Петък, 29 Март 2024, 07:51

Спешна помощ въвежда спешни кодове

28 Август 2015, 09:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1936 6


Нуждаещият се от лекарски екип ще чака от 8 минути до 2 часа в зависимост от състоянието му.

Нови стандарти за Спешната помощ - кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса. 
 
Инструкциите за предстоящата реформа са доста подробни. Най-важното обаче, което засяга всички нас, е времето, в което линейката ще трябва да се отзовава на сигнала ни. Това ще зависи от съответния код :
- в графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. 
- в категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути.
- зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа. 
 
Сортирането ще се прави на три нива, като първото е още от диспечерския екип, който приема сигнала. Предложението е да се въведе категоризацията на случаите, или т.нар. медицински триаж. В софийския спешен център и сега работят така.  Принципът обаче не е законово уреден. 
 
Най-важни по веригата ще бъдат хората, които приемат сигналите. При обаждане на телефон 112 пациентът ще има връзка и с диспечер на Спешна помощ. Неговата задача ще е да определя кода на спешност, а оттам и времето, за което линейката ще стига до болния. 
 
И макар че ще развърже ръцете им, медиците в линейките имат известни опасения дали новите правила ще проработят по план. С приоритет ще бъдат пациентите не само с код червено, но и с код жълто. На останалите ще се наложи да чакат по-дълго. Проблемът обаче е, че хората в някой населени места дори нямат спешен екип. 
 
Има инструкции как се използва дефибрилатор, какво се прави при започнало раждане извън болница, при термична или огнестрелна травма, при задух, отравяне и др. За всяко от тези състояния са написани въпросите, чрез които се определя нивото на спешност при повикването. Записани са и инструкциите, които се дават за околните до пристигането на спешния екип.


Източник: Novanews

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Август, 10:17

    Самото название на структурата предполага какви функции би трябвало да изпълнява ... по този начин ще трябва да разчитаме на НЕобективната преценка на диспечера :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Август, 10:22

    Тези диспечери имат ли медицинско образование, или ще се осланяме на божията милост, да ни се определи правилния код?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Август, 11:06

    Този ненормален Москов изглежда не е завършил основно образование. Ако линейка се движи с 100 км/ч за 8 минути ще измине 13 км. Как тогава ще достигне за това време от Ботевград до Калугерово. Ако Москов има предвид да разположи във всяко село линейка, което е химера, е възможно

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Август, 16:35

    В Ботевград всички линейки работят под код "черно" докато стигнат и си приключил.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Август, 16:48

    И със кодове ,и без кодове "Бързата помощ"отдавна не е бърза!Пази боже да ти трябва!Арогантно обслужване от диспечер,същото и от медицинският екип!Оплакват се от нападения,а държанието към пациентите е отвратително !

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Септември, 21:41

    със 5км.ч; нормален пеш ход :от Скравена-1час! от Врачеш 1час! от Трудовец 1час къде е бързината на бързата помощ? 2часа е пътя до Велико Търново!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete