Събота, 20 Април 2024, 18:48

Ще изхвърчи ли Зайков от шефското място в „Общински гори - Елин Пелин“ ЕООД?

21 Март 2019, 14:20
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2741 1


Отстраняване на шефа на „Общински гори – Елин Пелин“ поиска председателят на ГЕРБ – Елин Пелин Стефан Стоилов. Той изброи множество нарушения на Зайков като управител общинското дружество. Най-скандалното сред тях е, че Зайков е подписал договор с фирмата, извършваща сечта, срещу цена от 44 лева на кубик. В решението на Общинския съвет от декември, обаче е записано, че „Общински гори“ трябва да заплаща по 34 лева за кубик на фирмата изпълнител. Според Стефан Стоилов това ще ощети общината с 94 хил. лева. Освен това, Зайков е нарушил и общинските наредби, като за едно от сечищата е преминал към пряко договаряне с фирмата изпълнител, след като на проведения търг не се е явил нито един кандидат. В такива случай общинските наредби са категорични, че трябва да се проведе втори търг и едва тогава да се премине към пряко договаряне. Мнозинството в Общинския съвет на Елин Пелин отложи искането за освобождаване на Зайков под претекст, че евентуални действия по отстраняването от длъжност, може да застраши снабдяването с дървесина на местното население. Точно такъв аргумент бе използван и през 2016, когато под натиска на обществеността в Нови хан, поста на Зайков отново бе застрашен. В крайна сметка съветниците ще проведат разширено заседание на всички комисии в утрешния ден, на което ще обсъждат работата на Зайков като управител на „Общински гори – Елин Пелин“ ЕООД.
Причината въпросът да се разгледа на заседанието на Общинския съвет е поредното искане отправено от дружеството за увеличаване на обема на сечта. През декември съветниците са одобрили добива на 5420 плътни кубични метри дървесина. Сметките са направени след като общинската администрация е получила списъка с всички заявки от жителите на Общината. Днес, обаче Зайков поиска добивът да бъде увеличен с близо 40% на 7420 плътни кубични метра дървесина без каквито и да е мотиви. Срещу това решение остро се изказа кметът на Нови хан Петко Костов. Той припомни, че за последните 3 години, близо 4 пъти се е увеличил добива на дървесина от новоханската гора. Според новото разпределение 2820 плътни кубични метра дървесина ще бъдат отрязани в Нови хан. Допълнителните 2000 пространствени кубични метри дървесина ще бъдат пласирани изцяло на свободния пазар. Зад това решение с гласовете си застанаха представителите на ВМРО, БСП и Граждански блок, а ГЕРБ и Роден край гласуваха против.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Павлина Янева 21 Март, 18:51

    Не знам, какви ги вършат и кой следи, какво се сече, но днес към 10.00часа преминаха няколко прицепа с плътно наредени дебели метровици през Нови хан и то посока Пловдив!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete