Четвъртък, 25 Април 2024, 15:40

Социално-икономическо състояние на Врачеш

21 Юли 2016, 15:31
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4624 19


На предстоящото редовно заседание на Общински съвет Ботевград, което ще се проведе на 28.07.2016г. (четвъртък) от 09:00ч. в пенсионерски клуб на кметство с. Врачеш, местните депутати ще разгледат анализа на социално-икономическото състояние на селото към юли 2016г, изготвен от кмета на селото Марин Бончовски.

Публикуваме някои от акцентите, приложени в анализа:

Естествен прираст и икономическо развитие
Жителите на село Врачеш по постоянен адрес са 3 437 и по настоящ адрес 389, от тях 10% са от ромски произход. Селото е най-многобройно в община Ботевград – територията му възлиза на 2080дка, а цялото землище има площ 112 500 дка.
Населението във Врачеш намалява в резултат на отрицателния естествен прираст, който се дължи главно на високите нива на общата смъртност, като ниската раждаемост не може да компенсира значително по-високите нива на смъртност.

Сравнение за развитието на населението от 2013 г.
През 2013г.
родени – 43 / починали – 52
През 2014г.
родени – 37 / починали – 57
През 2015г.
родени – 36 / починали – 50
2016г. до 13.07
родени – 13 / починали – 34

На територията на с. Врачеш функционират следните обществени институции: ОУ „Отец Паисий“, ОДЗ „Детелина“, НЧ „Събуждане 1895“, Православен храм „Св. Димитър“, Манастир „Св. 40- мъченици“, поща, потребителна кооперация, земеделска кооперация.

Икономическо развитие

Структуриране на предприятията, търговските обекти и броя на заетите работни места в тях
Брой работни места:
Шивашки цех „Осени“ – 45
Цех за производство на църковни артикули – 10
Дърводелски цех – 12
Сладкарски цех – 27
Земеделска кооперация – 5
Потребителска кооперация – 5
Частни търговски обекти – 70
Фризьорски салон – 2
Дърводобивни фирми – 100
Множество работилници за бурета – 300
Транспортна фирма – 12
Строително-транспортна фирма – 12
Множество земеделски производители и фермери – 65
Италианска фирма за земеделие - 15
 
Във Врачеш броя на безработните  е твърде малък, тъй като Ботевград е много близо и има удобен транспорт.

Животновъдство
В селото има към 20 крупни животновъди и множество по-малки, като броя на животните в селото е:
Крави – 749 броя
Биволи – 16 броя
Овце – 516 броя
Свине – 540 броя
Кози – 348 броя
Коне – 160 броя
Пчелни семейства – 116 кошера
 
Развитие на търговията и услугите
 
Търговското обслужване на населението се извършва от ПК „Селянин“ с 4 частни търговски обекти. Във Врачеш има магазини за хранителни стоки, строителни материали, бутици, фризьорски салони, аптека, дрогерия, заведения за обществено хранене и кафе-аперативи, както и няколко клуба.
Пощата обслужва жителите на Врачеш  с всички пощенски услуги – изплаща пенсии, събира такси за ток, телефон, вода  и изплаща социални помощи. В пощата работят 4 служители.
Сметосъбирането  в селото се извършва от Кметството със закупена от общината за целта сметосъбирачна машина с назначен шофьор и двама сметосъбирачи. Има остра необходимост от закупуване на 300 броя кофи и 60 броя контейнери тип „Бобър“. За почистването на градинките, реките и гробищните паркове имаме нужда от закупуването на един тример.
 
Развитие на земеделието

Земеделската дейност във Врачеш се извършва, както от земеделски кооперации така и от частни земеделски производители.
1. ЗКПУ „Мургаш", която обработва: 580 дка пшеница 570 дка слънчоглед
2. Сдружение „Братски труд"
310 дка пшеница
3. Италианска земеделска фирма
900 дка жито
4. Частни земеделски стопани
490 дка пшеница
300 дка слънчоглед
110 дка царевица
Над 1000 дка ливади и пасища
Средният добив във Врачешките полета:
1.      Пшеница - 280 кг/дка 2.Слънчоглед - 110 кг/ дка 3. Царевица - 500 кг/ дка
В землището на с.Врачеш има и 220 дка масив със сливи обработвани от частна фирма.
 
Инфраструктура
 
Водоснабдяване и канализация
Водоснабдяването на селото се извършва от фирма „В и К" Ботевград. Водата е в достатъчно количество. Това, което често е причина за влошаване качеството на водата са честите аварии, причина за което е старата водопроводна мрежа. Екипът на „В и К" се отзовава винаги бързо благодарение, на което водоснабдяването своевременно се възстановява. В село Врачеш цялата водопреносна мрежа се нуждае от подмяна, за да може да се вдигне по-голямо налягане и да се стигне до най- високите точки в селото. Проблем с водата има на доста места, това са: „Чешковица" от „Радовец" нагоре и махала „Раждавец", където водохващането се извършва направо  от  водонапорната тръба и  не  се пречиства.  Поради старата
 водопроводна мрежа в почти всички квартали във Врачеш имаме проблеми. Често налягането пада от това, че се полива лятото, но към напорната тръба от язовира има подвързан ВЕЦ, който дърпа голямо количество от водата.
В селото е с изградена канализационна мрежа, като остава да се направи специална локална канализация на квартал „Маргинска махала", тъй като там има отрицателна денивелация спрямо централния канал.
 
Газификация
През последните години в селото са газифицирани всички обществени сгради и много частни домове. Врачежани се надяват, че газификацията ще продължи с по-бързи темпове. Все по-голям брой жители искат да се възползват тази услуга. Особено в горния край на селото квартал „Чешковица".
 
Улично осветление
Уличното осветление се управлява от девет трафопоста. Включването е с часовников механизъм. Често системите не заработват и уличните лампи не светват или пък не изгасват в определеното време. Това води до преразход на средства. Ето защо е необходимо да се премине към компютърно управление на уличното осветление и таблата да се изнесат извън трафопостовете. Имаме около 450 улични лампи и има нужда да се сменят с по икономични, за да се пести повече енергия.
 
 Улична мрежа
Улиците в село Врачеш са с обща дължина 42 км. След изграждане на канализация голяма част от тях бяха възстановени и преасфалтирани, но впоследствие пропаднаха и сега има нужда от ремонт на 2/3 от улиците и тротоарите към тях
 
Наложително е възстановяването и асфалтирането на улиците
1. ул."Дунав"
2. ул."Витиня"
3. ул."Гео Милев"
4. ул. „Александър Стамболийски"
5.  ул. „Горски пътник"
6. ул. „Съединение"
7. ул. „Шипка"
8. ул. „Кирил и Методий"
9. ул. „Славейков"
Ю. ул. „Мургаш"
11. ул. „Алек Мак"
12. ул. „Странишки рът"
13. ул. „Кольо Видин"
14.ул. „Бузлуджа" (част)
15. ул. „Ягода"
16.ул. „Стара планина" ( в източната посока)
17. ул. „Малчика"
18.ул. „Чешковград“
 
Наред с асфалтирането на улиците е необходимо възстановяването на тротоарната настилка на главната ул."Трети март", където са подменени само бордюрите и оформяне на площадното пространство в центъра на селото.
 
Образование

В ОДЗ „Детелина“ се възпитават 95 деца. За тях се грижи квалифициран педагогически, медицински и помощен персонал - 18 човека.
 
Сградата на ОДЗ "Детелина" се нуждае от основен ремонт. Преди две седмици бяха сменени подовите настилки с ламиниран паркет, но най-наложителен е ремонта на отоплителната инсталация. Невъзможно е функционирането на градината през зимния сезон, ако не се извърши този ремонт.
 
В ОУ "Отец Паисий" се обучават 231 ученици, разпределени както следва:
-Подготвителен клас - 20 ученика
-От 1-ви до 4-ти клас - 104 ученика
-От 5-ти до 8-ми клас - 107 ученика
 
Състоянието на материалната база е много добро. Беше извършен основен ремонт по спечелен от Общината проект.
 
Във Врачеш има много деца и младежи, които обичат да спортуват. За целта беше изградена комбинирана спортна площадка в бившето НУ „Васил Левски" - квартал Чешковица. Има нужда една спортна площадка с външни фитнес уреди в кв. Радовец.
 
Култура
 
Читалище „Събуждане 1895" село Врачеш е средището на културния живот в селото. Ръководен орган на читалището е настоятелството, което се състои от седем души. Щатните бройки са секретар и библиотекар. Дейността на читалището традиционно се разгръща в две основни дейности: любителско-художествено творчество и библиотечна дейност.
Към читалището работят следните художествени колективи:
1. Фолклорна група
2. Юношески танцов състав
3. Детски танцов състав - две групи
4. Клуб за народни танци
5. Детски театрален състав
 
Библиотеката разполага с 22 089 тома книги. Читателите са 214, раздадените  книги  4 785. Към библиотеката има  клуб  „Приятели на книгата".
 
Вероизповедание
 
В село Врачеш има православен храм „Св.Димитър", изграден от Вуно Марков през 1865г. в храма се отслужват литургии всяка неделя и на всички църковни празници.
Западно от селото е разположен девическия манастир „Св.40-мъченици", който се посещава от наши и чужди туристи. През последните години манастирът придоби обновен и привлекателен вид. В него служат 15 монахини
В района на селото има много параклиси, които се поддържат от православните християни.
Врачеш разполага с два гробищни парка. Поддържането се извършва от кметството и налични сили.
Беше извършено разширение на пътя към гробището, но сега се очаква да се отпуснат пари за насипването и асфалтирането му. Гробищните паркове се нуждаят от ограда и 2 бр. сайванти за различните обреди. Църквата се нуждае от ремонт.
 
Здравеопазване и социална политика
Здравеопазването се извършва от личните лекари „ ВИТАЛ" ООД д-р Кирилова, „АИИППМП -д-р Веселка Златева" ЕТ и стоматолозите ЕТ „АПМПИП д-р Росен Станчев" и ЕТ „Венета Гергова". В селото функционира една аптека и една дрогерия.
11
 
Социалните дейности се извършват по график от социален работник от Дирекция „Социално подпомагане"- Ботевград, на който е осигурен кабинет в кметството. Във Врачеш функционира пенсионерски клуб, където се събират пенсионерите и организират тържества по различни поводи.
 
Административно обслужване
Основните     функции     на    кметството    са    да    работи    за многостранното обслужване на населението - административни, технически и счетоводни услуги. В кметството е създадена организация за бързото и качествено обслужване на населението.
Сградата на кметството се нуждае от основен ремонт - ремонт на покрива, подмяна на дограмата и боядисване.
 
Полицейско присъствие
Полицейското присъствие в селото е недостатъчно, един униформен и един цивилен полицай на три села (Врачеш, Трудовец и Скравена). Във Врачеш трябва да има постоянно полицейско присъствие, тъй като населението е многобройно и постоянно трябва да се провежда оперативно- издирвателна и контролна дейност.
 
При   разработването   на   Програмата  за   строителство  и ремонтни дейности да бъдат включени следните обекти до края на годината и началото на следващата:
 
1. Асфалтиране на улиците, по които е изградена канализацията.
2. Довършване подмяната на водопроводната мрежа.
3. Основен ремонт на сградата на кметството.
4. Довършване   изграждането   на   пътя   до   разширението   на централния гробищен парк и пътя над „Маргинската чешма"
5. Изграждане на нова ограда на гробищен парк Чешковица и навес в гробищния парк „Млагьов брег"
6. Изграждане и оформяне площадното пространство в центъра на селото.
7. Ремонт на ОДЗ „Детелина" (спешно и наложително ремонт на отоплението)
8. Възстановяване на тротоарите по ул. „Трети март" от входа на селото до края на селото.
9. Спешен ремонт на устоите на „Боновския мост"
10. Укрепване на бреговете на река „Осеница" над „Влаовския мост"
11. Укрепване на бреговете на река    „Чешковица" над „Танки

Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Юли, 15:37

    E трагично

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Юли, 15:52

    каква газификация във Врачеш тия немогат да се откажат от дървата

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Юли, 16:06

    Че кой е луд да дава по 2-3 хиляди лв на месец за газ, като дървата са безплатни?

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 21 Юли, 16:11

    На 200 читатели раздадените книги са 5 000 . По 25 книги на човек :shock:
    Хващам бас, че във Врачеш няма повече от 10 души, прочели по 25 книги за цял живот, камоли наведнъж!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Бай Пешо 21 Юли, 17:20

    До 4№,хей тъпанар хващам се на бас
    че и майкати ще прочета.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Юли, 17:20

    :) :) :)

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Юли, 18:23

    Като отчет на новоизбран кмет, и план програма за една година напред ,това е добре ,и точно казано на фона на това ,което се правеше за 12 години назад т. е. -нищо.Първо една голяма грешка и то груба има, че читалището при толкова жители няма никакви групи -никаква дейност.Клуб Хоро е напълно частен и театрален състав до сега не имало, ако секретарката смята това ,че на рядко направените тържества, децата рецитират стихотворения, те не са от театралният и състав ,а са научени и подготвени от учителите си.Ако я попитате нея, тя на книга има написани цели списъци с деца ,но фактите говорят ,че няма посещаемост на тези дейности, които ги описвате.Г-н Кмете, в селото живеят около 2000млади хора и семейства.Ако според вас това е дейност на читалището, за 50 деца и възрастни, на фона на толкова млади хора, то не би трябвало да говорим за дейност на Читалището.Нулева е дейността на това читалище.Държавата плаща луди пари, за нулево развитие на нашите деца.Пенсионерите наброяват около 900на територията на Врачеш ,а аз питам колко посещават пенсионерският клуб?Какви дейности се разиват там???.Там останаха и бяха преизбрани две фамилиир които владеят феодалнически определн кръг пенсионерир и останалите нямат свободен достъп до пенсионерският клуб.Фамилиите се знаят кои са.Пишете г-н Бончовски ,че пенсионерите организират различни мероприятия -освен екскурзии, спосорирани от определен кръг хора за свой пиар, и някакви банкети, които макар и посещавани от малко на брой пенсионери, сами те си поемат.Няма вечеринки ,няма събирания и веселия, и тържества, както подобава на един вече заслужил гражданин, за да изживее своят пенсионерски живот.Защо има щатна длъжност на лице, което няма никаква дейност, няма никакви задачи, каква длъжностна характеристика има тази госпожа.????Да седи, и да и минава времето.В този пенсионерски клуб ,не се извършва никаква дейност, и за това отговора е един.Феодално ръководен.Още нещо, много важно за селото е ,да се помисли за сградата на началното училище в квартал Чешковица.Тя би могло да се превърне в център на социално занимателна дейност, за да могат и пенсионери, и деца от горната част на селото да го посещават.Това го предлагам в проект, за в бъдеще.Ако се работи малко, по-малко и редовно ,селото с помощта на самите жители би станало за чудо и приказ.До сега, то беше оставено в забвение.Новият кмет трябва да има горещ кметски стол ,за да заслужи гласуваното му доверие, от неговите избиратели.Работа г-н Бончовски, ред и дисциплина ,и голяма отговорност. :!: :D

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 21 Юли, 19:46

    Aбе, 7, ти това, математиката, за нищо я нямаш! Във Врачеш имало 2000 млади хора и семейства и 900 пенсионери! А колко милиона други има? Това да не ти е Ню Йорк, бе?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 21 Юли, 20:32

    Не бе, той брои за млади комунягите от БСП :twisted:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Юли, 20:42

    eei ne ni interesuva tva umrelo selo

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete