Четвъртък, 18 Април 2024, 05:11

След двучасови дебати в местния парламент: Общината поема общински дълг за болницата

26 Октомври 2018, 15:43
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2300 8


Сериозни дебати, продължили повече от два часа, постъпиха по време на вчерашното заседание на Общински съвет Ботевград във връзка с докладната записка за поемане на общински дълг от 2 700 000лв за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в сградата на МБАЛ Ботевград, като за целта общината ще кандидатства пред фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници”.

Още при гласуването на дневния ред, съветникът от групата на ГЕРБ Дамян Маринов предложи въпросната докладна да отпадне от дневния ред на заседанието. Като причина, съветникът изтъкна, че информацията трябва да е по-широко достъпна до обществото и би трябвало да се организира обществено обсъждане.

В отговор кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов припомни, че на 21.09.2018г. е било свикано обществено обсъждане, но никой от съветниците не е присъствал, за да се дискутира този така важен въпрос.

Предложението на Дамян Маринов обаче не бе прието и съветниците дискутираха темата, когато дойде ред на докладната.

„Радвам се, че все пак допуснахте да дискутираме тази докладна, която касае много съществен и дългогодишен проблем на община Ботевград”, каза градоначалникът. Той представи пред местния парламент подробна информация за състоянието на МБАЛ-Ботевград на база обследването на сградата и заяви, че от години сградният фонд на болницата е във все по-незадоволително състояние, въпреки предприетите през годините ремонти, които частично са решавали проблемите. По думите на кмета Гавалюгов сградният фонд е едно от важните условия за осигуряване на качествено здравеопазване.

Думата отново поиска съветникът Дамян Маринов, който пожела да научи колко дългове има общината в момента и може ли да си позволи да поеме още един. Според него по-правилно би било тези пари да се насочат към отделения, които да се ремонтират поетапно, след което да се закупи съответното оборудване и да се намерят нови кадри. По думите му с тези ремонти дейности няма да се реши проблема с кадрите и оборудването и всъщност няма да е пълноценно направеното.

Маринов попита дали наемът на джипитата, които ползват сградния фонд, след ремонта ще бъде завишен, а кметът заяви, че това е въпрос на бъдещо решение на местния парламент.

Градоначалникът заяви, че сградният фонд е само един от факторите и че обстановката, условията на труд и условията на пребиваване са изключително важни.
„Когато един доктор дойде да работи в болницата, той също се съобразява със сградния фонд, с отделението, защото това е и един от мотивите даден пациент да предпочете дадено здравно заведение. Естествено, че и апаратурата е важна. Нека не пропускаме и друг важен елемент, изпълнявайки мерки за енергийна ефективност, ще намалим драстично разходите за ток, газ, вода, с което помагаме за финансовото състояние на болницата”.

След изказването на кмета постъпиха изказванията на Йордан Йорданов, Петя Кочкова, Георги Георгиев, които се обединиха в това да не подкрепят докладната. Започнаха да се сипят обвинения, като според Георги Георгиев, съветник от ОББО с тези 3 000 000 кметът Гавалюгов готви публичен грабеж на 2 000 000лв. Според Петя Кочкова, която също е от групата на ОББО, с поемането на дълг за ремонт на болницата градоначалникът си прави пиар, след като е решил точно в този момент да ремонтира болницата, а не се е сетил в предходните години от мандата си.

Според Г. Георгиев кметът Гавалюгов е трябвало със смяната на управителя да работи и за осигуряване на средства за болницата.

По повод това изказване съветникът от групата на ГДБОП Тихомир Найденов попита Г. Георгиев защо за времето, в което е бил кмет на общината, не е намерил необходимото финансиране за ремонт на болницата.

Съветникът Филип Филипов попита Г.Георгиев дали са били в управлението на общината, или ги е налегнала амнезията. Той заяви, че болницата трябва да бъде приоритет на всяко едно управление на общината. Съветникът подчерта, че е необходимо реализирането на проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ, защото това ще доведе до значително свиване на разходите на лечебното заведение.

Филипов попита как ще се работи, когато при закупена нова маса или нови легна, пада мазилка от тавана.

„Да ремонтираме сградния фонд, да направим по- малки разходите и после поетапно да закупим апаратура и т.н.”

Иван Райчинов, съветник от групата на БСП, заяви, че се срамува от изказванията на колегите си и от дискусията изобщо. Той разказа скорошна история, когато е придружавал болен до МБАЛ. Човекът го е попитал няма ли да направи нещо за болницата, след като е общински съветник. Райчинов подчерта, че е излишно да се спори и добави: без малък, или по-голям риск не може.

Според съветничката от групата на ОББО Йорданка Лалчева, трябва болницата да се ремонтира поетапно, защото иначе няма къде да се настанят болните и ще настъпи хаос. В отговор Коцо Коцев от групата на БСП заяви, че въвеждането на мерки за енергийна ефективност се прави на цяла сграда, а не на етап.

„Чух голямо количество, образно казано, приказки и много малко съдържание, за съжаление. Прекалено много неистини, изкривени факти, липса на факти, чухме от тези изказвания на част от съветниците. Не случайно ви подтикнах в началото на изказването да се въздържим от политическото и предизборно говорене” , каза кметът и бе категоричен:
“Като отговорен човек приемам да връщам заема, ако хората преценят, че аз трябва да го връщам“. Това изказване постъпи по повод мнения на някои от съветниците, че кметът ще изтегли този дълг, а друг ще го връща.

Веселка Златева, съветник от БСП, също се изказа, като заяви, че след като кметът Гавалюгов внася такова предложени, явно има и решение за този въпрос, а явно има и амбиция за още един мандат.

Въпреки двучасовите дебати и противоречиви мнения, предложението на общинското ръководство за поемане на общински дълг бе прието с 16 гласа “за“, 11 “въздържал се“, 0 –„против”. Подкрепилите докладната са присъстващите съветници от групата на МК ГДБОП, БСП, от ОББО- Милчо Владимиров, Петър Петров и Иван Начев и независимите Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (21) (3)
    1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 18:32

    Тулата смята , че както той като кмет крадеше и се беше самозабравил така е и Гавалюгов. Не го ли е срам този мизерник. Никога вече на власт. Господ ще го разпъне , ако вече не е.

    • (3) (17)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 19:38

      Той не смята,а просто е прав.

  • Отговори (13) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 21:40

    Дали е прав , господ ще му покаже. Крадец .

  • Отговори (1) (17)
    3. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 22:24

    Тинчев,Георгиев и Кочова ще са другите кандидати и сегашния няма да се справи срещу тях.

    • (11) (2)
      1. добавен от: Хаха 27 Октомври, 00:27

      Чакай, чакай кои бяха тези? Споменай пред хората тези имена и ще видиш колко е силна народната „любов”.

  • Отговори (2) (5)
    4. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 23:11

    Както беше с ремонта на Операционна ! Въпросната обществена поръчка. И после, къде ще отидат тези пари, в коя сметка ? И пак ще се чудят и одитори,проверяващи от ДФИ и общинари . И пак ще се въртят в един кръг.......Безумие ! Сериозен е въпросът с контролирането на тези пари ! И до колко целта ще оправдае средствата.
    Идеята е добра. Но трябва да е поетапна, за да има изпълнимост и завършеност.

  • Отговори (11) (1)
    5. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 15:42

    Тинчев, Георгиев и Кочова ли?! Та това са най-големите лъжци и способни присвоители на държавни пари. Гавалюгов трябва да ходи при тях на уроци, за да се научи да краде. Вижте Тульо. От къде толкова пари за хотела си? Да не мили, че не го знаем какъв айдук е.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 16:22

    Всички които си плащат сметките ще ги връщат за да се лекуват циганите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete