Четвъртък, 28 Март 2024, 11:48

Сорос: Германия да излезе от еврозоната, като не иска общи облигации

10 Април 2013, 12:24
(0) (0)
Свят - Политика
Прочетена: 1071 2


Джордж Сорос се опасява за бъдещето на Европейския съюз. Има реална опасност еврокризата да доведе до тежък разрив в ЕС, а виновна за това е и Германия, заяви по време на икономическа конференция във Франкфурт 82-годишният инвеститор.

Германия се колебае да поема отговорност и се ограничава само в това, задлъжнелите страни от еврозоната да успяват да получават само толкова, колкото да не фалират, каза Сорос по време на конференцията CFS Presidential Lecture на Центъра за финансови изследвания към университета Гьоте във Франкфурт.

Политиката на строги икономии, която се предписва на задлъжнелите страни, също е грешна според Сорос: „Тежестта на дълга не може да се намали чрез свиване на БВП".

С това дълговата криза рано или по-късно се увеличава, напрежението между кредитори и длъжници става все по-голямо, и тогава ЕС ще се пръсне, може би след 20 години, но той ще бъде разбит, това е моето опасение“, цитиран е Сорос от Wall Street Journal.

Затова инвеститорът призовава Германия да вземе активна, водеща роля, а освен това Сорос има и готово решение за кризата с еврото. Германия трябва да се договори за общи държавни облигации, или да напусне еврозоната.
Въвеждането на еврооблигации ще намали риска от неизпълнение на задълженията и в резултат цените на кредитите ще спаднат. "Италия, например, може да спести до 4% от БВП и да предостави нов тласък за икономиката си".

А това, че в такъв случай Германия ще трябва да плати с по-висока доходност, отколкото в момента, Сорос не смята за проблем. Изключително ниската доходност на германските държавни облигации за него е симптом на заболяване на периферните страни, което трябва да се лекува.

В допълнение, разходите за постоянните усилия да се запази еврото с минимални ресурси, ще са по-високи в дългосрочен план за Федералната република, отколкото пускането на общи облигации.

Затова роденият в Унгария предприемач предпочита първото решение. Но съвместни еврооблигации може да функционират според Сорос и без Германия. Тогава Германия ще трябва да обмисли варианта за напускане на еврозоната: "Германия трябва да има собствено мнение. Но тя няма право да кара задлъжнелите страни да се придържат към това мнение".

Инвеститорът смята, че евентуално оттегляне на Германия от еврозоната ще доведе до поевтиняването на еврото и останалите страни с дългови проблеми отново ще станат по-конкурентоспособни. Германия от своя страна се очаква да бъде достатъчно силна, за да издържи на въздействието от поскъпването на местната си валута.

Сорос дълго се е чудил дали трябва да изкаже мислите си преди или след изборите в Германия, но същевременно се опасявал, че до този момент кризата може да пристигне и във Федералната република и да настане рецесията и в Германия.

Коя от неговите две алтернативи е по-добра, ще трябва да решат в крайна сметка избирателите. "Човек не трябва да бърка ЕС и еврото, едното е целта, а другото - само средство за постигането на целта".

Бившият главен икономист на Европейската централна банка Отмар Исинг обаче не е съгласен със Сорос. Въвеждането на еврооблигации с тези описани от Сорос ефекти на намаление на доходността, ще предизвика отново в задлъжнелите страни илюзията, която бе предизвикана по-рано с въвеждането на еврото и в крайна сметка доведе до лошия дълг на периферните страни – ниски лихвени проценти без последствия, ако правилата не се спазват. В допълнение, според Исинг общите облигации все още не са демократично легитимирани.

Източник: dnes.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Април, 02:10

    Абе, тиквар мръсен, я по-скоро умри и се махай спешно от нашият свят, да не правиш повече бели на хората, бързо заминавай за Ада, а не за Рая, че и там ще направиш пущинаци :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Август, 09:16

    Прав е Сорос. :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete