Четвъртък, 25 Април 2024, 05:20

Серия атентати окървави Париж

14 Ноември 2015, 06:58
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1945 0


Френската столица Париж бе окървавена в петък вечерта от серия атентати, които взеха над 140 жертви, а други 60 души са ранени в повече от пет терористични атаки. Предлолага се, че зад тях стои Ислямска държава, срещу която се бори международна коалиция, в чийто състав е и Франция. Обявено е извънредно положение в цялата страна, а президентът Франсоа Оланд обяви, че се затварят границите заради терористите, чиято атака той определи като "безпрецедентна".

Стотина души са били убити в концертната зала "Батаклан", където се разигра заложническа драма, предаде Франс прес, позовавайки се на полицейски източници. Десетки други станаха жертва на серията стрелби в центъра на Париж и взривове край стадиона Стад де Франс по време на приятелска среща по футбол между отборите на Франция и Германия. "Си Ен Ен" съобщи, че е задържан един от предполагаемите терористи и той е заявил, че е от Ислямска държава.

"Знаем кои са терористите и откъде идват", каза френският държавен глава, който бе на стадиона, когато станаха експлозиите, но бе евакуиран.
"Трябва да гарантираме, че никой няма да влезе в страната, за да извърши каквито и да е актове на тероризъм, и в същото време да сме сигурни, че извършителите на тези престъпления ще бъдат арестувани, ако се опитат да я напуснат", добави Оланд. Той заяви, че е поискал военни подкрепления в Париж, за да гарантира, че няма да има следващи атаки. Летищата остават отворени, но мерките сигурност при въздушните и железопътните превози ще бъдат засилени.

Няколко "много млади индивида", които не са носели маски, са влезли въоръжени с автомати калашников в концертната зала "Батаклан", където се е провеждал концерт на калифорнийска рок-група, и са открили огън на сляпо, разказва в постинг на сайта на радио Европа1 журналист, който е бил на концерта, предаде Ройтерс. Според него стрелбата е продължила между 12 и 15 минути. Жулиен Пиерс успял да избяга през аварийния изход, като видял над десет тела, облени в кръв на пода на залата.

Взети са около сто заложника, които явно са били избити при атаката, стана ясно по-късно. Часове след началото на заложническата драма очевидци заявиха, че изстрелите в залата продължават и хората вътре се избиват хладнокръвно. Открит е бил огън и по елитните части, обградили "Батаклан", които на свой ред са убили трима от нападателите, предаде Ройтерс. Силите на реда в крайна сметка атакуваха конценртната зала и драмата приключи с множество жертви, чийто брой все още не е обявен официално.

Част от останалите жертви на атентатите са взети от открит автоматичен огън от мъж в ресторант "Камбоджа" . Свидетели разказват пред Ройтерс, че той е стрелял наред по всичко, което се движи. Съобщава се за поне 11 убити там.
Свидетели са съобщили на "Либерасион" за над 100 изстрела и в кафе "Карилон" на ул. "Шарон". Според тях там са участвали поне шестима стрелци. Там също има жертви, но броят им е неясен засега.

По-късно френски медии съобщиха и за стрелба в търговски център.

Районът е отцепен от полицията, а властите призоваха парижани да си останат по домовете. Десетки хора обаче започнаха да се стичат към залата "Батаклан".
Три експлозии са станали край бар до Стад де Франс в парижкото предградие Сен-Дени. Загиналите при този удар са над 20. Според Франс прес едната бомба е взривена от терорист-смъртник. На стадиона е бил и френският президент Франсоа Оланд, който е бил евакуиран. Мача са гледали и външният министър на Франция Лоран Фабиюс и немският му колега Франк-Валтер Щайнмайер.
Три полицейски хеликоптера бяха изпратени да кръжат над стадиона, мачът е бил доигран и домакините са били гостите с 2:0.
Очевидно атентатите са свързани, но е рано да се каже твърдо чия е отговорността за тях.

Според американските власти атаките са били координирани. Президентът на САЩ Барак Обама определи атентатите като "нападения над цялото човечество" и обеща сътрудничество на френското правителство. "Всички, които си мислят, че може да тероризират народа на Франция, грешат", заяви Обама и призова терористите да бъдат изправени пред съда.

Германският канцлер Анкела Меркел заяви, че е дълбоко потресена от идващите от Париж новини и че мислите й са с жертвите на тази явно терористична атака, техните роднини и френския народ.

Руският президент Владимир Путин изказа дълбоките си съболезнования във връзка със серията "чудовищни терористични актове". Той изказва своите съболезнования и подкрепа на френския държавен глава и френския народ, съобщи говорителът му Дмитрий Песков.
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е шокиран от случилото се и предложи помощ на френските разследващи. Помощ в тази посока предложи и Русия.
 


Източник: сн. Ройтерс

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete