Четвъртък, 28 Март 2024, 11:03

Сирийското семейство, което живее в Елин Пелин, все още няма лични документи

10 Май 2017, 10:11
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1089 2


Сирийското семейство, което живее в Елин Пелин, все още няма лични документи и регистрация в общината, въпреки че има хуманитарен статут.

Преди три месеца Фатма и Фахим Джабер и синовете им получиха категоричен отказ да бъдат регистрирани, въпреки че имат правото да живеят законно на територията на България. Тогава гражданите на Елин Пелин протестираха срещу настаняването им в града и това да им бъдат издадени лични документи.

Ние искаме да се интегрираме към обществото”, заяви Фахим и обясни, че иска да си намери работа и да започне живота си от начало. По думите му от общината са обещали да решат проблема с документите, но от 13 февруари няма никакъв напредък. Той признава, че ако все пак ги получат, най-вероятно ще напуснат Елин Пелин.

Съпругата му – Фатима, споделя, че излиза само веднъж в седмицата. След събитията от 13 февруари тя се страхува да не бъде нападната, когато е навън, и предпочита да си стои вкъщи.

Семейството твърди, че многократно е искало отговор от институциите, но не е получило такъв. По настояване на bTV главният секретар на общината Симеона Попгеоргиева коментира случая.

По думите ѝ проблемът идва от там, че семейството не е подало необходимите документи по Закона за убежищата и бежанците в определения за това срок. Причината семейството да не получава регистрация е, че не е спазена административна процедура.

В студиото на „Тази сутрин” вицепрезидентът Илияна Йотова коментира проблема с наредбата за бежанците. По думите ѝ че това е един мъртвороден документ, който не работи и трябва да бъде променен.

„Държавата си изми ръцете и хвърли отговорността за подобни казуси изцяло на местната власт, която няма ресурс да се справи. Нека говорим откровено – всеки кмет иска да бъде преизбран, а не да си навлича гнева на хората”, коментира тя. Според Йототва, когато хората нямат достатъчно информация, е нормално те да се страхуват и показателен за това е случаят в Елин Пелин.


Източник: btvnovinite.com

Коментари (2)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (3)
    2. добавен от: Кочо 10 Май, 21:43

    убава ли е алжиркъта

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (34)
70% Complete