Събота, 20 Април 2024, 19:16

Сливат ОУ "Любен Каравелов"- с. Осиковица и ОУ "Никола Й. Вапцаров"- с. Осиковска Лакавица

28 Април 2017, 13:30
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2678 9


Преобразуване чрез сливане на ОУ „Любен Каравелов“-с. Осиковица и ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – с. Осиковска Лакавица в ОУ „Любен Каравелов“- с. Осиковица, предлага кметът на община Правец Румен Гунински. На провелото се днес редовно заседание на ОбС-Правец съветниците дадоха съгласие да бъдат започнати действията по преобразуване. Причината, която налага сливането на двете училища, е недостигът на ученици за новата 2017/2018 учебна година. Според новия Закон за предучилищно и училищно образование завършването на основно образование е след 7-ми клас. Това означава, че с отпадането на паралелките в 8-ми клас се очаква броят на учениците да намалее. Предстои кметът на община Правец да внесе в Министерство на образованието и науката предложението, настоящото решение и изискуемата документация.

От предоставената информация от директорите на училищата на територията на община Правец става ясно, че учениците от ОУ „Любен Каравелов“- с. Осиковица за новата учебна година ще бъдат само 37, което ще затрудни формирането на паралелки в съответствие с нормативните изисквания, както и издръжката на училището в рамките на делегирания бюджет. В непосредствена близост /на 5 км./ функционира ОУ „Никола Й. Вапцаров“-с.Осиковска Лакавица с прогнозен брой за учебната 2017/2018 година - 52 ученика. Съгласно предоставената информация от директора в училището също се очаква формирането на слети паралелки.

Необходимо е извършване на оптимизация на училищната мрежа, с цел ефективно управление на финансовите ресурси и обезпечаване на съвременен учебен процес.
Сградите и на двете училища имат необходимост от основен ремонт. В по-добро състояние е материалната база на ОУ "Любен Каравелов"- с.Осиковица, сградата е триетажна и са налице необходимите предпоставки след извършване на ремонт на учениците да бъдат осигурени оптимални условия за целодневна организация на учебния ден.

Преобразуването чрез сливане на ОУ "Любен Каравелов"-с.Осиковица и ОУ "Никола Й.Вапдаров"- с.Осиковска Лакаваца ще даде възможност за:

- намаляване броя на слетите класове и постигане на добра средна пълняемост на паралелките;
- оптимизирано използване на финансовия ресурс /разходи за горива, електроенергия и вода/', в резултат на ефективно използване на сградния фонд;
- създаване на възможности за обновяване и осъвременяване на материално-техническата база на преобразуваното училище;
- осигуряване на оптимална среда за обучение, възпитание, спорт и отдих на учениците;
- повишаване па ефективността на публичните разходи за образование
- подобряване качеството на образователния процес и осигуряване на по-добри условия за подкрепа на личностното развитие на учениците.

Освободената сграда на ОУ „Никола И.Вапцаров"-с.Осиковска Лакавица пък да се използва за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Закона за общинската собственост и подзаконовите актове по прилагането му.

Движимото имущество на ОУ „Никола Й. Валцаров“ -с.Осиковска Лакавица да се разпредели със заповед на Кмета на Община Правец на общинските училища, съобразно техните нужди и потребности, с приоритет на ОУ“Любев Каравелов"-с.Осиковица.

Съобразявайки се с развитието на демографските процеси в общината и ежегодното намаляване на ученици, градоначалникът предложи на съветниците да приемат Програма за оптимизация на мрежата от общински училища в община Правец за учебната 2017/2018г. В програмата също е заложено и сливането на двете училища. Приемането й е необходимо условие за кандидатстване по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа“. Размерът на средствата, за които може да кандидатства общината е 135 хил.лв., като се предвижда те да бъдат заложени за ремонт на сградата на ОУ „Любен Каравелов“ – с. Осиковица, с цел подобряване на материално- техническата база на училището и създаване на условия за повишаване качеството на образование.


Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Април, 13:41

    Трябваше да си остане като филиал на ОУ Любен Каравелов,но децата да си учат в сградата в Лъкавица.А и там има прекрасни учители,добри професионалисти,които дълги години достойно работят

  • Отговори (0) (2)
    2. добавен от: Анонимен 28 Април, 15:09

    Няма как да стане така.Закона не го позволява

  • Отговори (1) (2)
    3. добавен от: Анонимен 28 Април, 16:29

    Не мисля , че учителите ще останат без работа - просто няма да има слети паралелки ( в които нищо не се учи )

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Април, 16:36

    Ураааааааааааааааааа,госпожа Чакърова ще се запознае с училището директно,а училището от своя страна с директорката!!!!!!!!!!Тази на Лакавица,поне ходеше на работа! :roll: :roll: :roll:

  • Отговори (3) (2)
    5. добавен от: Анонимен 1 Май, 09:26

    И коя ще бъде директор, работещата или неработещата?

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Май, 19:47

    Работещата , другата не иска . Иска 380 дни да и се иьплатят отпуска ...

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 3 Май, 14:09

      Че тя се е "скъсала" от работа.

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Май, 21:02

    Много е жалко, че след толкова години се установи, че Директорката Чакърова не ходи на работа и си получава заплата. Защо от Община Правец премълчаваха тази истина и допуснаха толкова дни обезщетение за отпуск да и се изплати. Тази жена не заслужава да остане дори в Правец, но и за тези които мълчаха за нейните злоупотреби да се потърси сметка. Тази жена е за ЗАТВОРА. ТАКЪВ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДОРИ ДА БЪДЕ ЧИСТАЧ В УЧИЛИЩЕ. Много жалко кой допусна това безчинство. Господа управляващи в Правец - огледайте какво се случва!!!!

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 31 Юли, 15:19

    По цяла година не си влиза в часовете по руски и пише така измислени оценки и децата се чудят как при другата учителка имат час

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (170)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete