Петък, 30 Октомври 2020, 03:59

Ще бъде разширена пешеходната зона по бул. „България“

23 Юли, 11:45
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1205 9


Вчера в зала „Ботевград” на обществено обсъждане бе подложен проект за „Уширяване на пешеходната алея и изграждане на велоалея по южната страна на бул. „България“, гр. Ботевград“.

На общественото обсъждане присъстваха служители на общинска администрация, местни архитекти и граждани на община Ботевград.

Проектанти на благоевградска фирма бяха изготвили два варианта за уширение на южния тротоар на бул. „България“, а именно еднопосочна велоалея 1,5 метра с тротоар 3,50 метра. Втория вариант е без велоалея, с тротоар 4 метра.

По голямата част от присъстващите се обединиха около идеята за уширението на южния тротоар по бул. „България“, но без обособена алея за велосипедистите. Този вариат подкрепя и кмета Иван Гавалюгов.

В проекта са предвидени между 45/55 паркоместа , като колите ще се паркират в джобове успоредно на тротоара. За контейнерите също ще има такива изградени джобове в близост до входовете. Така ще се осигури платно за движение с по 3,5 метра в посока.

В момента собствениците на паркираните по пътя автомобили не се глобяват, въпреки че са в нарушение, защото няма осигурени паркинги, какъвто е проблемът и с блок 13 на бул. „България“,  където до момента не е предвидено нито едно парко място. Това обясни кметът Гавалюгов по време на дискусията.

Той поясни още, че премахването на дървесина и храстовидна растителност ще бъде само краен случай, като след това ще се извърши компенсирано залесяване с подходящи дървета и храсти.


По време на обсъждането бяха разгледани различни предожения и гледни точки. Например, велоалея да се изгради по северния тротоар на бул. „България“ , тогава кметът обясни, че от тази страна има частен имот, при който ширината на тротоара се стеснява до 1,5 метра.


„Уширяването на тротоара е хубаво, за да може да има една по-добра връзка между центъра и парка и в този участък да бъде споделено движението, и всички да са с равни права“, коментира архитектът на общината Георги Джотолов.

По време на обсъждането стана ясно,че проектът за уширяването на пешеходната алея ще се осъществи още тази година.Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

 • Отговори (14) (5)
  1. добавен от: Анонимен 23 Юли, 12:32

  Потрошихме си колите по тия нещастни пътища вие сте тръгнали да харчите пари за реформи на пешеходни зони където изобщо не е нужно ! Не остана улица където да не подскачаш и пропадаш с колата, земете направете нещо читаво, не само кръпки коите се разпадат след 2рия месец (ако изобщо устискат толкова) !!!!!!!

 • Отговори (10) (8)
  2. добавен от: Анонимен 23 Юли, 12:53

  Просто едни пари трябва да се приберат от подходящите хора.
  За проектиране, за трасиране, за копане, за всякакви други глупости.
  А накрая няма да са останали за довършване и асфалтиране на дупките по улицата. Но пък ще си имаме "джобове" за кофите и за колите.
  Не съм черноглед. Просто примерите са десетки

 • Отговори (6) (7)
  3. добавен от: Анонимен 23 Юли, 15:58

  Ами не карайте колите си!Ходете пеша,но като ги паркирате на пешеходните пътеки как да се ходи по тях? От единия край на Ботевград до другия е 15-20 минути.Здравословно е!

  • (10) (3)
   1. добавен от: Анонимен 23 Юли, 16:34

   Към теб ли да се обръщаме да ни носиш торбите? Не всички ходят само да пийнат кафенце и да се разходят. Така че не давай много акъл. И това, че си караме колите не означава, че всички спираме на пешеходните пътеки. Като цяло рядко виждам някой спрял на пешеходна пътека и това е най- вече пред детските градини.

 • Отговори (0) (1)
  4. добавен от: Анонимен 23 Юли, 15:59

  Мбь

 • Отговори (7) (4)
  5. добавен от: Анонимен 23 Юли, 18:06

  Кмета си вкарва нета в земята, заради това са тези работи. Колко пъти да ви кажа.

 • Отговори (4) (2)
  6. добавен от: Анонимен 23 Юли, 19:40

  Защо в Цюрих не е пълно с коли, било то и 15 годишни газови осмаци или "тунинг" жипки с десни волани карани от25 годишни кроманьонци?

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Анонимен 24 Юли, 15:40

  Щото в Цюрих яко плащаш да си държиш колата на общинска собственост, пък тука е безплатно, нали сме по-богати от швейцарците. Общината строи паркинги, ама не иска пари от собствениците на колите. Е как да не държиш 5-6 трошки на улицата.

 • Отговори (3) (0)
  8. добавен от: Анонимен 24 Юли, 18:11

  Да бяха бъзстановили пешеходната пътека Трудовец-Ботевград! Би могла да бъде и велоалея. Изградена по времето на соца, сега е оставена на разруха! Не са необходими много финанси.Просто липсва желание и инициатива от управляващите!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (543)
70% Complete
Не съм съгласен (302)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (243)
70% Complete