Четвъртък, 18 Април 2024, 03:23

Сменят името на водопада Виктория в Зимбабве

19 Декември 2013, 12:48
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 2317 1


В Зимбабве решиха да променят името на прочутия водопад Виктория на река Замбези, съобщи ИТАР-ТАСС. По данни на африкански медии управляващата партия в Зимбабве - Африканският национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт, е огласила план за промяна на името на туристическата забележителност на Моси-оа-туня, което означава „Гърмящ дим”. Именно това име са дали на водопада Виктория коренните жители на Зимбабве. Почитателите на екстремните спортове има от какво да бъдат очаровани. Уникалният водопад, доскоро известен като Виктория, е основна забележителност на африканския конинент. Издига се на около 1 000 м надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези.

За разлика от традиционните водопади, Виктория превръща за миг Замбези от ленива река равнината в бучаща стихия; сякаш базалтовата скала изведнъж се е пропукала, за да погълне водите на реката. Местните жители го наричат Mosi-oa-Tunya ( гърмящ дим), навярно защото в равнината около Замбези от десетки километри разстояние се вижда облак мъгла над водопада, която се издига на 120 м, а понякога и на 400.

Тук е едно от любимите места на туристите – Дяволския басейн. От септември до декември водата достига ниво, при което каменната преграда образува слаби водовъртежи. По това време в басейна наистина може да плува без много риск да бъдете отнесени от бурните води. Дяволският басейн се намира на о. Ливинстън, от замбийската страна на водопадите, до самия му край и се слави като най-опасният басейн в света.

Източник: Агенция БЛИЦ

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete