Вторник, 16 Април 2024, 21:15

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена

16 Май 2018, 12:55
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2032 3


Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му.

Тази сутрин за последно хеликоптер излетя от летището в Катманду към връх Шиша Пангма. Китайските спасители също претърсваха в района на Лагер 1, като се очакваше да продължат нагоре към Лагер 2.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата (Кирил Петков и Петко Петков - бел.ред). Искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа Кирил Петков в страницата си във Фейсбук.

45-годишният Боян Петров изчезна на 3 май при атака на връх Шиша Пангма в Хималаите. След изкачването на този връх, българският алпинист трябваше да се насочи към Еверест. Целта на Петров бе да покори "Хималайската корона" - всички 14 осемхилядници на планетата. До момента това са постигнали едва 39 алпинисти, а без допълнителен кислород и шерпи - само 19. Боян Петров искаше да бъде 20-ият.

Източник: dnes.dir.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete