Събота, 20 Април 2024, 00:22

Следващата седмица избират строителя на жп линията

30 Януари 2019, 20:03
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1396 0


В първите дни на следващата седмица ще стане ясно кой ще строи отсечката от жп трасето Елин Пелин – Костенец. Прогнозната стойност на трасето е над 1 млрд. лева без ДДС. Строителите в най-голямата жп поръчка ще са основно чужди компании от Турция, Китай и Италия. Това е новост за големите строителни поръчки в България, които традиционно се печелят от местни обединения. Тук при два от победителите все пак има български партньори. Обяснението за чуждото присъствие е, че задачата е много трудна и местни компании никога не са изграждали толкова сложни жп съоръжения.
Отсечката е разделена на три лота. Най-скъпият от тях е Елин Пелин – Вакарел с прогнозна стойност 554,1 млн. лева. Дължината е 19,64 км. с два тунела и цели осем естакади, а проектната скорост е 160 км/ч. Отварянето на цените се е състояло в петък. По информация на Mediapool комбинацията от техническа оценка и предложена цена предполага, че най-скъпият лот 1 ще бъде спечелен от турското обединение "Джен-Дуй жп Елин Пелин", предложило 658 млн. лв. с ДДС. Турският холдинг Cengiz е познат в България като строител на магистрала "Люлин". Според сайта на компанията тя има оборот за 2017 г. от над 1 млрд. долара, изпълнила е проекти за над 9 млрд. долара, а в момента с партньори работи по договори за почти 15 млрд. долара. Строила е новото летище в Истанбул, като в чужбина е работила по проекти в Казахстан и Босна и Херцеговина. Другата турска компания в консорциума - Duygu Muhendislik, работи от 25 години по инфраструктурни обекти в Турция, като информацията за нея е оскъдна - на сайта й се виждат изпълнени магистрали, тунели, работа по летище "Ататюрк".
Цялостната модернизация на проекта трябва да завърши до 2022 г., когато приключват възможността за усвояване на евросредства по сегашния програмен период или българската държава ще трябва да върне парите осигурени от еврофондовете.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete