Вторник, 16 Април 2024, 23:41

След дискусията за интеграция на ромското население: Да се създаде училище за родители

10 Ноември 2017, 16:16
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3413 16


Неотложна нужда от създаване на училище за родители - зад тази идея се обединиха присъстващите на днешната дискусия относно реализиране на местната политика за интеграция на ромите, организирана от общинска работна група. Сред присъстващите бяха зам.-кметът на община Ботевград Борис Борисов, Адриан Ангелов, главен експерт етнически и демографски въпроси, Иван Иванов, здравен медиатор на община Ботевград, Ани Ризова - фасилитатор, д-р Светла Стоянова, директори на детски гради и училища в община Ботевград, граждани и др.

През 2017 г. община Ботевград се присъедини към съвместната програма на Европейската комисия и Съвета на Европа РОМАКТ, която цели увеличаване на капацитета на местните власти за разработване и прилагане на приобщаващи политики и планове за социално включване на уязвими ромски общности. Част от програмата е създаване на Общинска работна група за реализиране на местната политика за интеграция на ромите.


Да припомним, че споразумението за изпълнение на Програма ROMACT бе подписано от кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов и представители на Европейската комисия и Съвета на Европа през май 2017г.
Програмата се изпълнява в 66 общини от 6 държави България, Италия, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, като цели увеличаване на капацитета на местните власти за разработване и прилагане на приобщаващи политики и планове за социално включване на уязвими ромски общности.

Координатор на програмата за общината е зам.-кметът Борис Борисов, който ще следи и отговаря за управлението и контрола на процеса на ROMACT. Член на екипа е Адриан Ангелов - младши експерт „Етнически и демографски въпроси“ в Общинска администрация Ботевград, а фасилитатор e Ани Ризова.
Преди два месеца има одобрени нови двама здравни медиатори, които ще бъдат назначени след Нова година, съобщи общинският експерт Адриан Ангелов.

В хода на дискусията Адриан Ангелов сподели, че в рамките на месец и половина община Ботевград ще работи усилено за интеграцията на ромското население. През този период общината е осъществила контакт с жителите на ромските квартали не само в Ботевград, но и в селата. Ромското население е имало възможност да изложи проблемите и нуждите си. Г-н Ангелов посочи, че като основен проблем се очертава заплащането на такса за посещение на детска градина. Жителите на ромските квартали настояват и за подобряване на инфраструктурата.

Ани Ризова призова всеки от присъстващите да сподели своето мнение и наблюдение за основните проблеми при ромското население.

Радослав Христов, служител в МВР-Ботевград засегна проблема с неприятната миризма, носеща се във въздуха в ж.к. „Саранск“. По думите му причината за неприятната миризма и обгазяването идва от завода „Биовет“. В тази връзка зам.-кметът Борисов поясни, че РИОСВ- София е наложила глоба на „Биовет“ в размер на 5 000лв и в момента е в ход изграждането на допълнителна инсталация, която да неутрализира неприятните миризми.

Директорите на учебните заведения и детските градини се обединиха зад идеята, че за да се интегрират ромските деца трябва да се наблегне на работа с родителите, тъй като голяма част от тях са неграмотни. Те настояват за създаване на училище за родители.
Ани Ризова информира, че в момента се разработва идея за изграждане на майчини клубове.

Д-р Светла Стоянова заяви, че изцяло приветства програмата ROMACT. Тя предложи между ромското население да се направи просветна дейност на тема здравеопазване, която да бъде под формата на лекция, беседа.

Според Цвета Виткова, бивш учител, ромите трябва да разберат, че посещаването и присъствието в училище е задължително. Тя призова за край на практиката с фалшивите бележки.

Ивелина Диковска, директор на ДГ „Саранск“ каза, че в детската градина, която тя ръководи,100% от децата са от ромски произход. Тя твърдо заяви, че застава зад идеята за работа с родителите. Диковска обърна внимание на това, че на срещата не присъстваха представители от средните училища, а именно гимназистите са бъдещите родители.

По закон всяко дете трябва да постъпва в детска градина на 5- годишна възраст. Красимира Икова, директор на ДГ „Славейче“ определи тази възраст като неподходяща, особено за деца на неграмотни родители. "На 5 години детето има изградени навици и с него с работи по-трудно", добави Икова.



Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (2) (2)
    1. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 18:16

    ТАМАН ЦИГАНЕТЕ ЩЕ СТАНАТ УПРАВЛЯВЩИ БЪЛГАРИЯ !!!

  • Отговори (10) (1)
    2. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 18:28

    То и сега се прави всичко за тях.

  • Отговори (5) (1)
    3. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 18:29

    Радослав Христов от 2 години не работи в Община Ботевград. Изнасяйте коректно информацията.

  • Отговори (16) (1)
    4. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 18:31

    Трудови войски и много бой с лопатата по чутурата за успешна интеграция

  • Отговори (4) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 18:34

    Училище за родители :) :) :)

  • Отговори (19) (1)
    6. добавен от: Анонимен 10 Ноември, 18:58

    Циганин работещ в Кипър ми разказа: В началото нашите се опитваха да се държат като в България. Хванаха няколко души и им дадоха 20 годишни присъди. Бързо без да се точат делата с години. Сега другите сме по примерни от киприотите. Мисля че коментарите са излишни.

    • (0) (0)
      1. добавен от: българка 17 Ноември, 10:58

      Да, бе, да! На мен пък същото ми го казват българи, живеещи в чужбина - в началото няколко нашенци се опитали да източат кредитните карти на германци, но после са хванали един-двама, осъдили ги на по 20 години и сега останалите скърцат със зъби, но кротуват.

  • Отговори (6) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Ноември, 08:29

    До N3 “Радослав Христов, служител в МВР-Ботевград” - четете коректно статията.

  • Отговори (3) (8)
    8. добавен от: Анонимен 11 Ноември, 08:43

    Всичко в името на гавалиговските гласоподаватели.

  • Отговори (6) (1)
    9. добавен от: Анонимен 11 Ноември, 09:47

    Тази програма е много добра за обучение на ромските деца,но би трябвало вече да се премахнат тези делегирани бюджети в училищата ,защото учителите са заинтересовани само за бройката деца ,а не за качествено образование!Навсякьде в Европа ромските деца посещават ежедневно детските градини и училищата,защото самите учители следят и не приемат извинителни бележки а направо ги докладват в Социалното министерство и детските им надбавки веднага се спират.,а на родителите ,които ползват някакви социални придобивки се налага глоба,незабавно спиране на всички облаги.Един ден не посещение и кранчето на помощи спира.В Бьлгария нито учители ,нито кметове не са заинтересовани да интегрират ромското население и тази тяхна незаинтересованост доведе престьпността в Бьлгария.Европа дава доста средства за интегриране на ромското общество,но типично за бьлгарският синдром ние го изпозваме това общество само за избори и учителите за бройка -пари ,а след това го изхвьрляме.От учители и кметове зависи ромите да станат отговорни хора.Дисциплината и отговорността са качествата на една добра работа!

  • Отговори (1) (2)
    10. добавен от: Анонимен 11 Ноември, 18:18

    Цвета Виткова защо е "бивш учител", като беше в ОУ"В.Левски"? Да не е избягала????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete