Неделя, 27 Септември 2020, 03:35

Скейтърите си извоюваха място в Градския парк (обновена)

7 Октомври 2014, 12:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4246 13


Двамата архитекти Филип Филипов и Христо Димитров от проектантска агенция “AZ - project” София презентираха днес идея за изготвяне на проект за реконструкция и благоустрояване  на Градския парк в Ботевград, който бе представен в Малък салон на читалище „Хр. Ботев” . Повод за презентацията бе обществено обсъждане на идейния проект, на което присъства общинското ръководство и представители на общинската админстрация, граждани и общински съетници. Обсъждането води зам.кметът инж.Красимир Андреев, който припомни, че Общински съвет Ботевград вече е взел решение за реконструкцията на Градския парк.
 
Досегашният облик на парка, който е около 60 000 кв.м, е със запазени досегашни основни площи. Новостите, които ще променят визията му, са много места за сядане и отдих, допълнителни цветни алеи, повече зелени площи, ново заведение с т.нар. перголи и нови детски площадки. Заложена е и водна площ с визуални ефекти от 250 кв.м., която е предвидена в площадното пространство срещу главния вход. Към нея ще има и техническо помещение, както и кътове за сядане и цветни алеи. Предвидената водна площ  обаче се оказа ябълката на раздора по време на общественото обсъждане. Архитект Андреевска защити тезата,че мястото, което й е отредено, не е подходящо и тя се явява като „тапа” за пъткокопотока от работещи във фирмите на територията на бившата площадка на „Микроелектроника”. Това мнение защитиха общинските съветници адв. Христо Якимов и Филип Филипов.Якимов предложи тя да бъде преместена на мястото на цветната площ зад Мемориалния паметник, а Филипов каза, че е нужно да се направи проучване колко хора преминават покрай мястото, където ще бъде водната площ.

Иван Гавалюгов предложи да бъде включена и велоалея, която да се използва и за джогинг, обикаляйки парка.

В новия облик на Градския парк са заложени 4 зони основно в две части. Северната част започва със самия главен вход и от него тръгва главната алея. Освен водната площ в тази част,  настилката ще бъде заменена с 3 вида павета. Предвидена е и нова детска площадка. Тук се намира и Мемориалният паметник, който ще бъде почистен и осветен. Двамата архитекти посочиха, че в идейното им предложение за северната част са заложени нови цветни острови с осветление.

Южната част е насочена към Градския стадион. Тук ще бъде запазена детската площадка с изградените монумент и пясъчник.Там първоначално бе представена идеята за разполагане на 12-метрова стена за катерене. Вместо това в хода на обсъждането се наложи идеята да бъде изградена площадка за екстремни спортове - ролери, скейтбордове и каране на колелета BMX. Кметът Георгиев препоръча и друго такова място - северозападната част на парка (срещу автобусната спирка за Врачеш). Идеята за разполагане на баскетбони игрища и игрища за багминтон, маси за тенис на маса бе отхвърлена от кмета Георги Георгиев, съветникът Иван Гавалюгов и други присъстващи сред аудиторията с мотив, че в близост има 4 баскетболни игрища и футболно игрище, а паркът се намира между две спортни зали за баскетбол. В тази част до стадиона се предвижда и построяването на обществена тоалетна с дървена облицовка, с цел да се слива и допълва  с парковата растителност.
 
В първата зона (Преди Мемориалният паметник) по време на общественото обсъждане стана ясно, че около главната алея ще бъдат изградени  кътове за отдих, които ще включват пейки, кошчета за отпадъци с вечнозелени храсти покрай тях и по едно високо дърво. Навсякъде ще има островно озеленяване с ниски сезонни цветя. Тук ще се намира нова детска площадка в северозападната част , която ще бъде оградена с два входа ,а срещу нея ще се намира кафене.
 
Във втората зона - от Мемориалният паметник до първото голямо разширение, също ще бъдат изградени допълнителни островни места за сядане - беседки с перули. Тук също се предвижда нова детска площадка с атракциони в централното площадно пространство ( срещу заведението на Николай Николов - Пони).
 
Третата зона ще бъде връзката между Северната и Южна част. Тя ще се характеризира с две прави алеи и отново места за сядане с цветни острови.  Тук ще бъде поставено повече осветление, а асфалтовите алеи ще бъдат заменени с павета.
 
В четвъртата зона ще има съшествени нововъведения - освен стената за катерене ще се намират споменатите спортни съоръжения и 6 беседки с перголи.
Накрая презентацията на идеята за реконструкция и облагородяване на Градския парк завърши с виртуална разходка, която представиха арх . Филипов и арх. Димитров.
 
 
Проектът бе одобрен от кмета Георги Георгиев и Главния архитект на Община Ботевград. Георгиев препоръча на архитектите, изготвили идейния проект, да обърнат внимание повече на това - Градският парк да бъде преди всичко място за отдих, където да има повече детски площадки и пейки.


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 12:59

  Хубава е идеята, да има алея за джогинг, ама не е редно да бъде едновременно и велоалея. Мисля, че не е редно в парка да има колоездачи. Скейбордерите да си имат отделна алея, отделена от мястото за разходки и отдих. Добре е, да има фитнес-уреди на открито, ако нямаше толкова много вандали в община Ботевград. За съжаление при налични много и безнаказани вандали едва ли биха оцелели по предназначение.

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 13:38

  Най-важното да има повече зелени и цветни алеи, скамейки, беседки, чешмички, кошчета за боклук. Добре е, че е предвидено обществена тоалетна. Сега има ли някъде в града достъпна, използваема обществена тоалетна? Добре е, да има фитнес-уреди на открито, както е в други градове и алея за джогинг.

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 13:42

  Haresva mi!

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 13:58

  Всичко е ок., само това не ми харесва - "площадка за екстремни спортове - ролери, скейтбордове и каране на колелета BMX" , и съм напълно съгласна с номер 2. А и за фитнес уреди на открито не съм съгласна

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 13:59

  Господата които решават да се допитат и до хората

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Иван Петров 7 Октомври, 14:58

  Допитването до хората беше днес от 11:00 в читалището. Никой няма да тръгне по домовете ви, за да ви пита какво мислите :)
  Поздрави!

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 15:29

  Под фитнес уреди се има предвид лостове и успоредки? Какво толкова не сте съгласни?

 • Отговори (0) (0)
  8. добавен от: Димитър 7 Октомври, 15:36

  Аз подкрепям коментар 1.И според мен след като ще има всички тези придобивки за различни спортове.Е добре да има и една две площадки за стрийт фитнес.Това ,че пове4ето тука ви мързи да дишате не значи ,че няма хора на които им се спортува.Нещо различно от катерене ,бмх, и скейт.Редно е да има и фитнес площадки.Кмете замисли се

 • Отговори (0) (0)
  9. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 15:39

  Не само лостове и успоредки. Например в Албена има на открито различни фитнес уреди, включително за тренировки в седящо и полулегнало положение. Но там , в този курорт не допускаха случайни хора. Всичко беше много уредено и чисто.

 • Отговори (0) (0)
  10. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 15:43

  #5- ами нали днес точно това направиха!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (3)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (3)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (429)
70% Complete
Не съм съгласен (231)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (175)
70% Complete