славят с това, че обичат да пеят и танцуват, да пишат и разказват и го правят с много старание и любов. Малцина обаче знаят къде се крие тайната на това божествено вдъхновение, предавано на поколенията. А тайната е скрита тук, в това специално място, което отразява неизчерпаемата енергия на таланта и я превръща в небесна искра.“.

На събитието присъстваха г-н Николай Борисов- зам.-областен управител на Софийска област, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Анна Радовска- зам.-председател на ОбС-Костинброд, г-жа Албена Виденова- кмет на село Драговищица,г-н Иван Иванов- общински съветник и г-жа Розалина Виденова- председател на НЧ“Г.С.Раковски-1928“, директори на училища, детски градини, социални центрове и жители на село Драговищица.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete