Четвъртък, 12 Декември 2019, 15:35

Скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге

21 Май, 20:43
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 616 1


Скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията, в която са били застраховани местата в автобуса. Обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници. В отворено писмо до премиера и омбудсмана близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава".

От застрахователната компания коментираха за bTV, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.

Пламен Златанов губи в катастрофата тъста си. Чака месеци, за да получи обезщетение от застрахователя и един ден открива 10 лева в сметката на съпругата си. Роднините са категорични, че ще заведат дело срещу застрахователната компания.

От "Бул инс" обясниха, че автобусът на практика не е извършвал обществен превоз, каквото е изискването на застраховката. Липсват и документи, на базата на които да се плати. Определят случващото се като "шантаж" и добавят, че дори някои документи са били фалшифицирани.

"Плащането означава, че евентуално при липсващи документи ние ще плащаме с парите на други застраховани лица. Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота", каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс".

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментираха, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме "Автомобилна администрация". Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица.

"Естествено, ще се опитат да намерят и под вола теле, само и само да не платят на близките на загиналите", коментира Владимир Тодоров.

Наследниците на загиналите в катастрофата, както и онези, които бяха ранени, не са получили и пари по застраховката "Гражданска отговорност". Тя е към друга компания и за да се стигне до плащане, трябва да има и съдебно решение. По закон застраховката "Злополука" за пътниците е 50 000 лв. за загинал, които се разпределят между неговите наследници.

От Комисията за финансов надзор засега не коментират казуса.

Източник: http://dir.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Аз 21 Май, 23:32

    Ето защо са богати застрахователите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (7)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

Анкета » коментари (7)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

отговори
В България (420)
70% Complete
В чужбина (80)
70% Complete
Няма да празнувам (215)
70% Complete