Вторник, 23 Април 2024, 18:13

Шест причини очерта Кръглата маса по темата за ранното отпадане от училище и ранни бракове сред младите роми

19 Март 2019, 17:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1905 1


Кръгла маса на тема: „Отпадане от училище, ранни бракове и ранни раждания сред младите роми“ събра в зала „Арена Ботевград“  експерти, здравно-образователни медиатори, директори на училища и други лица, за да дискутират проблемите в сферата. Кръглата маса се организира от Община Ботевград съвместно с програма РОМАКТ , която е съвместна инициатива на Европейската Комисия и Съвета на Европа.
На срещата-дискусия присъстваха представители местните активни групи от Община Ботевград, на Община Луквоит  и Община Борован, от Агенцията за закрила на детето и двама експерти от Регионалния инспекторат по образование – София област, представители на училища и други.

Кръглата маса откри Лилия Макавеева, национален координатор на програмата РОМАКТ. Тя  заяви, че програмата стартира в България през 2013 г и целта на инициативата е двете институции да търсят заедно решенията на проблема. Според Макавеева усилията трябва да бъдат насочени не само към планиране на приобщаващи политики, но и изпълнението им. Тя даде думата на Стефка Граматикова, секретар на Община Ботевград, като домакин на събитието, за встъпителни думи. Според  Граматикова проблематиката за ранното отпадане от училище и ранните раждания е национален проблем и са важни всички усилия на всякакви нива. По думите й този вид проблеми обхващат не само ромската общност „:За мен основния проблем, който днес участницте ще изведат в днешната дискусия е ранното отпадане от училище, главно заради това, че не успяваме да задържим учениците в училище. Ако успеем да обхванем децата още от детската градина и в ранното образование, тогава възпитанието ще тръгне в друга посока“.

 

Темата на кръглата маса презентира Александра Райкова, експерт към програма РОМАКТ. Дискусията бе предшествана с представяне на обобщени данни за ситуацията относно ранното отпадане от училище, ранни бракове и ранни раждания в община Ботевград, които бяха обявени от Вася Василева, здравно-образователен медиатор във Врачеш.

През 2018 година на територията на общината има общо 241 раждания и от тях 24 ранни раждания, от които 20 от непълнолетни и 4 от малолетни майки. В риск от отпадане от училище, поради натрупани голям брой отсъствия, са 120 ученици. Напусналите образователната система са 46 броя. За сравнение с 2017 г ранните раждания са 21, от които 11 са от малолетни и 10 са от непълнолетни ромски майки.

 

По време на дискусията бяха споделени добри и лоши практики, като на преден план бяха очертани причините за трите вида проблеми. Родителската незаинтересованост е основната причина за ранното отпадане училище, според директора на ОУ“В.Левски“ Евгения Иванова, като подчерта, че сподели масовата практика самите родители да намират извинителни бележки да децата си. Директорът на ТПГ „Ст.Панчев“ Катя Ценева заяви, че преди 4  години в училището са се обучавали на 100 процента ромски ученици, сега обаче те са намалени на 80%. Като една от причините тя приведе в пример мотивацията, в частност победите на училището в състезанията по автотранспортна техника, където учениците от ромски етнос са победители в тях. По думите й педагогическият екип прави всичко възможно да приобщи учеиците към училищния живот и чрез дейностите по образователна програма “Еразъм +“. До известна степен е преодолян проблемът с масовото мнение на родителите с по-високи изисквания,че децата им няма да се обучават по най-добрия начин., добави Ценева.

В дискусията все участие Йордан Томов от РУО, който подчерта,че правилата са за абсолютно всички ученици и, че закона трябва да се спазва от всички, а училището е достъпно за всички деца.

Николета Иванова, началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“‘в Общината постави въпроса, че фокуса на внимание на кръглата маса не би трябвало да бъде само образованието, тъй като на нея са били поканени и представители на прокуратурата, които да вземат отношение и по темата за ранните бракове. От друга страна според Иванова би трябвало да се криминализират случаите, в които родители не пускат децата си на училище.

По отношение на темата за ранните бракове и раждания, инициатор на  кръглата маса бе Красимира Петрова, директор на Дирекция “Социално подпомагане“ в Ботевград. Тя сподели с тревога, че се засилва тенденцията в тази посока, като причината за това според нея е липсата на сексуална култура. Тревожен е и фактът, който тя оповести,че младите майки в малолетна и непълнолетна възраст са раждали деца след  случайни контакти и мимолетни запознанства в Интернет. Нещо повече, тези майки не знаели дори имената на бащите на децата си. В тази връзка има и значителен брой деца, които не са припознати. „ Тези случаи ги наблюдаваме, следим развитието на децата до навършване на пълнолетие, а за ражданията се уведомява Прокуратурата“, добави Петрова.  По думите й прокурорите не намират насилствен момент в ранните бракове до този момент. Красимира Петрова обаче заяви,че за да се случат тези ранни бракове и раждания, има намеса от страна на родителите.

Участниците в кръглата маса работиха в работни групи, които очертаха 6 категории причини за проблемите, а именно:

1 – Бедност

2- Културна инерция – модел на поведение у децата

3- Проблеми в семейния капацитет – нравствени ценности, липса на сексуална култура, липса на безнаказаност

4- Отпадане от училище –училището не е интересно

5- Липса на развиващи дейност в общността

6-Дискриминация.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Март, 15:54

    Циганите се множат, не намаляват.............

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (179)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete