Четвъртък, 25 Април 2024, 00:37

СОУ "Христо Ясенов"-проект "Да докоснем недосегаемите"

2 Април 2012, 08:11
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3102 0


Учители от СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе работят по проект „Да докоснем недосегаемите: борейки се с традиционни и нови антиромски стереотипи“
 Проектът се реализира в България, Румъния и Холандия. Идеята е да се води борба с расизма и антиромските нагласи, да се подпомага взаимното разбирателство и толерантсността, да се насърчава културния, религиозния, езиковия и етническия плурализъм. Основната задача е да се организират обучения за преодоляване на стереотипите, да реагират своевременно в случай на дискриминация и да помагат в ситуации, в които е необходима намесата на институциите (ранен брак, отказване от училище и др.).
Обученията се организират от междусекторни екипи за въздействие, включващи представители на Регионален инспекторат по образование, Регионална здравна инспекция и Регионална дирекция „ Социално подпомагане”.
От СОУ „Христо Ясенов” участват Маргарита Хлебарова, Ива Филипова и Валя Начева. Те се включват в седемте модула на обучение с теренни работници в три сфери: здравеопазване, образование и социална дейност. Проектът дава на преподавателите педогогически инструмент, който да отразява системно тези проблеми и да бъде подходящ за децата и младежите в различните етапи на образователната система в България.
Реализират се разнообразни инициативи, в които се включват хора с различна етническа принадлежност. Една от тях е и направената изложба, представяща ромските традиции и ромските занаяти.
Изключителна подкрепа оказва Р. Торосян, експерт от РИО- София област, която е лектор по проекта.
Текст и снимки: М. Хлебарова, учител по математика


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete